Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας: προκλήσεις και πρακτικές από τον χώρο των μικρών επιχειρήσεων».
Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο πόρων και συμβουλευτικής - εκπαίδευσης, ώστε να πραγματοποιηθούν δράσεις, ιδιαίτερα στο επίπεδο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, σχετικά με το ζήτημα καταπολέμησης των ποικίλων μορφών παρενόχλησης και βίας στον χώρο εργασίας.
Αυτό αναφέρθηκε στο πλαίσιο προχθεσινής ημερίδας στην ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας: προκλήσεις και πρακτικές από τον χώρο των μικρών επιχειρήσεων».
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «Παρεμβάσεις για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης σε φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», που διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) σε συνεργασία με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Μ.Α. Κεφάλα: «Η εξάλειψη κάθε μορφής βίας στους χώρους εργασίας είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου»
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, την εκδήλωση χαιρέτησε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα σημειώνοντας πως «η εξάλειψη κάθε μορφής βίας στους χώρους εργασίας και η προστασία των εργαζομένων από τέτοιες συμπεριφορές, είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου μας. Δημιουργούμε πλέγμα προστασίας για κάθε εργαζόμενο, άνδρα ή γυναίκα. Το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο: καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς «…μελετώντας τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, που αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία, και ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με τον εργασιακό νόμο 4808/2021, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει, καταρχάς, να μελετηθεί η ιδέα της δημιουργίας ενός είδους Οδικού Χάρτη, που θα στοχεύει στην αποκωδικοποίηση της σύμβασης και την κατάρτιση βημάτων για την προτεραιοποίηση των ενεργειών που θα υλοποιηθούν». Τόνισε επίσης ότι η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας «φαίνεται να προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι και καθίσταται επομένως αναγκαία η ενίσχυση των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο πόρων και συμβουλευτικής - εκπαίδευσης, ώστε να πραγματοποιηθούν σχετικές δράσεις, ιδιαίτερα στο επίπεδο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σε αυτή τη βάση, η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει σταθερά δράσεις καταπολέμησης όλων των μορφών παρενόχλησης και βίας στους χώρους εργασίας, καθώς και γενικότερα καταπολέμησης των στερεοτύπων και διακρίσεων, με στόχο τη θετική επίδραση στη ζωή όλων των εργαζομένων».
Μ. Στέφου: «Η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και των περιστατικών βίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα»
Η πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Μαρίνα Στέφου, υπογράμμισε πως για το Κέντρο, «η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και των περιστατικών βίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Ως κρατικός φορέας, αξιοποιούμε όλες τις πρόσφατες θεσμικές παρεμβάσεις της ελληνικής Πολιτείας και αναλαμβάνουμε δράσεις για την ευαισθητοποίηση και την έγκυρη πληροφόρηση πολιτών και φορέων. Το ΚΕΘΙ αποσκοπεί, με την τρέχουσα πράξη του και μέσα από την παροχή δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων σε αρμόδια στελέχη, να εντείνει την προβολή προτύπων και καλών πρακτικών και να βοηθήσει τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να διαμορφώσουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον απαλλαγμένο από περιστατικά βίας και παρενόχλησης».
Τοποθετήσεις ομιλητών
Όπως υπογράμμισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Ελένη Τεζαψίδου «η βία και η παρενόχληση στην εργασία αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα ενώ η υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις μέτρων και πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, εκτός από υποχρεωτική, είναι και αναγκαία για την προαγωγή ευρυτέρων κοινωνικών στόχων, όπως η κατάργηση των διακρίσεων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η κυρία Τεζαψίδου η βία στο χώρο εργασίας αποτελεί την 4η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ για τις γυναίκες είναι η 2η αιτία θανάτου εν ώρα εργασίας. Στην Ελλάδα, από την ετήσια έκθεση για το 2022, του αυτοτελούς τμήματος Βίας και Παρενόχλησης της Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει ότι το 91 % των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας λεκτικής, σωματικής , ηθικής ή ψυχολογικής ενώ το 9% σε σεξουαλική παρενόχληση. Από τους καταγγέλλοντες το 38% ήταν άνδρες ενώ το 62% γυναίκες, ενώ σε σύνολο 151 υποβληθέντων και διεκπεραιωθέντων καταγγελιών, 51 υποθέσεις (34%) επιλύθηκαν εξωδικαστικά, με λήψη πρόσφορων και ανάλογων μέτρων από́ την καταγγελλόμενη επιχείρηση και τη διατύπωση σχετικών συστάσεων, 24 υποθέσεις (16%) ματαιώθηκαν, είτε λόγω μη παράστασης κατά την ορισθείσα συζήτηση του καταγγέλλοντος ή της καταγγέλλουσας, είτε λόγω γραπτής σχετικής δήλωσης των τελευταίων, είτε διότι κατά́ τη συζήτηση δεν αναλύθηκαν περαιτέρω συγκεκριμένα περιστατικά βίας και παρενόχλησης - ενώ σε 65 υποθέσεις (43%) έχει καταγραφεί (από́ τον διεξάγοντα τη διαδικασία επιθεωρητή́ εργασιακών σχέσεων) αιτιολογημένη σύσταση προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια, εξαιτίας αντικρουόμενών ισχυρισμών επί αμφισβητουμένων πραγματικών και νομικών ζητημάτων, που χρήζουν δικαστικής εκτιμήσεως.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βαργιάμης, γενικός γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ, σημείωσε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται εξειδίκευση, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό. Μάλιστα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεχούς και ουσιαστικής ενημέρωσης για τα θέματα της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και στόχευσης στην εκπαίδευση, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις όπου σήμερα δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση αναφορικά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά ούτε και η οργάνωση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
H Ιωάννα Προφύρη, επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη των γυναικών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε ανδροκρατούμενους κλάδους, ώστε να ξεπεράσουν διακρίσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν (π.χ. από την πλευρά των ανδρών εργαζομένων τους, πελατών, προμηθευτών κ.ά.), προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και προγράμματα μαθητείας (apprenticeship) ή καθοδήγησης (mentoring) και ενδυνάμωσης κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις, ενθάρρυνση και υποστήριξη μέσω και παροχής κινήτρων, για τη συμμετοχή εργοδοτών/τριών μικρών επιχειρήσεων σε προγράμματα ανάπτυξης "soft skills", με στόχο το πέρασμα από τον ρόλο του «αφεντικού» στον ρόλο του «ηγέτη».