Η παραλία της Θεσσαλονίκης, ένας δρόμος που έσφυζε από ζωή και αποτελούσε την πρώτη επιλογή των κατοίκων της πόλης και των επισκεπτών για να πιούνε τον καφέ τους με θέα τον Θερμαϊκό, έχει σήμερα μια πολύ διαφορετική εικόνα λόγω των λουκέτων, που έχουν βάλει πολλά μαγαζιά, εξαιτίας της αύξησης των ενοικίων και του ενεργειακού κόστους.
Συνολικά 10 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, κλειστά είναι τα καταστήματα στους αριθμούς 1, 7, 9, 31, 47 (δυο καταστήματα στο 47), 65, 69 και 77 στη λεωφόρο Νίκης και στον αριθμό 9 της Κουντουριώτου, δηλαδή καθ’ όλο το μήκος της παλιάς παραλίας. Τα περισσότερα απο αυτά τα καταστήματα έκλεισαν από το φθινόπωρο και μετά.
Έρχονται και σε άλλες περιοχές λουκέτα
Μιλώντας, μάλιστα, στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων νομού Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Α.Σ.Θ.), Κωνσταντίνος Τζάρος, εκτιμά ότι θα προκύψει ανάλογο πρόβλημα και σε άλλα κομμάτια της πόλης με μεγάλες συγκεντρώσεις καταστημάτων υγειονομικού χαρακτήρα.
Από τη μια το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως σημειώνει ο κ. Τζάρος, από την άλλη τα μισθώματα που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες έχουν μεγάλη απόσταση από εκείνα που μπορούν πλέον να δώσουν οι καταστηματάρχες, με αποτέλεσμα τη θλιβερή αυτή εικόνα στο παραλιακό «φιλέτο» του κέντρου της πόλης.
Δεν βγαίνουν μόνο με καφέ
Σύμφωνα με τον Ταμία της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Στέφανο Τσιακίρη, μια επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να «βγει» πουλώντας μόνο καφέ. Λόγω του ενεργειακού κόστους, τα μεροκάματα έχουν ανέβει, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μεγάλος αριθμός καφετεριών έχει αρχίσει να σερβίρει πρωινό, brunch και γενικότερα κάποια πιάτα για να μπορέσουν να έχουν κι άλλες πηγές εσόδων.
Μόνο με καφέ ασχολούνται πλέον επί το πλείστον μικρά μαγαζιά που δουλεύουν με take away και τα μεγάλα μαγαζιά δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν λόγω κόστους.
Δυσβάσταχτο πλέον το ενεργειακό κόστος
Χαρακτηριστικό του υπέρογκου ενεργειακού κόστους είναι το παράδειγμα εστιατορίου της περιοχής που στο παρελθόν είχε λογαριασμούς ρεύματος 2.000 ευρώ και φυσικού αερίου 500 ευρώ. Το τελευταίο χρόνο όμως λόγω της ενεργειακής κρίσης και της κατακόρυφης ανόδου των τιμολογίων έλαβε λογαριασμούς 8.500 ευρώ για το ρεύμα και 3.000 για το φυσικό αέριο και μπόρεσε με την αλλαγή εταιρείας να τους μειώσει σε 5.000 ευρώ για ρεύμα και 1.125 για αέριο.
Ο κόσμος βγαίνει πλέον μόνο το Σαββατοκύριακο
Κατά κανόνα, επίσης, τα μαγαζιά δουλεύουν καλά μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ και ο κόσμος έχει αλλάξει συνήθειες: Ενώ παλιά θα έβγαινε για φαγητό και μετά για ποτό τώρα έχει περιορίσει σημαντικά τα έξοδά του και τις εξόδους του.
«Το καλοκαίρι είχαμε τουρισμό, δουλέψαμε μέχρι και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αλλά ό,τι βγάλαμε πήγαν στους λογαριασμούς ενέργειας», τονίζει ο ταμίας της Ένωσης.
Αναπόφευκτα όπως τονίζει ο κ. Τσιακίρης η κατάσταση αυτή σε καφετέριες -μπαρ επηρεάζει και άλλες επιχειρήσεις , αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα κάβα της πόλης που έχει ήδη χάσει 14 πελάτες στο κέντρο, λόγω λουκέτων.