Αυξημένος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με τη μετάλλαξη Όμικρον σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.
Αυτό δήλωσε, μιλώντας στο ertnews, ο καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στηριζόμενος σε στοιχεία που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχετικά με τις επαναμολύνσεις, σύμφωνα με μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο και το UK Health Security Agency, όπως εξήγησε, «παρατηρήθηκε ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος».
Μαζί με την Όμικρον κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις
Όπως τόνισε, «έχουμε στοιχεία ότι, για παράδειγμα, κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Όμικρον», αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης μέσω των επαναλοιμώξεων, με τον ίδιο να θεωρεί ότι δεν θα δημιουργηθεί περαιτέρω επιδείνωση.
Βέβαια, τόνισε πως «θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με την Όμικρον αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις. Οπότε, αν κάποιος πέρασε την Όμικρον και μετά από κάποιες ημέρες ξαναέχει συμπτώματα και πάει να κάνει -για παράδειγμα- μοριακό, το μοριακό βγαίνει θετικό από την προηγούμενη λοίμωξη Όμικρον, ενώ τα συμπτώματα προέρχονται από κάποιον άλλον ιό».
Τι προβλέπει το πιο πιθανό σενάριο για τα κρούσματα
Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, εξήγησε στο ertnews πως «κινείται σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, που προβλέπει απότομη μείωση των κρουσμάτων εντός του Ιανουαρίου, αν και είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση αυτή έχει κεφαλαιοποιηθεί».
Τέλος, αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμα ο κύκλος της και θα πρέπει να περιμένουμε γι' αυτό τους επόμενους 1 με 2 μήνες, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους».