Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που ο 30χρονος συλληφθείς, αλβανικής καταγωγής, που δελέασε με τροφή και εν συνέχεια κλώτσησε τη γάτα σε ταβέρνα της Αιδηψού, είχε έρθει πάλι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.
Το 2017, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας τού είχαν περάσει χειροπέδες για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς είχε εντοπιστεί με ποσότητα 67 κιλών κάνναβης . Στη συνέχεια του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η σύλληψή του χθες για την κακοποίηση της γάτας έγινε στα πλαίσια του αυτοφώρου, με τον ίδιο να προσπαθεί να δικαιολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς , λέγοντας πως δεν έκανε κάτι κακό και πως ήταν μια πλάκα.
Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Να σημειωθεί ότι ο συλληφθείς για το βασανισμό της γάτας, ο οποίος είχε και ποινικό παρελθόν, δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που χθες είχε ανεβάσει το βίντεο με το βασανισμό της γάτας, δηλαδή ο Μανώλης Καραμανώλης. Οπως εξήγησε ο ίδιος ο Μανώλης Καραμανώλης σήμερα μιλώντας στο Πρωινό «δεν διέπραξα εγώ αυτή την πράξη, ζητώ μια μεγάλη συγγνώμη για το βίντεο. Ημουν και δεν ήμουν στη συγκεκριμένη παρέα. Το γατάκι χαίρει άκρας υγείας». Εξήγησε ακόμη ότι «δεν εμπλέκεται κανένας από αυτούς που κατηγορούν σε βίντεο και φωτό, ο κατηγορούμενος είναι ήδη στις Αρχές, θα δώσει η δικαιοσύνη δικαίωση. Εμείς είμαστε έξω δεν έχουμε κάνει κάτι».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τακης Θεοδωρικάκος, μόνο το τελευταίο 5μηνο υπήρξαν 1.489 καταγγελίες και η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 140 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων. Παράλληλα επιβλήθηκαν 940 πρόστιμα συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
Θεοδωρικάκος: Πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο κράτος, την Αστυνομία και τους πολίτες
«Η Αστυνομία έχει προχωρήσει το τελευταίο πεντάμηνο σε 140 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων και έχουν επιβληθεί 940 πρόστιμα».
Άτομα που φέρονται με βία απέναντι στα ζώα, φέρονται με βία και απέναντί στους ανθρώπους. Ο νόμος για την κακοποίηση των ζώων τηρείται και η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ, για να βρίσκει τους ενόχους και να τους οδηγεί στη δικαιοσύνη, είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega ». Μιλώντας στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό κακοποίησης ζώο στην Αιδηψό και στη Σύνοδο των Υπουργών της Ν.Α Ευρώπης για θέματα ασφάλειας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Κοινωνική ευαισθητοποίηση και άμεση αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας
«Έδωσα τόσο μεγάλη έμφαση σε αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, γιατί πιστεύω ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με τη βία και ασφαλώς και με τη βία ενάντια στα ζώα. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και στην Αστυνομία και στους πολίτες, στην κοινωνία. Χθες λοιπόν, οι πάντες είδαν μέσω του διαδικτύου, μέσω των social media το βιντεάκι με κάποια άτομα, τα οποία φερόντουσαν με έναν βασανιστικό και προκλητικό τρόπο απέναντι σε ένα ζωάκι, απέναντι σε ένα γατάκι. Κινητοποιήθηκαν, το έκαναν θέμα, τους συγχαίρω για αυτό. Τους λέω ένα μεγάλο μπράβο και τους ευχαριστώ γιατί αναδεικνύοντας εκείνοι το θέμα, δόθηκε η δυνατότητα όλοι οι πολίτες σήμερα να μάθουν ότι υπάρχει ένας νόμος που αφορά την προστασία των ζώων και είναι ενάντια στην κακοποίηση των ζώων. Ο νόμος είναι αυστηρός. Έμαθαν ότι ο νόμος αυτός τηρείται και ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ, για να βρίσκει τους ενόχους και να τους οδηγεί στη δικαιοσύνη.
Συλλήψεις και πρόστιμα
Στην Ελληνική Αστυνομία έχουμε ιδρύσει το τμήμα προστασίας των ζώων το οποίο δραστηριοποιείται έντονα. Το τελευταίο 5μηνο κατ εφαρμογή του νόμου έχουν υπάρξει 1489 καταγγελίες για τις οποίες έχουν σχηματιστεί πάρα πολλές δικογραφίες. Η Αστυνομία έχει προβεί σε 140 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων και έχουν επιβληθεί 940 πρόστιμα, τα οποία είναι συνολικού ύψους 1,3 εκατομμύρια ευρώ.
Όσοι φέρονται με βία απέναντι στα ζώα, φέρονται με βία και απέναντι στους ανθρώπους
Δουλειά της Αστυνομίας όμως είναι να ελέγχει την εφαρμογή των νόμων και να ελέγχει κάθε καταγγελία που γίνεται όταν ο νόμος δεν τηρείται. Λένε πολλοί, μα ένα ζώο πείραξε. Όχι δεν είναι έτσι. Τα ζωάκια είναι ψυχές, τις προστατεύουμε. Αυτή είναι η επιλογή μας, αυτή είναι η απόφασή μας. Είναι θέμα παιδείας, ανθρωπιάς, πολιτισμού και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όπως αποδεικνύουν και οι στατιστικές πέρα από τη δική μας λογική και ηθική ανάλυση, συνήθως τα άτομα τα οποία φέρονται με βία απέναντι στα ζώα, φέρονται με βία και απέναντι στους ανθρώπους. Συνδέεται και με περιπτώσεις ακόμα και οικογενειακής βίας και λοιπά. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να μην έχει ούτε σκυλάκι, ούτε γατάκι στο σπίτι του δεν τίθεται κανένα θέμα αλλά είναι υποχρέωση όλων μας να είμαστε πολιτισμένοι στις συμπεριφορές μας απέναντι στα ζωάκια γιατί αυτό είναι το χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Έτσι πρέπει να είμαστε.
Η αδιαφορία της παρέας
Ο συγκεκριμένος που συνελήφθη χθες στην Αιδηψό είναι σεσημασμένος. Πριν πέντε χρόνια για σημαντική ποσότητα ναρκωτικών. Είχε συλληφθεί και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης και τώρα τα βίαια ένστικτά του θέλησε να τα ξεσπάσει με αυτό τον τρόπο σε ένα ζωάκι. Κ ρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Οι ποινές που θα αντιμετωπίσει θα εξαρτηθούν από το ποια κατηγορία ακριβώς θα του απαγγείλει η εισαγγελική Αρχή, πάντως ο νόμος σε γενικές γραμμές είναι αυστηρός στις πιο σκληρές περιπτώσεις έχει το περιθώριο και για πολύ υψηλά πρόστιμα και για αρκετά χρόνια φυλάκισης. Αυτό που με στεναχώρησε όμως είναι ότι όλη παρέα, από αυτά τουλάχιστον που βλέπουμε στο βίντεο, συμμετείχε σε αυτή τη βασανιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά.
Σύνοδος Υπουργών Ν/Α Μεσογείου
Σήμερα και αύριο έχουμε εδώ τους 13 ομολόγους Υπουργούς Δημοσίας Τάξεως Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, από όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η χώρα μας είχε την προεδρία και είναι μία σύσκεψη που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διεξάγεται σε μία εποχή που δυστυχώς σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πόλεμος και παρεπόμενα σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν σημαντικές προσφυγικές ροές, στην ατζέντα είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η αντιμετώπιση του trafficking, της εμπορίας ανθρώπων, που δυστυχώς μπορεί να εκδηλώνεται και με μεγαλύτερη έμφαση σε κάποιες περιπτώσεις λόγω των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία. Η αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος, της εμπορίας ναρκωτικών, του ηλεκτρονικού εγκλήματος του Χουλιγκανισμού, όλες οι μορφές βίας και εγκληματικότητας είναι μία μεγάλη ατζέντα στην οποία συνεργαζόμαστε τα κράτη μεταξύ μας και η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο».