Πλήρως διαχειρίσιμη λοίμωξη χαρακτήρισε τον κορωνοϊό ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σε περίπτωση που έχει γίνει ο πλήρης εμβολιασμός.
Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (31/3) για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και διεθνώς, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε, κλείνοντας την τοποθέτησή του: «Βλέπουμε μια σταθεροποίηση της διασποράς στην Ελλάδα, με ήπια και πιο διαχειρίσιμη αύξηση στο σύστημα υγείας παρά τη χαλάρωση των μέτρων. Οι σκληροί δείκτες δείχνουν μια διαρκή βελτίωση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό, ωστόσο οι ευπαθείς ομάδες και οι μη εμβολιασμένοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον υποτιμήσουν.
»Είναι προφανές ότι για τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, που έχει κάνει τον πλήρη εμβολιασμό του, πρόκειται για μια πλήρως διαχειρίσιμη λοίμωξη, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό τους. Εξαιρετικά σημαντικό είναι, όταν οι ευπαθείς ομάδες διαγνωστούν, να έρχονται άμεσα σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους».
Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 5% την προηγούμενη εβδομάδα
Ακόμη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, «την τελευταία εβδομάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διαγνώσεων μειώθηκε κατά 4%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 5%. Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει αύξηση, στις ΜΕΘ κατά περίπου 4% και στις απλές κλίνες μεταξύ 17-20%».
Συνεχίζοντας, είπε ότι «στον κόσμο μέχρι σήμερα 487.000.000 μολύνσεις και 6,2 εκατ. θάνατοι με τη νόσο. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα κατά 13 %, καθώς καταγράφηκαν 1,45 εκατομμύρια διαγνώσεις μεσοσταθμικά
Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 19%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.960 θάνατοι ανά ημέρα. Η μείωση των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί από το 2020, όταν η πανδημία ξεκινούσε στην πρώτη της εκθετική αύξηση. Αυτή η μείωση παρατηρείται παρά τη γενικότερη χαλάρωση των μέτρων».
«Παρά τη χαλάρωση των μέτρων, υπάρχει μείωση διασποράς και θανάτων σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο»
«Στην Ευρώπη», συνέχισε, «παρατηρήθηκε περίπου 8% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12%. Πιο συγκεκριμένα, οι μολύνσεις ανήλθαν περίπου σε 5.000.000 την τελευταία εβδομάδα και οι θάνατοι το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 11.000».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «οι 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση άνω του 30% δείχνουν μόλις τρεις χώρες, ενώ σημαντική βελτίωση (πάνω του 30%) παρατηρήθηκε σε 13 χώρες.
Συνεπώς, «όλα αυτά δείχνουν ότι, παρά τη χαλάρωση των μέτρων, υπάρχει μείωση της διασποράς και των θανάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο κυρίως αποδίδεται στην αποδοτικότητα του εμβολιασμού».