Με συγκεκριμένη ιεραρχία, με διακριτούς ρόλους, δρούσε η εγκληματική οργάνωση που εξαπάτησε κόσμο μέσω υπολογιστή, αποσπώντας μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ με τη μέθοδο phishing.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 24 συλληφθέντες (17 άνδρες και 7 γυναίκες), οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Ρομά, οι τρεις φέρονται να είναι τα ηγετικά στελέχη της (αρχηγός και δύο υπαρχηγοί, οι οποίοι έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για απάτες), ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για συνολικά 155 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Ένας εκ των συλληφθέντων, μάλιστα, φέρεται να έχει εμπλοκή σε υπόθεση ανθρωποκτονίας του 8χρονου παιδιού στις 14 Οκτωβρίου στο Ζεφύρι, ενώ για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και δεύτερο μέλος της οργάνωσης, που αργότερα αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.
Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση, στόχευε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα
Το κύκλωμα φέρεται να λειτουργούσε από το 2022, στήνοντας «τηλεφωνικά κέντρα» με «πακιστανικά» τηλέφωνα. Μάλιστα, είχαν και ομάδα η οποία έκανε και… επιλογή θεματολογίας, όπως για το αν θα «χτυπήσουν» σε φαρμακεία, ή γιατρούς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζονταν ως αστυνομικοί σε κάποιον για δήθεν τροχαίο ατύχημα.
Σκοπός τους ήταν να χειραγωγήσουν τα θύματα ώστε να αποσπάσουν στοιχεία από τους λογαριασμούς τους, κλέβοντας τους κωδικούς τους από το e-banking.
Αρκετοί ήταν αυτοί που έπεσαν στην παγίδα, όπως μία εταιρεία εισαγωγής ενδυμασίας, από την οποία απέσπασαν 250.000 ευρώ.
Η εγκληματική οργάνωση φαίνεται να μην είχε συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που στόχευε. Τα θύματά τους, όπως προκύπτει, ήταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις ηλικίες.
Για κάθε «επιτυχία» τους, ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης φέρεται να τους έδινε αμοιβή από 200 ως και 600 ευρώ, τα οποία «σήκωναν» από τα ΑΤΜ με διαφορετικές κάρτες, τις οποίες έπαιρναν από «συνεργάτες» της οργάνωσης που τους διευκόλυναν με αυτόν τον τρόπο.
Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται πάνω από 1.200 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών.
Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους ή να έχουν αποπειραθεί απάτη, σε τουλάχιστον 670 περιπτώσεις, με τα χρήματα που έχουν κλέψει να φτάνουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Τι βρήκε η ΕΛ.ΑΣ. μετά την έφοδο σε σπίτια
Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία και είχαν συγκεκριμένους ρόλους.
Οι δράστες προσέγγιζαν τα θύματα μέσω τηλεφώνου, όπου παρουσιάζονταν ως ενδιαφερόμενοι για την παροχή υπηρεσιών ή ως υπάλληλοι εταιρειών ή δημόσιων υπηρεσιών.
Για «δόλωμα» έλεγαν στα θύματά τους πως τους καλούν για επιστροφή χρημάτων ή χορήγηση επιδομάτων, όπως «market pass», «fuel pass» κ.λπ.
Αφού κατάφεραν να πείσουν τα θύματά τους, τα οδηγούσαν σε ιστοσελίδες-απάτη απ' όπου έκλεβαν τους λογαριασμούς εισόδου και αποσπούσαν χρήματα, μεταφέροντάς τα σε άλλους λογαριασμούς, αφού παρέκαμπταν με διάφορους τρόπους κάθε δικλίδα ασφαλείας.
Σε άλλες περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τα χρήματα, τα περνούσαν σε ψηφιακά πορτοφόλια (e-wallets) κινητών τηλεφώνων της οργάνωσης, ή εξέδιδαν νέες κάρτες και έκαναν αγορές μέσω ανέπαφων συναλλαγών από καταστήματα πώλησης κυρίως προϊόντων τεχνολογίας.
H επιχείρηση APATE της ΕΛ.ΑΣ.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της 23ης Οκτωβρίου 2023 σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης ευρείας κλίμακας συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «APATE» (Operation Against Phishing Attacks Targeting E-banking), κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι 24 συλλήψεις.
Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας σε Αττική και Κρήτη, με 19 αιφνιδιαστικές κατ’ οίκον έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών.
Κατά την έφοδο στα σπίτια κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
- 7 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
- 74 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
- 9 φορητές συσκευές tablet και 4 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
- 11 φορητά ψηφιακά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης,
- 2 σκληροί δίσκοι Η/Υ,
- 17 τραπεζικές κάρτες και 9 τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων,
- καταγραφικό κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης,
- πλήθος τιμαλφών - κοσμημάτων,
- ξίφος, κυνηγετικά φυσίγγια, φυσίγγια των 9mm και ζυγαριά ακριβείας,
- πλήθος εγγράφων, αποδεικτικών εμβασμάτων, ιδιόχειρων σημειώσεων,
- χρηματικό ποσό των 12.250 ευρώ.
Τα συγχαρητήρια του Οικονόμου στην ΕΛ.ΑΣ.
Για την επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε ανάρτηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.
«Η εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που υπέκλεπτε προσωπικά και οικονομικά δεδομένα πολιτών με τη μέθοδο «phishing», αποτελεί μία ακόμη μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο του νέου ολιστικού σχεδίου αναβάθμισης της ασφάλειας και της τάξης στην καθημερινότητα. Θερμά συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος που με σχέδιο και τεχνογνωσία καταφέρνουν βαριά πλήγματα στα εγκληματικά δίκτυα που δρουν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών. Η παραβατικότητα αντιμετωπίζεται ριζικά σε όλες τις εκφάνσεις της» έγραψε στην ανάρτησή του.
Να τονιστεί πως σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 155 μελών της εγκληματικής οργάνωσης, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Συγκρότησης και διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης, ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, απάτης και απάτης με υπολογιστή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παράνομης απόκτησης άυλων μέσων πληρωμής, αντιποίησης, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων.
Οι συλληφθέντες, με την εις βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.