Την ανάγκη να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα και χρόνιες παθήσεις, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.
Μιλώντας στο OPEN TV, ο κ. Λουκίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς Πνευμονολογική Εταιρεία πιστεύουμε ότι όλοι οι χρόνιοι αναπνευστικοί ασθενείς πρέπει να εμβολιαστούν, διότι εκτός ότι έχουν μία χρόνια πάθηση πρέπει να καταλάβει κανένας ότι αν βιώσουν μία τέτοια λοίμωξη, θα τη βιώσουν πολύ διαφορετικά γιατί έχουν ήδη βλάβες στους πνεύμονες».
Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, ο καθηγητής σημείωσε πως υπάρχει μείωση των περιστατικών Covid στις κλινικές αλλά όχι ακόμη στις ΜΕΘ. «Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν, από εκεί και πέρα είναι πως θα χτίσουμε το τείχος της φυσικής ανοσίας και κυρίως πώς θα έχουμε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό ποσοστό στον πληθυσμό μας», δήλωσε κάνοντας λόγο για δύο μεγάλα στοιχήματα.
Παράλληλα, αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, ο κ. Λουκίδης είπε πως «δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει ανεπιθύμητες ενέργειες». «Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι κύριες; Από ότι φαίνεται είναι οι τοπικές και κάποιες συστηματικές να νιώθεις λίγο κουρασμένος για μια -δυο μέρες ή να κάνεις κάποιο πυρετό. Αυτές είναι οι πιο συχνές. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν και αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι κάτι το οποίο έχει αναγραφεί, είναι πολύ σπάνιες φυσικά και από ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται», σημείωσε και τόνισε: «Αυτές οι παρενέργειες είναι σε μικρό ποσοστό και από ό,τι φαίνεται διεθνώς μέχρι στιγμής αλλά αναστρέψιμες». Παράλληλα, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν υπάρχουν μακροχρόνιες παρενέργειες.
«Η ασφάλεια του εμβολίου κυρίως έγκειται στο να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση. Αν κάποιος νοσήσει ήπια ή είναι ασυμπτωματικός, δεν θα νοσήσει σοβαρά, δεν θα πιέσει το σύστημα υγείας», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «ο Ιανουάριος θα έχει ένα πολύ μικρό εμβολιαστικό ποσοστό. Δεν πρέπει να είμαστε υπερενθουσιασμένοι και να λέμε ‘εμβολιάστηκα, τελείωσα’. Προστατεύω τον διπλανό μου, παραμένω άνθρωπος με ευθύνη». «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και πρέπει να κάνουμε βήματα ένα προς ένα. Πρέπει να δούμε τις πρώτες 15 με 20 μέρες του Ιανουαρίου τι επίδραση θα υπάρχει από τις γιορτές στον αριθμό περιστατικών και στο σύστημα Υγείας. Αυτό αφορά και στα σχολεία. Για τουλάχιστον 10 - 12 μέρες μετά την 5η Ιανουαρίου πρέπει να δούμε την αποτίμηση των γιορτών», σημείωσε και τόνισε πως σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων δεν πρέπει να βιαστούμε.
Τέλος, ανέφερε πως δεν θα εμβολίαζε παιδιά και εγκύους ακόμη γιατί δεν υπάρχουν μελέτες για την ασφάλεια τους και πως αν κάποιος είναι εμπύρετος και έχει κάνει την πρώτη δόση, ο ίδιος θα ανέστειλε τη δεύτερη δόση, όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης.