Μαγιορκίνης στο iefimerida: Ανησυχητική η κατάσταση στην Ξάνθη -Τι δείχνει η αύξηση των νεκρών στην περιοχή - iefimerida.gr

Μαγιορκίνης στο iefimerida: Ανησυχητική η κατάσταση στην Ξάνθη -Τι δείχνει η αύξηση των νεκρών στην περιοχή

Γκίκας Μαγιορκίνης
Γκίκας Μαγιορκίνης / Πηγή φωτογραφίας: Facebook
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΙΔΗΣ

Για τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι του κορωνοϊού μίλησε στο iefimerida.gr o Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εξηγώντας παράλληλα την έξαρση κρουσμάτων που βλέπουμε στην Ξάνθη και κάνοντας τις δικές του εκτιμήσεις για το ποια, περίπου, θα είναι επιδημιολογικά η εικόνα στο τέλος του καλοκαιριού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μαγιορκίνης ο οποίος όλο αυτό το διάστημα -από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα- μελετά λεπτομερώς την πορεία του ιού, σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι η πανδημία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε πλήρη ύφεση, την ώρα που η χώρα άνοιξε τα σύνορά με 29 χώρες προκειμένου να δεχθεί τουρίστες, αφού η επιτυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος την κατατάσσουν ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως για το φετινό καλοκαίρι.

Μαγιορκίνης: «Η κατάσταση στην Ξάνθη εμπνέει ανησυχία»

Όπως απαντά σε σχετική ερώτηση που του έγινε, «με εξαίρεση την Ξάνθη η επιδημία σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται σε πλήρη ύφεση. Δεν έχουμε δει αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που μεταφράζεται ότι η αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων, υγειονομικών πρωτοκόλλων εφαρμόζονται είναι σχετικά καλή».

Ωστόσο, όπως λέει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας «η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης εμπνέει ανησυχία για το λόγο ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον ιό, κάτι που σημαίνει ότι η επιδημία στην περιοχή είναι πιο εκτεταμένη από ότι έχει καταγραφεί σ' αυτή τη φάση».

Κληθείς να σχολιάσει τον λόγο που το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε αισθητά στην περιοχή ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και των αυξημένων κοινωνικών δεσμών σε όλη την κοινότητα. «Πιθανώς να είναι ακόμη και δύσκολο να μεταδοθούν στην κοινωνία τα μηνύματα δημόσιας υγείας και να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κρατικό μηχανισμό», πρόσθεσε μιλώντας στο iefimerida.gr για το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης αντί θα υπάρξει ύφεση της διασποράς του ιού μετά την άρση του lockdown παρατηρείτε τοπική αύξηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Περιθώριο βελτίωσης στη διεθνή συνεργασία»

Συζητώντας για τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι τα μέτρα των δύο τελευταίων μηνών ήταν σε πολύ καλή κατεύθυνση. «Δεν θεωρώ ότι υπήρχε κάτι άλλο το οποίο θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε», είπε και εκτίμησε ότι ο απολογισμός σε περίπτωση που δεν είχαν ληφθεί μέτρα θα ήταν ανάλογος με της Σουηδίας ή του Βελγίου, από πληθυσμιακής απόψεως.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο στα πρώτα στάδια της επιδημίας η διεθνής συνεργασία δεν πήγε όπως θα έπρεπε, καθώς δεν υπήρχαν σωστά αντανακλαστικά. «Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε πολλά προβλήματα σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας. Ο ανταγωνισμός σε πολλά επίπεδα δεν βοήθησε συνολικά. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης σ' αυτό το κομμάτι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το lockdown σε νησί από τα τελευταία μέτρα που θα προτείνουμε»

Μετέπειτα, «ανοίγοντας» τον φάκελο για τον τουρισμό ο κ. Μαγιορκίνης σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε για το κατά πόσο είναι δυνατόν ένα νησί να μπει σε ολοκληρωτική καραντίνα σε περίπτωση έξαρσης της επιδημίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει το καλοκαίρι της πανδημίας «είναι η αύξηση των λεγόμενων ορφανών κρουσμάτων, αυτά δηλαδή που δεν μπορούμε να τα συνδέσουμε με κάποια συγκεκριμένη πηγή μετάδοσης».

«Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς δείχνει ότι η μετάδοση του ιού στην κοινότητα είναι πιο εκτεταμένη από όσο νομίζουμε. Το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού lockdown σε κάποιο νησί δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε σ' αυτή τη φάση να απαντήσουμε με βεβαιότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Το σίγουρο είναι όμως ότι θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα προτείνουμε. Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός, πλέον στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας της τύχης, κατά πόσο δηλαδή ένα κρούσμα κορωνοϊού θα βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες για να μεταδώσει τον ιό στην κοινότητα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν «επικίνδυνα» νησιά το καλοκαίρι του κορωνοϊού;

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το διαφορετικό λόγω των συνθηκών φετινό καλοκαίρι «είναι προτιμότερο να υπάρξει μια ομοιόμορφη κατανομή του τουρισμού και να μην συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ατόμων σε συγκεκριμένα και δημοφιλή νησιά», όπως έχουμε δει τις προηγούμενες τουριστικές χρονιές. «Η σύστασή μου είναι αυτήν την περίοδο να βρούμε ένα πιο ήσυχο μέρος. Όχι με την λογική ότι τα δημοφιλή νησιά είναι πιο επικίνδυνα, απλά θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό προς αποφυγή της διασποράς του ιού».

Ποια η εικόνα της χώρας μετά το τέλος του καλοκαιριού;

Όπως λέει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ οι υγειονομικές Αρχές αναμένουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα είναι τόσα στον αριθμό που να προκαλέσουν συναγερμό.

«Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το πώς θα είναι η χώρα μετά το τέλος της θερινής περιόδου. Θα υπάρξει ένας αριθμός κρουσμάτων, ο οποίος δεν περιμένουμε να είναι τεράστιος. Πρόκειται για μια στατιστική συνάθροιση η οποία συμπεριλαμβάνει μέσα της μια μικρή πιθανότητα επιδείνωσης, ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας. Είναι ένα σενάριο το οποίο δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, καθώς αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα έχουμε καθόλου εισερχόμενο πληθυσμό. Δεν θεωρούμε πάντως αυτή τη στιγμή ότι θα υπάρξει μεγάλη επιδείνωση της επιδημίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Θεραπεία και εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για πού βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα όσο αφορά την ανάπτυξη του εμβολίου ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο κοντινό μέλλον η ανθρωπότητα θα έχει στη διάθεσή της ένα εμβόλιο ικανό να νικήσει τον ιό. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση κλινικών δοκιμών, δηλαδή σε φάση αξιολόγησης των διάφορων πιθανών εμβολίων. Θεωρώ απίθανο μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή να μην έχουμε εμβόλιο», ενώ τόνισε ότι ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο δίχως να είναι ωστόσο ακόμη γνωστή η αποτελεσματικότητα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με το φάρμακο δεξαμεθαζόνη που φαίνεται να έχει σημαντικά αποτελέσματα ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε «πώς δεν είναι το φάρμακο που αναζητούμε, ωστόσο δείχνει ότι έχει μια πολύ καλή αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους που είναι βαριά πάσχοντες της νόσου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ