Για «διδακτορικό στο κουκούλωμα ευθυνών» και για μια «πετσοκομμένη υπόθεση που έχει περιοριστεί να δικάζεται για πλημμελήματα» έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην κατάθεσή της στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», συνέχισε για τέταρτη ημέρα την κατάθεσή της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και για μια ακόμα φορά στράφηκε κατά των αρμοδίων που δεν αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους, αλλά επιχειρούν να τις μεταθέσουν στους κατοίκους της περιοχής που επλήγη από την πύρινη λαίλαπα.
«Όλοι τους ήταν απασχολημένοι με τις φιέστες ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου 2018 και τους έτυχε η «στραβή στη βάρδια τους», όπως ειπώθηκε», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων των θυμάτων και των συγγενών τους έκανε λόγο για εγκληματικές παραλείψεις. «Δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν και για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα, που γνώριζαν οι αρμόδιοι τα δεδομένα. Δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε είκοσι λεπτά για να μην καούν. Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς. Κανένας δεν τους έδωσε την ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Η κοροϊδία που σκηνοθετήθηκε είναι αποδεικτική της πλήρους συναίσθησης ότι είχαν τεράστιες ευθύνες. Κάηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στην Αθήνα. Οι κάτοικοι καταδικάστηκαν ενσυνείδητα … Και μάλιστα την ώρα που υπήρχε δρων μηχανισμός που επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Κινέτας», υποστήριξε στην κατάθεσή της.
Ο δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη-Φύτρου επικαλέστηκε υπόμνημα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει κατατεθεί στα διοικητικά δικαστήρια στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων εκμηδενίστηκαν λόγω της αδυναμίας να πάρουν νερό από τη θάλασσα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. «Όλα αυτά εντάσσονται στο κεφάλαιο συγκάλυψης .Είναι επινοήσεις εκ των υστέρων. Είναι ντροπιαστικό το έγγραφο του ΝΣΚ. Όφειλαν να συναρμολογήσουν υπαιτιότητα να έρθουν σε συμβιβασμό και να τους αποζημιώσουν τους συγγενείς των θυμάτων αντί να τους σέρνουν στα δικαστήρια», τόνισε.
«Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα με το ΝΣΚ που στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης αποδίδει 95% ευθύνες στους κατοίκους», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας προκλητική τη θέση αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απέναντι στα θύματα και πρόσθεσε πως «πρόσωπα που είχαν μεγάλη ευθύνη να προάγονται. Και βλέπουμε αντίθετα ότι τα θύματα στοχοποιούνται».