«Κόλαση επί γης»: Ετσι περιγράφουν την κατάσταση στη Μαριούπολη -Το Κίεβο απέρριψε τελεσίγραφο για παράδοση - iefimerida.gr

«Κόλαση επί γης»: Ετσι περιγράφουν την κατάσταση στη Μαριούπολη -Το Κίεβο απέρριψε τελεσίγραφο για παράδοση

Βομβαρδισμένο τοπίο η Μαριούπολη
Βομβαρδισμένο τοπίο η Μαριούπολη / Φωτογραφίες: Gettyimages/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απέρριψε φυσικά το Κίεβο το τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση της Μαριούπολης.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από την αρχή σχεδόν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, από ρωσικές δυνάμεις.

Καταγγέλλεται μάλιστα ότι οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν τον ανεφοδιασμό της πόλης, ενώ πολλές φορές μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν σαμποτάρει την όποια προσπάθεια ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων, τόσο για να φύγουν με ασφάλεια οι άμαχοι από την πόλη, όσο και προς την αντίστροφη κατεύθυνση, δηλαδή με ροή προς την πόλη για να γίνει ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα και φάρμακα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως καταγγέλθηκε, μάλιστα, στις λιγοστές φορές που άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη, απελπισμένοι κάτοικοι που θέλησαν να φύγουν βρέθηκαν στη... Ρωσία, με την ουκρανική πλευρά να καταγγέλει ότι η ρωσική, πέραν των άλλων, σαμπόταρε την όλη διαδικασία οδηγώντας τους κατοίκους της Μαριούπολης, παρά τη θέλησή τους σε ρωσικά εδάφη.

H Μαριούπολη πολιορκείται και βομβαρδίζεται σφοδρά, με τη ρωσική πλευρά να βομβαρδίζει ακόμη και αμάχους. Το γύρο του κόσμου είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι Ρώσοι βομβάρδισαν θέατρο και σχολή καλών τεχνών που λειτουργούσαν σαν καταφύγια αμάχων.

Περίπου 300.000 κάτοικοι είναι παγιδευμένοι μέσα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή θέρμανση. Και καθώς τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται, η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, με τους ανθρώπους να πεινούν και τις ασθένειες να εξαπλώνονται.

Οι κάτοικοι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε καταφύγια και υπόγεια, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την αδιάκοπη επίθεσή της στην πόλη, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, λένε αξιωματούχοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εικόνες που έρχονται στο φως δείχνουν μια πόλη ερείπια, με ολόκληρες γειτονιές κατεστραμμένες. Ο δήμαρχος, Vadym Boychenko, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι πάνω από το 80% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, το ένα τρίτο από αυτά δεν επισκευάζεται.

Οσοι γλιτώνουν από την κόλαση της Μαριούπολης περιγράφουν καταστάσεις τραγικές. «Κόλαση επί Γης», είναι τα ακριβή λόγια του Ουκρανού βουλευτή Yaroslav Zhelezniak για τη γενέτειρά του Μαριούπολη.

Οι νεκροί αφήνονται στους δρόμους, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να παραλάβουν τις σορούς. Όταν τελικά μαζεύονται, οι περισσότεροι νεκροί καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους, άλλο ένα σύμβολο της φρίκης που επικρατεί εκεί.

Γιατί είναι στρατηγικής σημασίας η Μαριούπολη για την Ουκρανία

Η πτώση της Μαριούπολης θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία να ενωθούν. Η κατάκτηση της Μαριούπολης από τους Ρώσους θα τους επέτρεπε να φτιάξουν να ενώσουν το Ντονέτσκ με την Κριμαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν πληροφορίες για μάχες από τετράγωνο σε τετράγωνο.

Οι Ουκρανοί «δεν υποδέχθηκαν τους Ρώσους στρατιώτες με ένα μπουκέτο λουλούδια», δήλωσε στο CNN ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά με «όπλα στα χέρια τους».

«Οι μάχες τετράγωνο προς τετράγωνο στη Μαριούπολη κοστίζουν στον ρωσικό στρατό χρόνο, πρωτοβουλία και μαχητική ισχύ», ανέφερε σε ενημέρωση το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Το τελεσίγραφο για παράδοση και η άρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία χθες επέδωσε τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης. Ζήτησε δηλαδή οι κάτοικοι να παραδώσουν τα όπλα, για να επιτρέψουν το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διάσωση των αμάχων. Επέμειναν μάλιστα για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρομών και πάλι, όχι μόνο προς τα Δυτικά, αλλά και προς τη Ρωσία!

Η απάντηση της Ουκρανίας, μέσω της αντιπροέδρου Βερεστσούκ ήταν ξεκάθαρη: «Δεν μπορεί να γίνει λόγος για παράδοση και κατάθεση όπλων. Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά γι' αυτό», επισήμανε σε συνέντευξή της στην «Ukrayinska Pravda».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αντί να χάνετε χρόνο σε επιστολές 8 σελίδων, απλώς ανοίξτε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο», υπογράμμισε η κ. Βερεστσούκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ