Μαγιορκίνης: Γιατί δεν χρειάζεται να γίνει ξανά υποχρεωτική η μάσκα στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε - iefimerida.gr

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν χρειάζεται να γίνει ξανά υποχρεωτική η μάσκα στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ενημέρωση του υπουργείου Υγείας / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί, σε ανάρτησή του, γιατί δεν χρειάζεται να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

«Ο ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας, στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός, γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας» τονίζει στην ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εξηγώντας στη συνέχεια γιατί έχει παρερμηνευθεί η χρήση των ΜΦΠ στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης» υπογραμμίζει, ενώ σημειώνει πως «το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει "κουραστεί" μετά από δύο χρόνια και να τον "πυροβολούμε" δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Γιατί δεν χρειάζεται να γίνει ξανά υποχρεωτική η μάσκα

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση που έκανε στα social media ο Γκίκας Μαγιορκίνης:

Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορωνοϊού ακούγονται "φωνές" για τη λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως "μέτρα" είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι "μπόρα που έρχεται και φεύγει", απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει. Αυτό δεν ισχύει. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Επίσης, όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει "κουραστεί" μετά από 2 χρόνια και να τον "πυροβολάμε" δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης, καθώς:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 1) μειώνουν την πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ
  • 2) επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

Συνοπτικά:

  • 1) οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή "κύματα που σπάνε και μας περνάνε". Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.
  • 2) οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ