To Lonely Planet αποθεώνει την κουζίνα της Λήμνου: «Τυριά, ελιές και κρασί, η Αγία Τριάδα» - iefimerida.gr

To Lonely Planet αποθεώνει την κουζίνα της Λήμνου: «Τυριά, ελιές και κρασί, η Αγία Τριάδα»

Λήμνος
Λήμνος, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την κουζίνα της Λήμνου εκθειάζει το Lonele Planet, ο δημοφιλής ταξιδιωτικός οδηγός.

Ο ιστότοπος του περιοδικού, που συχνά κάνει αφιερώματα στην Ελλάδα, γράφει για το νησί του βόρειου Αιγαίου μιλώντας για υπέροχα φαγητά και κρασιά. «Είναι ο ελληνικός παράδεισος των τροφίμων που ίσως δεν έχετε ακούσει» γράφει ο ταξιδιωτικός οδηγός σημειώνοντας πως στο νησί υπάρχουν μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τυριά, ελιές και κρασί, η Αγία Τριάδα της Λήμνου

Στην πρωτεύουσα τη Μύρινα, ο δημοσιογράφος του Lonele Planet επισκέφτηκε διάφορα εστιατόρια και απήλαυσε γεμιστά, στην ταβέρνα «Πλάτανος», ψητό χταπόδι, σαλάτα, τζατζίκι με φρέσκο ψωμί και γεμιστά φλομάρια, μία σπεσιαλιτέ του νησιού, παραδοσιακά ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και μοσχάρι.

τυρι βράχια
Μελίχλωρο, το παραδοσιακό τυρί της Λήμνου, φωτογραφία limnosnea.gr

Το πλούσιο σε μεταλλικά έδαφος της Λήμνου προσφέρει ιδανικές συνθήκες για καλλιέργειες όπως το σιτάρι, ενώ τα τελευταία χρόνια το νησί έχει γίνει γνωστό για τα τυριά, τις ελιές και τα κρασια, την ελληνική Αγία Τριάδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Lonely Planet.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και στη Λήμνο, ποτέ δεν είσαι μακρυά από μία καλή φέτα

Φυσικά όπως γράφει τα θαλασσινά στις ταβέρνες μπροστά στο κύμα είναι από τα highlight του νησιού, ωστόσο, ο οδηγός, συστήνει και την ενδοχωρα, με λαγό στιφάδο στην ταβέρνα «Μάντελα» και χοιρινό σουβλάκι στο «Γραμμόφωνο».
Μοναδικά και τα τυριά του νησιού, το μελίχλωρο που γίνεται από γάλα κατσίκας και πρόβατου, το τυρί καλαθάκι, ενώ κλείνοντας τονίζει πως, όπως και στην υπόλοιπη ελλάδα, ποτέ δεν είσαι μακρυά από μία καλή φέτα.

φετα λάδι
«Μοναδικά και τα τυριά του νησιού» γραφει ο οδηγός, για το μελίχλωρο και τη φέτα, ενώ συστήνει τα λάδι και τις ελιές του τόπου

Ο δημοσιογράφος εκθειάζει και τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου. Κουραμπιέδες και μπουγάτσα, τον χαλβά και τους σαμσάδες, ένα τοπικό είδος μπακλαβά με φύλλο, ξηρούς καρπούς, σιρόπι και πετιμέζι. Μάλιστα ο οδηγός προτείνει να επισκεφτούμε το «Αχνη και κανέλα» στη Μύρινα. Η Λήμνος, γράφει ο οδηγός, είναι επίσης γνωστή για το μέλι της με πλούσια αρώματα, ενώ σημειώνει για το θυμαρίσιο μέλι του «Χασάπη» το οποίο έχει κερδίσει και βραβεία.

To περίφημο κρασί της Λήμνου

Με ηφαιστειογενή εδάφη και μεσογειακό κλίμα, η Λήμνος είναι γνωστή για το κρασί της από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα το Lonely Planet αναφέρει ότι τόσο αρχαίες είναι οι ρίζες του, που το κρασί της Λήμνιας γης επαινέθηκε στην Ιλιάδα του Ομήρου, όπου λέγεται ότι ευχαρίστησε τους Αχαιούς κατά τον Τρωικό πόλεμο. Η γεωγραφική θεση του νησιού παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του κρασιού. Ο άνεμος στο νησί θεωρείται ότι αντισταθμίζει την ένταση του ελληνικού ήλιου, παρατείνοντας την περίοδο καλλιέργειας και επιτρέποντας στα σταφύλια να αναπτύξουν βαθύτερες γεύσεις. Τα πιο διάσημα λευκά κρασιά της Λήμνου είναι το Μοσχάτου Αλεξανδρείας. Είναι ελαφρύ και αρωματικό, σερβίρεται με απλή ψύξη. Το Καλαμπάκι είναι η εγχώρια κόκκινη ποικιλία του νησιού και ένα από τα πιο παλιά καλλιεργημένα σταφύλια στην Ελλάδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κρασι
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το νησί είναι διάσημο για τα κρασιά του. Το Καλαμπάκι είναι η εγχώρια κόκκινη ποικιλία του νησιού, φωτογραφίες shutterstock

Ο οδηγός κάνει λόγο και για τον οινοτουρισμό στο νησί, λέγοντας ότι στην Λήμνο είναι ακόμα στα σπάργανα και οι γευστικές δοκιμές είναι συνήθως στην ελληνική γλώσσα προσθέτοντας ότι διοργανώνονται εκδρομές γευσιγνωσίας που συστήνουν στους τουρίστες όσα έχει να προσφέρει το νησί.

Το ούζο της Λήμνου

Υμνοι και για το ούζο της περιοχής που γίνεται σε αποστακτήρια του νησιού, ωστόσο το Lonely Planet συστήνει να πίνουμε με μέτρο γιατί περιέχει 40 βαθμούς αλκοόλ.

Λήμνος, το καλά κρυμμένο μυστικό της Ελλάδας

Με τις χρυσές αμμουδιές, την ιστορία και τη φιλοξενία, η Λήμνος μπορεί να είναι το καλύτερο μυστικό της Ελλάδας αναφέρει το Lonely Planet, προσθέτοντας ότι είναι το 8ο μεγαλύτερο νησί της χώρας που μπορεί να υπερηφανεύεται για όλα τα χαρακτηριστικά ενός τουριστικού προορισμού, έξω από το προσκήνιο. Μιας και ακόμη στην καρδιά καλοκαιριού, η ακτογραμμή του παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παραλία
O οδηγός σημειώνει τις ομορφιες του νησιού και τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς στις παραλίες

Η Λήμνος είναι μόλις μία ώρα με το αεροπλάνο από Αθήναμε τα λιθόστρωτα δρομάκια της Μύρινας, είναι μια πρωτεύουσα αλιείας, ένα λιμάνι στη σκιά ενός κάστρου, με εύφορες πεδιάδες, αμμόλοφους και ηφαιστειακούς σχηματισμούς και αυτά είναι μόνο λίγα από τα σημαντικότερα σημεία που δεν πρέπει να χάσετε, αναφέρει ο ταξιδιωτικός οδηγός.
Οι δημοφιλείς παραλίες του Θάνου και του Πλατύ είναι επίσης σημεία της Λήμνου που αναφέρονται στο Lonely Planet, το οποίο συνιστά επίσης θαλασσινά σπορ όπως το σερφ στον κόλπο του Κέρου, πεζοπορία στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας, επίσκεψη στα ερείπια του κάστρου της Μύρινας και τον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης, τον πρώτο προϊστορικό οικισμό του Αιγαίου.

αρχαια
Ο οδηγός προτείναι για βόλτα τον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης, τον πρώτο προϊστορικό οικισμό του Αιγαίου, φωτογραφία wikipedia
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ