Μαθήματα νέας ελληνικής με τη χρήση ψηφιακών μέσων θα παρέχονται σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο σε όλο τον κόσμο, μέσα από νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με την υποστήριξη του εποπτεύοντος υπουργείου Παιδείας.
Παράλληλα αναπτύσσεται ψηφιακό υλικό για την πιστοποίηση της γνώσης των αρχαίων ελληνικών.
Τα δύο νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη στην έδρα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στην Καλαμαριά.
Μαθήματα ελληνικών σε κάθε ενδιαφερόμενο
«Πέρα από την ενημέρωση που είχα για όλες τις δραστηριότητες του Κέντρου, εστιάσαμε σε κάποια νέα προγράμματα που θα αναπτυχθούν. Το πρώτο αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσα από τη χρήση ψηφιακών μέσων. Δηλαδή πέρα από την πιστοποίηση των νέων ελληνικών που ήδη κάνει το Κέντρο, θα είμαστε σε θέση, ώστε να παρέχει με τη στήριξή μας και την πρωτοβουλία τους, μαθήματα νέων ελληνικών παγκοσμίως και σε κάθε ενδιαφερόμενο», δήλωσε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για την ανάπτυξη υλικού και την πιστοποίηση της γνώσης των αρχαίων ελληνικών, καθώς «βλέπουμε να υπάρχει ως σημείο ενδιαφέροντος για πολλούς, επίσης σε όλο τον κόσμο», ενώ «από εκεί και πέρα συζητήσαμε και για δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη πρόσθετου ψηφιακού υλικού και για το πώς το υπουργείο θα στηρίξει ακόμη περισσότερο την πολύ πλούσια δουλειά που το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας κάνει εδώ και 30 χρόνια».
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ακαδημαϊκός Θεόδωρος Παπαγγελής, δήλωσε σχετικά με τις νέες δραστηριότητες: «Συζητήσαμε δύο πολύ σημαντικά προγράμματα, τα οποία χειρίζεται το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Το ένα αφορά ένα πρόγραμμα εκμάθησης της νέας ελληνικής γλώσσας. Έχουμε ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Το πρόγραμμα προχωράει. Το άλλο αφορά το ψηφιακό υλικό το οποίο έχει συλλεγεί για την αρχαιομάθεια, για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Το πρώτο πρόγραμμα είναι ζωτικότερης σημασίας. Ο κύριος υπουργός μας το είχε ζητήσει. Είναι πολύ ενδιαφέρον για οποιονδήποτε, οπουδήποτε γης θα ήθελε να μάθει ελληνικά. Θα υπάρχει το υλικό και θα υπάρχουν και οι δάσκαλοι, οι οποίοι θα μπορούν να διδάξουν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ψηφιακά πάντα».
Επίσκεψη στο CEDEFOP
Η περιοδεία του κ. Πιερρακάκη στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε το πρωί από το 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο CEDEFOP (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης), όπου συνοδευόμενος από την υφυπουργό Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη συμμετείχε σε σύσκεψη με στελέχη του εδρεύοντος στη Θεσσαλονίκη οργανισμού.
«Είχα την ιδιαίτερη χαρά μαζί με την κυρία Λυτρίβη να επισκεφτούμε το CEDEFOP, έναν εκ των δύο αποκεντρωμένων οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τον ENISA (ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών) που βρίσκονται στη χώρα μας και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τον τεράστιο πλούτο δεδομένων που το CEDEFOP διαθέτει για την αποτύπωση των χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς εργασίας. Για να εστιάσουμε στο ποιες είναι οι δεξιότητες εκείνες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα και τα αμέσως προσεχή χρόνια σε ζήτηση, καθώς και τα επαγγέλματα προς τα οποία θα πρέπει να επανοριοθετήσουμε συνολικά το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας μας. Είναι μια συνεργασία την οποία μόλις τώρα ξεκινάμε και η οποία θα αποτυπωθεί και σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις και δραστηριότητες», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ. Πιερρακάκης θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ