Μέτρια αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα και πιο σημαντική στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς και επιβάρυνση των ΜΕΘ με 20% έως 30% και 30% αύξηση στις νοσηλείες, παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, όπως τονίστηκε από τον Γκίκα Μαγιορκίνη.
Όσον αφορά την αύξηση των νέων μολύνσεων στην Αττική, αυτή «κυμαίνεται την τελευταία εβδομάδα στο 20% έως 30% -μικρότερη από το 50% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα-, αλλά αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δύο εβδομάδες», τόνισε ο καθηγητής, και παρέθεσε ένα αρκετά αισιόδοξο στοιχείο που αφορά τους πολίτες άνω των 65 ετών: την υποχώρηση όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις. Αυτό είναι θετικό, όπως εξήγησε, καθώς τα περιστατικά αυτά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν βαριά όσον αφορά την πορεία της νόσου.
Όπως είπε, η υψηλότερη επίπτωση της νόσου καταγράφεται στις ηλικίες 40 έως 64 ετών και ζήτησε «να μειώσουμε την ανάμειξη των νοικοκυριών, ιδίως σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η χρήση μάσκας ή δεν είναι καλός ο εξαερισμός».
Στα στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα οι επιστήμονες, φαίνεται μία σταθερή επιβάρυνση όσον αφορά το νέο αριθμό κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, καθώς πλέον καταγράφονται 1.147 κρούσματα ανά ημέρα και μία αύξηση από το 8,5% στο 11% νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες.
Επίσης, οι εμπειρογνώμονες έκαναν λόγο για 10.000 ενεργά κρούσματα ανά την επικράτεια, αλλά είπαν ότι είναι περισσότερα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
Σήμερα νοσηλεύονται 1.900 άτομα σε κρεβάτια Covid σε όλη την Ελλάδα, ενώ καταγράφονται 200 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Κατά την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά 67% και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς την τελευταία εβδομάδα είχαμε 109 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ.