Στις ανησυχίες των γονέων για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδα απάντησε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ζέττα Μακρή.
Πέρα από τον εμβολιασμό, είπε πως υπάρχουν τα self test για τα οποία δήλωσε πως και «πέρυσι αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα και πέτυχε», προτάσσοντας πως είναι φυσικό να υπάρξουν κρούσματα.
«Επιστροφή με κανόνες» είναι το μήνυμά της και εξέφρασε πως μεταξύ των μέτρων, είναι και οι διαφορετικές εισόδους, οι διαφορετικές ώρες άφιξης και αποφυγή επαφής όσο είναι εφικτό.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως το «50+1 είναι σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Και αν κάτι τροποποιηθεί, θα αλλάξουν και οι οδηγίες», εκφράζοντας πως «η δια ζώσης διδασκαλία είναι απαραίτητη στα παιδιά, εμείς την επιζητούμε με κανόνες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων».
Επίσης, η κ. Μακρή είπε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών 15-18 ετών που έχουν κάνει το εμβόλιο αν και είναι χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού των παιδιών 12-15 ετών.
«Το ρίσκο δεν το παίρνει εκείνος που εμβολιάζεται αλλά οι ανεμβολίαστοι»
«Ο εμβολιασμός δεν είναι και δεν θα γίνει υποχρεωτικός, αλλά όλη αυτή η καμπάνια ενημέρωσης και η συμμετοχή των παιδιάτρων στην διαδικασία, με εμβολιασμούς και στο σπίτι, θα αποδώσει, προφανώς όχι πλήρως», συμπλήρωσε η κ. Μακρή.
Αναφερόμενη σε στοιχεία του ΟΟΣΑ, όσο για τους μαθητές ανά τάξη, «είμαστε η τέταρτη χώρα στον αριθμό μαθητών ανά τάξη, το χαμηλότερο νούμερο» και ο μέσος όρος είναι 17 στο Δημοτικό και 19 στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως δήλωσε.
«Δεν αποκλίνει αυτός ο μέσος όρος στα αστικά κέντρα», σημείωσε δηλώνοντας πως «υπάρχουν σημεία που θέλουν βελτίωση αλλά δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση».
«Το ρίσκο δεν το παίρνει εκείνος που εμβολιάζεται, το ρίσκο το παίρνουν όσοι δεν εμβολιάζονται», είπε η κ. Μακρή, εκφράζοντας πως δεν είναι ρίσκο για τους γονείς ο εμβολιασμός των παιδιών.