Προβληματισμός αλλά και ικανοποίηση επικρατεί στους φορείς του τουριστικού κλάδου Μακεδονίας από τις γιορτές.
Αυτό για την κίνηση της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τόσο στην ανατολική Μακεδονία όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ).
Τουρίστες από Βουλγαρία, Τουρκία
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Θανάσης Τσώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι από τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα από τα τελωνεία και τα συνοριακά περάσματα παρατηρείται αυξημένη κίνηση επισκεπτών τόσο από τη Βουλγαρία όσο και από την Τουρκία.
Ωστόσο, σημειώνει, η κίνηση αυτή δεν μεταφράζεται κατ' ανάγκη και σε διανυκτερεύσεις. «Είναι γνωστό», τονίζει, «ότι η Περιφέρεια μας είναι κυρίως πέρασμα, δηλαδή οι τουρίστες θα έρθουν, θα διασκεδάσουν, να κάνουν αγορές, θα επισκεφθούν διάφορους χώρους, αλλά είτε δεν θα διανυκτερεύσουν συνεχίζοντας το ταξίδι τους αλλού, είτε πιθανόν να επιλέξουν σπίτια από το γνωστό δίκτυο ενοικίασης κατοικιών».
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αντιπεριφερειάρχης επισημάνει με έμφαση ότι το γεγονός των χαμηλών διανυκτερεύσεων στις μονάδες φιλοξενίας είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αναλυθεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη για τη συνολικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ εκτιμά ότι η κίνηση στις περιοχές και κυρίως εκεί όπου υπήρχαν οργανωμένα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα όπως για παράδειγμα στη Δράμα, στο Σουφλί και αλλού, δεν θα πρέπει να συνδέεται κατ΄ ανάγκη με τις διανυκτερεύσεις, που πιθανόν να ήταν όντως περιορισμένες σε σχέση με άλλες χρονιές. Υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει πολλές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, καθώς διαθέτει σημαντικές υποδομές για τη φιλοξενία των επισκεπτών, σε κάθε περίπτωση όμως μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται και στα αντικειμενικά κριτήρια, στις παρεχόμενες υπηρεσίες της κάθε περιοχής.
Ο κ. Τσώνης δηλώνει αισιόδοξος για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ δίνει βαρύτητα στο άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών και στην προσέλκυση νέων επισκεπτών.
Σημειώνει την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών με βασικό στόχο τη διείσδυση σε νέες αγορές που ενδιαφέρονται για τουριστικούς προορισμούς, όπως της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τουριστική κίνηση στη Δράμα αλλά λίγες διανυκτερεύσεις
Η φετινή λειτουργία της Ονειρούπολης στην ακριτική Δράμα, μετά από δεκαέξι χρόνια συνεχούς λειτουργίας δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο κομμάτι των διανυκτερεύσεων.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δράμας, Αγγελής Καλλίας, υπήρχε μια μείωση στις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά της τάξης του 10%.
«Αναμφισβήτητα», υπογραμμίζει, υπάρχει πλέον ανταγωνισμός με άλλες περιοχές αλλά και αρκετοί, είτε Έλληνες είτε ξένοι, έκαναν επισκέψεις και εκδρομές αυθημερόν στη Δράμα χωρίς να διανυκτερεύσουν όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.
Επίσης, η καθυστέρηση φέτος και στην έναρξη λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού, που άνοιξε μόλις στις 23 Δεκεμβρίου, χωρίς ιδιαίτερη προβολή και διαφήμιση, συνέβαλε ώστε να υπάρχει περιορισμένη προσέλευση κόσμου».
Ο κ. Καλλίας επισημαίνει ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς οι διανυκτερεύσεις θα είναι περιορισμένες, με δεδομένο ότι και στο Φαλακρό δεν υπάρχουν χιόνια για να προσελκύσει κόσμο για σκι και διαμονή στην περιοχή της Δράμας. Από την Άνοιξη και μετά όμως, εκτιμά ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος της τουριστικής κίνησης ώστε να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό στην Καβάλα
Μικρή μείωση στις διανυκτερεύσεις από τη γειτονική Βουλγαρία, κυρίως την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, υπήρξε στα ξενοδοχεία της Καβάλας, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.
Ο κ. Μιτζάλης επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός «ότι πιθανόν οι γείτονες μας από τη Βουλγαρία επέλεξαν και άλλους προορισμούς, για να περάσουν τις διακοπές των εορτών, πέρα από την Καβάλα».
Τονίζει πως είναι απαραίτητο οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι πάντα βελτιωμένες σε σχέση με την πρώτη φορά που ήρθε ο επισκέπτης, «πρέπει όλο το πακέτο της διαμονής που θα του παρασχεθεί να είναι τέτοιο, που θα ικανοποιήσει τον επισκέπτη σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή στο φαγητό, στη μετακίνηση, στο παρκινγκ, στις δράσεις.Αν δεν μπορείς να του προσφέρεις κάτι καινούργιο, τουλάχιστον πρέπει να διατηρήσεις σε υψηλά στάνταρντ τις ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες που του προσφέρεις».
Δεν θεωρεί ότι η ενοικίαση κατοικιών μια διαμερισμάτων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα ξενοδοχεία, αλλά μάλλον συμπληρωματικά, ενώ εκτιμάει ότι φέτος πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν τις αυθημερόν επισκέψεις στην γειτονική με την Καβάλα Ονειρούπολη, οπότε πιθανόν η Καβάλα να έχασε διανυκτερεύσεις και από εκεί.
Για τη νέα χρονιά, τέλος, ο κ. Μιτζάλης δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η καλοκαιρινή περίοδος θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, αν βοηθήσουν βέβαια οι συνθήκες και οι συγκυρίες σε όλα τα επίπεδα.