Προς του οικισμούς Χελιδόνι και Πεύκες έχει μετακινηθεί το μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία.
Σύμφωνα με το patrisnews, η βάση των πυροσβεστικών δυνάμεων δίνεται στην πλευρά του οικισμού Πεύκες αφού στο Χελιδόνι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρετε να περιορίζεται.
Πριν από λίγο μάλιστα ξεκίνησε η εκκένωση στις Πεύκες με την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, εντολή για εκκένωση δόθηκε σε άλλες κοινότητες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα, στις Δήλιζα, 'Ανω - Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα, Βίλλια και Φρίξα.
Σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το τοπικό Μέσο διακρίνονται άντρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων να απομακρύνουν από τα σπίτια τους κατοίκους στις Πεύκες. Είχε προηγηθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης στο Χελιδόνι.
Στο σημείο για να επιβλέπουν και να έχουν το έλεγχο της κατάστασης βρίσκεται και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης.
Σύμφωνα με το patrisnews, το συγκεκριμένο σημείο είναι δύσβατο και για αυτό το λόγο επιχειρούν μόνο τα εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα τα ελικόπτερα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την φωτιά.
Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη καθώς υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Επίσης υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε άλλα σημεία όπως στο Κοσκινά, Μάγειρα, στο δρόμο προς Λάλα και γύρω από τα χωριά Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος.
Ο αρχαιολογικός χώρος της ολύμπιας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία είναι ασφαλής.
Στην πυρόπληκτη Ηλεία ο Μητσοτάκης
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο έφτασε στην πυρόπληκτη Ηλεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά την προσγείωσή του στο στάδιο των Μακρισίων, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί για τον έλεγχο και τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
Αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατευθύνθηκε προς το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.
Aρμόδιοι φορείς του παρουσίασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα.
«Η πρόληψη λειτούργησε και τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε εδώ η πυρκαγιά», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.
Επίσης τοπικοί φορείς υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών και την αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης, όταν παρίσταται ανάγκη, όπως επίσης και για την αποφυγή πλημμυρών εκεί που έχουν προκληθεί διαβρώσεις.
Κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.
Πρόκειται για τις κοινότητες Ελεκίστρας και Σουλίου, του Δήμου Πατρέων, τις κοινότητες Ζήριας, Καμαρών και Λόγγου, του Δήμου Αιγιάλειας και τις κοινότητες Δροσιάς και Σκιαδά, του Δήμου Ερυμάνθου.
Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, που εισηγήθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από σχετικό αίτημα των δήμων, αποσκοπεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 28 και 31 Ιουλίου».
Σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης των πυρκαγιών».