«Η κυβέρνηση προχωράει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες» ειπε κατά την κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παυλος Μαρινάκης.
«Είτε είναι νομοθετικές είτε κάποιες άλλες αποφάσεις που έχει λάβει με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, με βάση την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων αυτών. Με λίγα λόγια, προχωρούμε σε κινήσεις, σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε πρωτοβουλίες συνολικά που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών όταν κρίνουμε ότι αυτές είναι αποτελεσματικές, και όταν κρίνουμε ότι πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Μαρινάκης για τράπεζες
«Για τις τράπεζες ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει πάρα πολλές φορές, δεν χρειάζεται να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, παρά τα πολύ δύσκολα που ακόμα έχουμε μπροστά μας, αποδεικνύουν αν είναι προς το θετικό μια σειρά από παρεμβάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση. Μία οικονομία που είναι η πρώτη σε ρυθμούς μείωσης της ανεργίας στην Ευρώπη, η πρώτη σε μειώσεις φόρων στην Ευρώπη ως προς το ΑΕΠ της. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η οικονομία αυτή πάει προς την κακή κατεύθυνση ή ότι η κυβέρνηση αυτή εφαρμόζει μία κακή οικονομική πολιτική. Προφανώς και πρέπει κάθε μας πρωτοβουλία, κάθε καλή είδηση να μεταφράζεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε αντίστοιχη ανακούφιση υπέρ των πολιτών. Γνωρίζουμε ότι ακόμα ο κόσμος δεν έχει δει τόσο πολύ στην τσέπη του αυτές τις θετικές ειδήσεις» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
«Συγκεκριμένα, ως προς τις τράπεζες, επειδή αναφερθήκατε στην αντιπολίτευση, νομίζω ότι δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία του τόπου. Ίσως να εξαιρέσουμε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί τα είδαμε όλα, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε τόσες διαφορετικές ερμηνείες για το τι χρειάζεται ο κόσμος για τις τράπεζες.
Η αντιπολίτευση ξεκινάει ζητώντας τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Κάτι το οποίο θα διόγκωνε το πρόβλημα, δεν θα έλυνε το πρόβλημα και δεν θα μπορούσαμε κιόλας με τα λεφτά αυτά να πάρουμε ένα μόνιμο μέτρο υπέρ των πολιτών. Όταν κατάλαβε ότι αυτό δεν αποδίδει, έρχεται πάλι βιαστικά και καταθέτει μια τροπολογία που είχε 3 μεγάλα θέματα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
«Το πρώτο είναι ότι ουσιαστικά προσπάθησε να αντιγράψει με κακό τρόπο μάλιστα όσα είχαν ήδη προαναγγελθεί από τον υπουργό Οικονομικών και πάνω κάτω γνωρίζουμε ότι θα ειπωθούν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι προτείνει πράγματα τα οποία ήδη έχει αποφασίσει η Τράπεζα της Ελλάδας.
Το τρίτο είναι ότι προτείνει κάτι το οποίο απαγορεύεται από το 1987 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
«Νομίζω ότι αυτό δείχνει μία προχειρότητα και μία αγωνία να βγει το ΠΑΣΟΚ και να πει ότι ορίστε εμείς τα είπαμε, δεν το χρειάζεται αυτό ο κόσμος. Δεν χρειάζεται μία αντιπολίτευση η οποία να πιάνει ένα δύσκολο θέμα -που πράγματι είναι ένα δύσκολο θέμα οι χρεώσεις των τραπεζών. Ο κόσμος έχει δίκιο που οργίζεται. Μόνο και μόνο για να πει ότι εγώ πρόλαβα, ότι εγώ το είπα πρώτος. Ξέρετε, είναι αντιδράσεις που μπορεί να τις βλέπαμε ή να τις κάναμε όταν ήμασταν στο δημοτικό, δεν είναι αντιδράσεις μιας αντιπολίτευσης που θέλει να είναι σοβαρή. Υπάρχει μια σοβαροφάνεια σε έναν λαϊκισμό. Σοβαροφανή λαϊκισμό θα τον χαρακτήριζα, αλλά εν κατακλείδι, νομίζω ότι αυτό που θέλει ο κόσμος είναι ουσία και πράξεις. Αυτές θα τις ακούσουμε την Κυριακή από τον πρωθυπουργό» πρόσθεσε.
Μαρινάκης για Γκίλφοϊλ
Σε ερώτηση για τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ θα έρθει στην Ελλάδα το 2025 και όχι στην Ελλάδα το 2015. Η Ελλάδα το 2025 είναι μία χώρα που αναπτύσσεται, μεγαλώνει, ψηλώνει σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία χώρα η οποία πρωταγωνιστεί σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια και αποτελεί πλέον παράδειγμα. Θετικό παράδειγμα για ισχυρές οικονομίες και όχι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και ίσως και όλου του κόσμου. Δυστυχώς η Ελλάδα το 2015, χωρίς να φταίνε οι πολίτες, ήταν το μαύρο πρόβατο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου».
«Η Ελλάδα όμως δυνάμωσε, ψήλωσε, άντεξε, κυρίως, λόγω των θυσιών των Ελλήνων πολιτών, της εργατικότητάς τους, της υπομονής τους, των αντοχών τους. Άρα προφανώς οι Έλληνες πολίτες με σκληρή δουλειά, με πολύ λιγότερες αποδοχές από όσες αξίζει αυτή η δουλειά, κράτησαν την Ελλάδα όρθια. Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ θα έρθει να δει αυτήν την Ελλάδα το 2025 και όχι την Ελλάδα του 2015» σημείωσε.
«Θεωρώ ότι αδικεί ένα πρόσωπο η αποσπασματική παρουσίαση ενός βιογραφικού και η απαξιωτική παρουσίαση ενός μέρους της επαγγελματικής σταδιοδρομίας κάποιου. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι και με τη νέα πρέσβη, όπως και με τους προκατόχους της, θα κρατήσουμε την υψηλότατη σχέση που έχουμε, ως στρατηγικό σύμμαχό μας με τις ΗΠΑ. Θα ενδυναμώσει η σχέση αυτή και θα είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Τέλος για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νέου οικοδομικού κανονισμού σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι με την απόφαση αυτή δεν επηρεάζεται καμία υφιστάμενη οικοδομή, εκτός από κάποιους που αποτελούν αντικείμενο προσφυγής. Καμία οικοδομή που έχει ολοκληρωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο έχουν αρχίσει οι εργασίες σε αυτή. «Από 'κει και πέρα πρέπει να δούμε το συνολικό κείμενο της απόφασης. Να καθαρογραφεί η απόφαση για να μπορούμε να την εκτιμήσουμε. Είναι δεδομένος ο σεβασμός της κυβέρνησης στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά περισσότερα θα μπορούμε να πούμε όταν έχουμε καθαρογραμμένη την απόφαση. Ήδη έχει κάνει μια πολύ εμπεριστατωμένη τοποθέτηση με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ο κ. Σκυλακάκης» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.
AΠΕ-ΜΠΕ