Oι ιδέες ζουν μέσα μας, η έμπνευση έρχεται από την αλληλεπίδραση με τους γύρω μας και οι πιο δυνατές λύσεις είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και συνεργασίας.
Αυτό απέδειξαν στην πράξη τα παιδιά της ομάδας “Ecobot” που κατέκτησαν μια θέση στο «βάθρο» στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next δημιουργώντας ένα σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές.
Η ομάδα από το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Αθηνών σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Δάφνης και 2ο ΓΕΛ Δάφνης κατασκεύασε και τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης στους χώρους των σχολείων με στόχο να περάσει το μήνυμα για τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Έδωσαν μια νέα χρήση στο πλαστικό
Με το νήμα για 3D εκτυπωτές μπορούν να τυπωθούν είδη οικιακής χρήσης, έργα τέχνης, εργαλεία μαθησιακής υποστήριξης όπως χάρακες, 3D μοντέλα κυττάρων ή ανθρώπινων οργάνων καθώς και εξαρτήματα τεχνολογίας, όπως βάσεις για κινητά ή tablet, και εξαρτήματα ρομποτικής, δίνοντας νέα χρήση στο πλαστικό.
Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο επικεφαλής της ομάδας των μαθητών, Καθηγητής Πληροφορικής, Αριστείδης Τσιατούχας, αποκαλύπτει ποιο ήταν το έναυσμα για την κατασκευή του «Ecobot».
«Από τις συζητήσεις με τους μαθητές, αντιληφθήκαμε όλοι μαζί τις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών. Οι μαθητές εξέφρασαν την ανησυχία τους γι’ αυτές τις επιπτώσεις και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την ανακύκλωση των υλικών αυτών. Δυστυχώς, στον δήμο Δάφνης-Υμηττού, δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή για την ανακύκλωση. Λείπουν οι κάδοι ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα τα πλαστικά μπουκάλια να καταλήγουν στους κοινόχρηστους κάδους απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται και στο σχολείο μας, όπου διαπιστώσαμε ότι τα μπουκάλια από αναψυκτικά και νερό πετάγονται μαζί με όλα τα άλλα σκουπίδια. Αυτή η πρακτική όχι μόνο επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά και καταστρέφει πόρους που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Αυτό μας έδωσε την αφορμή να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση κατασκευάζοντας ένα ρομπότ», αναφέρει.
Μετατρέπουν τα πλαστικά μπουκάλια σε νήμα για 3D εκτυπωτές
Οι μαθητές, με σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών PET στο σχολείο τους, σκέφτηκαν να κατασκευάσουν ένα σύστημα ανακύκλωσης αυτών των μπουκαλιών. «Η ιδέα είναι να μετατρέπουμε τα πλαστικά μπουκάλια σε νήμα για 3D εκτυπωτές, καθώς στο σχολείο μας διαθέτουμε έναν 3D εκτυπωτή. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά θα εξοικονομούμε και χρήματα για το σχολείο, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να αγοράζουμε νήμα», λέει ο κ. Τσιατούχας.
Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας κατασκευάστηκαν κάδοι για τα μπουκάλια PET, τους οποίους διακόσμησαν τα παιδιά με πολύ ωραίες ζωγραφιές. Οι κάδοι αυτοί παραδόθηκαν στα συστεγαζόμενα σχολεία 1 Γυμνάσιο Δάφνης και 2 ΓΕΛ Δάφνης, ώστε και αυτά τα σχολεία να συμβάλουν στην ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών.
Η εκτύπωση των πλαστικών τμημάτων της κατασκευής με τον 3D εκτυπωτή, η συναρμολόγηση, η υλοποίηση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων καθώς και ο προγραμματισμός υλοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την περσινή σχολική χρονιά. «Τη φετινή σχολική χρονιά έπρεπε να γίνουν οι δοκιμές, οι οποίες ήταν πολλές και επίπονες, ώστε το παραγόμενο νήμα να είναι ποιοτικό και να έχει συγκεκριμένη και σταθερή διάμετρο σε όλο το μήκος του. Τα παιδιά τα κατάφεραν εξαιρετικά και ένιωσαν μεγάλη χαρά όταν τελικά για πρώτη φορά μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν στον 3D εκτυπωτή το νήμα που δημιούργησαν από τα πλαστικά μπουκάλια PET και να τυπώσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο», αναφέρει, εμφανώς ικανοποιημένος, ο επικεφαλής της ομάδας.
Και σημειώνει: «Με γεμίζει μεγάλη χαρά να βλέπω ότι οι νέοι σήμερα είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι και δραστήριοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Η ενεργή τους συμμετοχή και ο ενθουσιασμός τους για την ανακύκλωση και τις οικολογικές πρακτικές με γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας».
«Προστατεύουμε το περιβάλλον και εξοικονομούμε χρήματα για το σχολείο»
Η Έρικα Γεωργιάδου, μια εκ των συμμετεχόντων στην ομάδα, αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανη για το αποτέλεσμα. «Διαθέσαμε αρκετές ώρες μετά το σχολείο. Το πιο δύσκολο κομμάτι στην κατασκευή αυτή ήταν να καταφέρουμε το νήμα που παρήγαγε το ρομπότ να έχει σταθερή διάμετρο σε όλο του το μήκος. Αυτό το πετύχαμε με πάρα πολλές δοκιμές, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία τήξης και την ταχύτητα εξώθησης του νήματος, καθώς και τη θερμοκρασία ψύξης του νήματος μετά την τήξη του. Για όλα αυτά είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, γιατί τελικά καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας», λέει και εξηγεί τη διαδικασία που ακολούθησε η ομάδα.
«Αρχικά, φτιάξαμε κάδους τους οποίους χαρίσαμε στο γυμνάσιο και το λύκειο που συστεγάζονται με το σχολείο μας, για να αρχίσουν οι μαθητές και οι καθηγητές να ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούν. Έπειτα, συγκεντρώσαμε τα μπουκάλια που μαζεύτηκαν και τα κόψαμε σε λωρίδες με μία ειδική λεπίδα που κατασκευάσαμε. Στη συνέχεια, το ρομπότ μας τις λωρίδες πλαστικού τις λιώνει και τις μετατρέπει σε νήμα για 3D εκτυπωτή. Αυτό το νήμα το χρησιμοποιούμε για να εκτυπώσουμε στον 3D εκτυπωτή του σχολείου μας τα τρισδιάστατα μοντέλα που σχεδιάζουμε. Έτσι, εξοικονομούμε χρήματα, καθώς το σχολείο δε χρειάζεται πια να αγοράζει νήμα και προστατεύουμε το περιβάλλον με την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών».
«Δύσκολη προσπάθεια αλλά οι κόποι μας ανταμείφθηκαν»
Από την πλευρά της ακόμα μία μαθήτρια, η Μιχαέλα Λιβέρα, τονίζει ότι «ήταν μια δύσκολη κατασκευή άλλα συνεργαστήκαμε μεταξύ μας και τα καταφέραμε πολύ καλά. Το ρομπότ μας επιτρέπει την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών PET. Έτσι συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος κάνοντας ανακύκλωση και ταυτόχρονα εξοικονομούμε χρήματα για το σχολείο μια και δεν χρειάζεται να αγοράζουμε νήμα για τον εκτυπωτή μας».
Ο μαθητής και μέλος της ομάδας, Θοδωρής Δεμενεόπουλος, σχολιάζει το πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας να προστατεύουμε το περιβάλλον που έχει υποστεί μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά που επιδεινώνεται συνεχώς. «Για όλα όσα καταφέραμε να κάνουμε, είμαστε πολύ χαρούμενοι. Γιατί εν τέλει τα καταφέραμε πολύ καλά. Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν με την τρίτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής Generation Next. Ελπίζω ο άνθρωπος να αρχίσει να διαμορφώνει μια οικολογική συνείδηση. Ίσως, μελλοντικά, να δημιουργηθούν περισσότερα ρομπότ που θα συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει.
«Δε θα σταματήσουμε να προσφέρουμε για ένα καλύτερο μέλλον»
Η Έρικα, η Μιχαέλα και ο Θοδωρής υπόσχονται ότι δε θα σταματήσουν τη συνεισφορά τους για ένα καλύτερο μέλλον. «Προσωπικά θέλω να ασχοληθώ με τον ιατρικό τομέα. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να εφαρμόσω τις γνώσεις μου πάνω στη ρομποτική, καθώς θα ήθελα να κατασκευάσω ρομπότ που θα διευκόλυναν ασθενείς, όπως προσθετικά μέλη», λέει η Έρικα.
Το όνειρο της Μιχαέλας είναι να καταφέρει στις σπουδές της να εφαρμόσει τη ρομποτική για να βοηθήσει το περιβάλλον, να κατασκευάσει πατέντες που ίσως έχουν μια σημαντική συνεισφορά στον πλανήτη μας. «Μ’ αυτή την κατασκευή κατανόησα περισσότερο πόσο ευκολά καταστρέφουμε το περιβάλλον όταν δεν ανακυκλώνουμε, ενώ μπορούμε με μια απλή ιδέα να προσφέρουμε οικολογικές λύσεις στην κοινότητα».
Τέλος, ο Θοδωρής φιλοδοξεί στο μέλλον να ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά επαγγέλματα. «Ελπίζω οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας με σεβασμό στο περιβάλλον. Είμαι αισιόδοξος γιατί η νέα γενιά είναι εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες και περισσότερο ευαισθητοποιημένη σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει.