Το Μαρούσι ύστερα από τα τελευταία βίαια επεισόδια ανακαταλαμβάνεται από το χριστουγεννιάτικο πνεύμα.
Και μπαίνει στο Δωδεκαήμερο ελπίζοντας από εδώ και πέρα, οι μέρες να κυλήσουν ειρηνικά, μακριά από κάθε μορφής βία. Δεν είναι ούτε η τηλεόραση, ούτε οι εφημερίδες, που αναγγέλλουν, με τον τρόπο που αρμόζει στο πνεύμα των ημερών, την γέννηση του θείου βρέφους. Είναι τα παιδιά, που έτρεξαν και φέτος στους δρόμους του Μαρουσιού, να αναγγείλουν την χαρούμενη ώρα: Χριστός γεννάται σήμερον…
Βγήκαν λοιπόν, από νωρίς το πρωί, στους δρόμους τα Μαρουσιωτάκια, μικρά και μεγαλύτερα, σκορπώντας πάλι χαρά, καθώς έλεγαν τα κάλαντα με ταιριασμένη οργανοπαιξία. Τα κάλαντα τους δίνουν και το βάφτισμα στο επαγγελματικό αντίκρισμα της κοινωνίας, τα πρώτα συγκινητικά κέρδη, μαζί με μια ευθύνη καλλιτεχνικής δοκιμής.
Μήνυμα ειρήνης έδωσαν σήμερα το πρωί, και οι κρητικοπούλες, και οι κρητικοί, που μένουν στο Μαρούσι. Ντυμένοι με τις ωραίες παραδοσιακές φορεσιές τους, βγήκαν στην κεντρική αγορά, κέρασαν ρακές τους περαστικούς, είπαν τα κάλαντα και τραγούδησαν λεβέντικα τραγούδια της Κρήτης.
Είναι τα μέλη του Συλλόγου «Ο Κρηταγενής Ζευς» που αποτελούν την ένωση των Κρητών στο Μαρούσι. Ωραίοι άνθρωποι! Με το μοναδικό πνεύμα της φιλοξενίας, και του κεφιού, που χαρακτηρίζει την Κρήτη.
«Χρόνια Πολλά και του χρόνου»
«Κάτσε να πιεις μια ρακή»
«Ήπια. Κι άλλη;»
«Ετσι κάνουμε εμείς στην Κρήτη!».
Στην οδό Ερμού, εκεί που σημειώθηκαν προχθές τα πιο βίαια επεισόδια, υπήρχαν σήμερα νέοι που έπαιζαν παραδοσιακές μουσικές. Πάντα τέτοια παιδιά! Καλά Χριστούγεννα! Αυτές οι εικόνες μας κέρασαν το πιο ζεστό χαμόγελο, ενώ μας θύμισαν τους στίχους του ποιητή: "Ελάτε λοιπόν όλοι μαζί/ να φυσήξουμε αυτό το μικρό καρβουνάκι στη χόβολη της ελπίδας…" (Τάσος Λειβαδίτης, “ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ” 1956).
Credits – Όλες οι φωτογραφίες Μ.Νταλούκας 2019