Ο Ηλίας Μαμαλάκης, ξανά, για την κόντρα Μπαρμπαρίγου-Πετρετζίκη: Πολλή φασαρία για μια γαλατόπιτα - iefimerida.gr

Ο Ηλίας Μαμαλάκης, ξανά, για την κόντρα Μπαρμπαρίγου-Πετρετζίκη: Πολλή φασαρία για μια γαλατόπιτα

Ο Ηλίας Μαμαλάκης
Ο Ηλίας Μαμαλάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, ο Ηλίας Μαμαλάκης παίρνει θέση για τη μαγειρική κόντρα που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες ανάμεσα στον Άκη Πετρετζίκη και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, με αφορμή μια γαλατόπιτα Μάνης.

Συγκεκριμένα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ξέσπασε μέσω Instagram κατά ενός σεφ, που όμως δεν κατονόμασε, καθώς της έκλεψε μια συνταγή και την παρουσίασε ως δική του, κάνοντας μικρές αλλαγές. Ο λόγος για τη γαλατόπιτα Μάνης και τον Άκη Πετρετζίκη που την παρουσίασε στο Kitchen Lab της Κυριακής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο Άκης Πετρετζίκης απάντησε στην Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με τον δικό του τρόπο μέσα από το Instagram, αφού έγραψε: «Ποιος κάνει την καλύτερη γαλατόπιτα; Εδώ καράβια χάνονται… Βαρκούλες αρμενίζουν… tip: αντί για καρύδια, μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα».

Στην πρωτόγνωρη αυτή κόντρα, θέση πήρε και ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος σε σχόλιό του έγραψε: «Οι συνταγές δεν έχουν ιδιοκτήτη. Ούτε πατεντάρουνται. Από τη στιγμή που δημοσιοποιείς τη συνταγή, ανήκει σε όλους. Άλλωστε καμία μα καμία συνταγή δεν σε κάνει πλούσιο. Ούτε σου δίνει παράσημο τιμής. Και αν ποτέ στη ζωή του φτιάξεις κάτι εξαιρετικό. Κράτα τη συνταγή κρυφή. Όπως το ραβανί Βέροιας. Τη σάλτσα cafe de Paris κ.λπ.», δίνοντας, έμμεσα, δίκιο στον Άκη Πετρετζίκη.

«Πολλή φασαρία για τη γαλατόπιτα Μάνης
Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου είναι Φίλη μου εδώ και πάνω από 25 χρόνια
Δεν βλεπόμαστε συχνά, αλλά έχω μεγάλη εκτίμηση για αυτήν ως άνθρωπο και ως μαγείρισσα.
Από την άλλη, ο Ακης είναι ένας εξαίρετος επαγγελματίας, που αυτή τη στιγμή είναι το νο1 της τηλεοπτικής μαγειρικής.
Την επιτυχία του την κέρδισε με πολύ κόπο και συνέπεια.
Έχει εμφάνιση, έχει λόγο και γνώση.

Η θέση μου για την ιδιοκτησία μιας συνταγής είναι εντελώς ανεξάρτητη από την προσωπικότητα των δύο τηλεοπτικών μαγείρων και είναι προσωπική.
Επιμένω λοιπόν στη θέση μου.
Δεν υπάρχει ιδιοκτησία σε μια συνταγή.
Ας δούμε ένα-δυο παραδείγματα:
Η συνταγή παγκόσμιου βεληνεκούς του φιλέτου Ουέλινγκτον παρασκευάζεται από χιλιάδες εστιατόρια στον κόσμο.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιος την έφτιαξε (εκτός αν το ψάξεις επιμελώς σε εγκυκλοπαίδεια).
Ξέρουμε όμως ποιος το πρωτοέφαγε.
Ο Ουέλιγκτον.
Το ίδιο για το pêche melba το ίδιο για το poire belle Hélène.
Οι chef αυτών των παρασκευασμάτων χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.
Οι συνταγές έμειναν.
Μια φορά παρουσιάζεις μια συνταγή, για πάντα ανήκει σε όλους.
Σε προσωπικό επίπεδο έχουν κατ' επανάληψη κλέψει κείμενα από το βιβλίο μου για το ελληνικό τυρί.
Ούτε κούνησα το δακτυλάκι μου, ίσα ίσα χάρηκα που έγινα αντικείμενο αντιγραφής.
Όσοι ήξεραν τα κείμενά μου, μου το σφύριξαν.
Απάθεια εγώ.
Λέω λοιπόν ότι όσοι αντιγράφονται να είναι υπερήφανοι.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ερευνήτρια του ελληνικού εδεσματολογίου Νανά Δαριώτη, η εν λόγω μανιάτικη γαλατόπιτα ουδεμία σχέση έχει με τη Μάνη
ΥΓ: Με έχουν καλέσει τουλάχιστον από τρία κανάλια σε πρωινές εκπομπές να μιλήσω δημόσια και να γίνει περισσότερη φασαρία.
Αρνήθηκα!»

Τώρα επανέρχεται στο ζήτημα, μετά τις διαστάσεις που πήρε η κόντρα των δύο σεφ, και, όπως φαίνεται, δίνει ξανά δίκιο στον Πετρετζίκη, λέγοντας ότι οι συνταγές δεν έχουν ιδιοκτησία, ενώ δίνει παραδείγματα διάσημων συνταγών που τις κάνουν πλέον όλοι. Έγραψε στο facebook:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ