Κορυφαίοι Masters of Wine του εξωτερικού δοκίμασαν ρετσίνα και επέλεξαν τέσσερις σπουδαίες ετικέτες - iefimerida.gr

Κορυφαίοι Masters of Wine του εξωτερικού δοκίμασαν ρετσίνα και επέλεξαν τέσσερις σπουδαίες ετικέτες

σερβιρει ποτηρι λευκο κρασί
Η ρετσίνα κερδίζει και τα πιο απαιτητικά λαρύγγια / Shutterstock

Λαμπερή, πιπεράτη, πικάντικη, βραβευμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ρετσίνα έχει χαρακτήρα, διακρίνεται διεθνώς, κερδίζει κοινό και ταιριάζει στο ελληνικό τραπέζι.

Η έντονη γευστική ρετσίνα συνοδεύει αρμονικά, ψάρια στα κάρβουνα, θαλασσινά, ψητά λαχανικά, λευκά κρέατα, πικάντικα πιάτα και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.

Η ρετσίνα, άλλοτε κρασί του λαού και των κουτουκιών, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά κρασιά, με ιστορία από την αρχαιότητα, όταν η προσθήκη ρητίνης (ρετσινιού) αποσκοπούσε όχι μόνο στo ιδιαίτερο άρωμα, αλλά και στην καλύτερη συντήρηση του κρασιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες οινοποιοί επενδύουν στη ρετσίνα παράγοντας ποιοτικό κρασί που «κερδίζει» και τα πιο απαιτητικά λαρύγγια.

Το παράδειγμα του Κεχρή και η διάδοση της ρετσίνας

Για παράδειγμα, ο Στέλιος Κεχρής, ένας από τους πρώτους Έλληνες οινοποιούς που πίστεψαν στη ρετσίνα και εργάστηκαν µε προσήλωση για την ποιοτική αναβάθµισή της, αρχές της δεκαετίας του 1980. Μετά το τέλος των σπουδών του στη Γαλλία και σε μια εποχή που η ρετσίνα θεωρούνταν ένα παρωχημένο κρασί χαμηλής ποιότητας, συλλαμβάνει το όραμα που σηματοδότησε τη μετέπειτα πορεία του συγκεκριμένου κρασιού, εμφιαλώνοντας ρετσίνες που βραβεύονται διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο οινοποιείο στη Θεσσαλονίκη συρρέουν γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο για να μυηθούν στις ρετσίνες του κτήματος και στα μυστικά της οινοποίησης.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της κορυφαίας διοργάνωσης «50 Great Greek Wines», όπου Masters of Wine απ' όλο τον κόσμο κλήθηκαν στην Ελλάδα για να δοκιμάσουν και να επιλέξουν κορυφαία κρασιά, ανάμεσα στην τελική λίστα συμπεριέλαβαν τέσσερις ρετσίνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Mastes of Wine που δοκίμασαν και επέλεξαν ρετσίνες ήταν οι:

  • Μark Andrew MW (συνιδρυτής Noble Rot Magazine &Restaurants)
  • Julia Harding MW (Senior Editor and Writer at JancisRobinson.com)
  • Lenka Sedlackova MW (Senior brand manager Bancroft)
  • Wojciech Bonkowski (Wine Writer)
  • Caro Maurer MW (Journalist and educator)
  • Demetri Walters MW (Wine Consultant)
  • Christophe Heynen MW (Serial entrepreneur in the wine business)

Τέσσερις κορυφαίες ετικέτες ρετσίνας για το τραπέζι μας

Οινοποιείο Βρυνιώτη, Ρετσίνα Γιάλτρων NV, Ροδίτης, Εύβοια

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογενειακή οινοποιία VRINIOTIS WINERY βρίσκεται στα Γιάλτρα -ένα μικρό χωριό της Βόρειας Εύβοιας, 14 χιλιόμετρα από την Αιδηψό-, στα οποία παράγεται η Ρετσίνα Γιάλτρων.

Μια spicy ρετσίνα από Ροδίτη, με λεμονένιο χρώμα και αρώματα φασκόμηλου, εστραγκόν και έντονη επίγευση. 12% αλκοόλ.

Άωτον, Ρετσίνα ΝV, Σαββατιανό, Αττική

Άωτον, από την αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει το εκλεκτότερο δείγμα ενός είδους, είναι το οινοποιείο που σχεδιάστηκε ειδικά για την παραγωγή εκλεκτών οίνων στην Παιανία στα Μεσόγεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρετσίνα από 100% Σαββατιανό, όπου μέσα στο βαρέλι θα προστεθούν 600 γραμμάρια καθαρής ρητίνης πεύκου προερχόμενη από το πευκοδάσος του Κουβαρά, εξ ου και η έντονη μύτη. Πιπεράτη γεύση, ήπια επίγευση.

Οινοποιείο Τρουπή, Pitys Ritinitis NV, Ασύρτικο, Πελοπόννησος

Το οινοποιείο Τρουπή εμφανίστηκε στον οινικό χάρτη το 2010. Η ενασχόληση της οικογένειας καλλιεργητικά με τα ιδιόκτητα αμπέλια Μοσχοφίλερου υπήρχε από τη δεκαετία ’70. Οι MW ξεχώρισαν το Pitys Ritinitis από 100% Ασύρτικο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πίτυς ήταν μια ορεσίβια νύμφη που δέχτηκε την αγάπη του σάτυρου Πάνα, αλλά ο Βοριάς, ο αντίπαλός του, την πέταξε από έναν βράχο και τη σκότωσε. Η Γη λυπήθηκε για τον Πάνα και τη μετέτρεψε σε πεύκο.

Μια ρετσίνα με μακρά επίγευση, αρώματα πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ, άνθη μανταρινιάς που συνυπάρχουν με νότες μαστίχας και μέντας.

Οινοποιείο Κεχρή, Δάκρυ του Πεύκου NV, Ασύρτικο, Μακεδονία

Η διάσημη πολυβραβευμένη ρετσίνα που άλλαξε τα δεδομένα στην κατηγορία της, τοποθετώντας το παραδοσιακό ελληνικό κρασί πλάι στα εκλεκτότερα προϊόντα του παγκόσμιου αμπελώνα. Η πρώτη ρετσίνα με εντυπωσιακό δυναμικό παλαίωσης από την ποικιλία Ασύρτικο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έντονος σπινθήρας και αρώματα, δυνατή με 13,5% αλκοόλ.

Η Ρετσίνα και αστεροειδής

Μάλιστα, η χάρη της ρετσίνας έχει φτάσει μέχρι το Διάστημα! Η 2303 Ρετσίνα είναι ένας αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών. Ανακαλύφθηκε το 1979 από τον Ελβετό Πάουλ Βιλντ στο αστεροσκοπείο Τσίμερβαλντ του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Ειδικότερα, ο Βιλντ ονόμασε «Ρετσίνα» τον αστεροειδή επειδή το 1982, με την ευκαιρία της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στην Πάτρα, ο Βιλντ έκανε τον γύρο της Πελοποννήσου πίνοντας ρετσίνα!

Η ρετσίνα αξίζει μια θέση στα τραπέζια των γιορτών!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ