Marfin: Η συγκινητική ανάρτηση Γιατρομανωλάκη για τη συμφοιτήτριά του, θύμα της τραγωδίας - iefimerida.gr

Marfin: Η συγκινητική ανάρτηση Γιατρομανωλάκη για τη συμφοιτήτριά του, θύμα της τραγωδίας

Συμπληρώνονται 13 χρόνια από την τραγωδία της Marfin/ Φωτογραφία: Facebook
Marfin/ Φωτογραφία: Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια συγκινητική ανάρτηση για τη συμπλήρωση 13 χρόνων από την τραγωδία της Marfin προέβη ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Σε αυτήν αναφέρεται στην συμφοιτήτριά του, την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, η οποία ήταν το ένα από τα θύματα της τραγωδίας, ως συνέπεια της φωτιάς που ξέσπασε στο υποκατάστημα της Marfin σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια στην οδό Σταδίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ανοησία, η ιδεοληψία και το τύφλο μίσος κάποιων την σκότωσαν», αναφέρει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «Ακόμα και τώρα κανείς δεν έχει τιμωρηθεί για αυτό το έγκλημα, ακόμα και σήμερα ο θάνατος της Παρασκευής δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα», σημειώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Η ανάρτηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη για την τραγωδία της Marfin και την Παρασκευή Ζούλια

«Η Παρασκευή ήταν συμφοιτήτριά μου στο Πάντειο. Πέρναμε μαζί το Δέλτα Φαλήρου-Κηφησιά, εκείνη από το Μαρούσι, εγώ από το ΝΙΜΤΣ. Στο πανεπιστήμιο δεν είχα πολλούς φίλους γιατί παράλληλα εργαζόμουν στο ΕΛΙΑΜΕΠ και έτσι ήμουν μάλλον διεκπεραιωτικός με τα της σχολής.

Η Παρασκευή και άλλη μια φίλη ήταν οι βασικοί μου συνδετικοί κρίκοι, μου έλεγαν αν έχανα τίποτα αξιόλογο από τις παραδόσεις και ενίοτε και κανένα κουτσομπολιό. Με την Παρασκευή μας συνέδεε και η Μήλος, καθώς περνούσαμε και οι δύο τα καλοκαίρια μας εκεί.

Κάποια στιγμή η Παρασκευή μου είπε ότι έδωσε εξετάσεις για την Εθνική Τράπεζα και ότι πέρασε. Ενόσω σπούδαζε ακόμα, άρχισε να εργάζεται στην τράπεζα, αρχικά στο ταμείο και μετά, γάτα καθώς ήταν, άρχισε να αναλαμβάνει θέσεις με μεγαλύτερες ευθύνες.Εγώ μετά την αποφοίτηση έφυγα για την Αμερική, η Παρασκευή συνέχισε στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χρόνια πέρασαν, εγώ επέστρεψα, πού και πού άκουγα από την κοινή μας φίλη κάποια νέα της Παρασκευής, χαθήκαμε όμως. Πέντε χρόνια πριν άκουσα ξανά το όνομά της μετά από καιρό, όταν η ανοησία, η ιδεοληψία και το τυφλό μίσος κάποιων την σκότωσαν.Ακόμα και τώρα κανείς δεν έχει τιμωρηθεί για αυτό το έγκλημα. Ακόμα και σήμερα ο θάνατος της Παρασκευής δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα.

Ήταν μια έξυπνη, χαμογελαστή, συμπαθητική και ευγενική κοπέλα, η οποία πλήρωσε με τη ζωή της αμαρτίες άλλων, γιατί έκανε το φοβερό ατόπημα να δουλεύει σε μια τράπεζα. Ήταν μια συνομήλική μου με ολόκληρη τη ζωη μπροστά της, μια ζωή που δεν της χαρίστηκε αλλά που τη διεκδίκησε από νωρίς, μέχρι τη στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν τρέχει τίποτα να υπάρχουν και μερικοί θάνατοι προκειμένου εκείνοι να εκφράσουν την "ιερή τους αγανάκτηση" που όλα τα δικαιολογεί και όλα τα ξεπλένει.

Όσο δεν αντιδρούμε σε όλα αυτά, όσο ανεκτικότεροι γινόμαστε, τόσο πιο διάπλατα ανοίγουμε τις πόρτες έτσι ώστε η ιστορία της Marfin να επαναληφθεί. Για την Παρασκευή και την οικογένειά της δεν μπορώ να κάνω και πολλά, για την ακρίβεια δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Όμως η ασφυξία που νιώθω κάθε φορά που τη θυμαμαι έχει κάνει πολλά για μένα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρονικό της τραγωδίας της Marfin

Στις 5 Μαΐου 2010, κατά τη διάρκεια μίας εκ των μεγαλυτέρων σε όγκο πορείας που έχει γίνει στην Αθήνα, ενάντια στην επικείμενη ψήφιση του πρώτου μνημονίου, μια ομάδα ατόμων σπάνε την τζαμαρία της τράπεζας Marfin και πετούν βόμβες μολότοφ.

Εντός του κτιρίου βρίσκονται 8 υπάλληλοι, οι οποίοι εγκλωβίζονται, ενώ το κτίριο φλέγεται και είναι γεμάτο από καπνούς. Η μόνη τους έξοδος διαφυγής είναι κλειδωμένη. Οι μαρτυρίες και οι εικόνες που ακολούθησαν, συγκλονίζουν. Οι εγκλωβισμένοι καλούν τους οικείους τους για να τους πουν το τελευταίο «αντίο», ενώ άλλοι προσπαθούν να βρουν έστω ένα παράθυρο για να πηδήξουν στον δρόμο και να γλιτώσουν από τη φωτιά και τον καπνό

Πέντε υπάλληλοι καταφέρνουν και διασώζονται από «υπερκείμενους ορόφους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ωστόσο δεν τα καταφέρνουν όλοι. Τρεις νέοι άνθρωποι και ένα αγέννητο παιδί έχουν βρει τον θάνατο. Εκείνη την ημέρα από την εγκληματική αυτή πράξη χάνουν τη ζωή τους ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών), η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) και η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών).

Το συγκλονιστικό βίντεο που είχε ετοιμάσει η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ για τα 11 χρόνια από την τραγωδία της Marfin

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ