«Η Μακεδονία μας είναι η "Ευρωπαϊκή Εγνατία" προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα.
Ο κ. Σχοινάς αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στην πανεπιστημιούπολη των Σερρών.
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η χαρά μου είναι τριπλή για την τιμή που μου γίνεται
Παίρνοντας αρχικά τον λόγο είπε ότι η χαρά του είναι τριπλή για την τιμή που του γίνεται και σημείωσε: «Πρώτον, γιατί η διάκριση αυτή αφορά έναν τομέα στον οποίο διαχρονικά επεδίωκα και επιδιώκω να στηρίζω με τη δράση μου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: Τον τομέα της επιχειρηματικότητας και της αγοράς. Της ζώσας οικονομίας.
Δεύτερον, επειδή λαμβάνω τη διάκριση αυτή στις όμορφες Σέρρες, εδώ, στην Περιφέρειά μας, την Κεντρική Μακεδονία. Σε μια πόλη που με τίμησε ανακηρύσσοντάς με επίτιμο δημότη της και με πολλούς Σερραίους και Σερραίες που με τιμούν διαχρονικά με τη φιλία και την αγάπη τους. Έναν τόπο που κατέχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Που με την ιδιαίτερή μου πατρίδα, τη Χαλκιδική, δεν μας συνδέει μόνο η γεωγραφία αλλά μοιραζόμαστε κοινούς ιστορικούς δεσμούς. Τον κοινό μας αρχιστράτηγο, τον Εμμανουήλ Παππά, αλλά και τον εθνάρχη, Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εκ μητρός ήταν κι αυτός Χαλκιδικιώτης.
«Iδιαίτερη συγκίνηση για εμένα να λαμβάνω τη διάκριση αυτή εδώ»
Σήμερα, με όλα όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας, αποτελεί ιδιαίτερη συγκίνηση για εμένα να λαμβάνω τη διάκριση αυτή εδώ, στην καρδιά της Μακεδονίας. Τον τόπο που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, με στρατηγική θέση για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στις μεταφορές, τα logistics, το εμπόριο, την ενέργεια και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.
Η Μακεδονία μας είναι η "Ευρωπαϊκή Εγνατία" προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο.
Τέλος, ο τρίτος λόγος που νιώθω ιδιαίτερη χαρά σήμερα είναι επειδή λαμβάνω τη διάκριση αυτή από ένα ιδιαίτερα πρωτοπόρο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος».
Τι είπε για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Αναφερόμενος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «είναι ένα ξεχωριστό ίδρυμα που, μέχρι πρότινος, αποτελούσε το μόνο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο που προσέφερε προγράμματα αποκλειστικά και μόνο στα αγγλικά» και πρόσθεσε:
«Με παρουσία, όχι μόνο στις Σέρρες, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στη Σίνδο και τη Θέρμη, την Κατερίνη και το Κιλκίς, το ΔΙΠΑΕ αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της Βόρειας Ελλάδας, συνιστώντας πόλο έλξης λαμπρών ακαδημαϊκών μυαλών, όχι μόνο από κάθε άκρη της Ελλάδας, αλλά και από κάθε άκρη της Ευρώπης και του κόσμου.
«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης φοιτητών αλλά και στελεχών επιχειρήσεων»
Γνωρίζω ότι ιδιαίτερα στο γνωστικό αντικείμενο της διοίκησης των επιχειρήσεων, το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης φοιτητών αλλά και στελεχών επιχειρήσεων από την ίδρυσή του. Φύσει και θέσει μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο όχι μόνο για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή και τη Θεσσαλονίκη αλλά και εδώ στις Σέρρες, πόλη γενέτειρα "εθνικών πρωταθλητών" στην επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές, ο εξωστρεφής χαρακτήρας του ιδρύματός, μάλιστα, θεωρώ ότι ταιριάζει ιδιαίτερα και με τη δική μου εξωστρεφή, ευρωπαϊκή πορεία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ξεχωριστή τιμή που μου απονέμετε σήμερα».
Ο κ. Σχοινάς μίλησε και για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό πτυχίο.
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η παιδεία γεννάει ηγέτες
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο αντιπρόδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε: «Ξεκίνησα την ομιλία μου με την προσωπική μου συμβολή στην επιχειρηματικότητα μέσα από μία μακρά διαδρομή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συνέχισα με την πεποίθησή μου ότι οι ιδέες μας μπορούν να εκκολαφθούν πλήρως μόνο όταν οι άνθρωποι που τις συλλαμβάνουν έχουν την απαραίτητη παιδεία. Και η παιδεία γεννάει ηγέτες».
Τον κ. Σχοινά προσφώνησε ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ