Για παράταση ως τις 22 Μαρτίου οδεύει το lockdown, ωστόσο από εκείνο το σημείο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει σταδιακά η αγορά.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, στόχος θα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και σταδιακά και άλλοι κλάδοι, όπως η εστίαση, που παραμένει κλειστή για μήνες.
Το πλάνο για το άνοιγμα της αγοράς -Πρώτα το λιανεμπόριο
Εφ’ όσον επιβεβαιωθεί η παράταση του lockdown ως τις 22 Μαρτίου, το όποιο άνοιγμα θα γίνει από την επόμενη ημέρα. Και ο πρώτος κλάδος που θα ανοίξει θα είναι το λιανεμπόριο, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.
Lockdown: Σχολεία και εστίαση στο πλάνο
Οσον αφορά το επόμενο βήμα, αυτό θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των σχολείων. Και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις της Αν. Πελώνη, προτεραιότητα θα δοθεί στα λύκεια και τα γυμνάσια, ενώ δεν έκανε κάποια αναφορά στα δημοτικά.
Για τα σχολεία αξίζει να τονιστεί πως η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τους στις 16 Μαρτίου, όπως και για τα καταστήματα στο λιανεμπόριο.
Οσον αφορά την εστίαση, στόχος της κυβέρνησης για τον κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο από πολλούς άλλους καθώς παραμένει κλειστός για 5 μήνες, είναι να ανοίξει στα μέσα Απριλίου, εφ’ όσον φυσικά το επιτρέπει και η πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με το Mega, πιθανότερες ημερομηνίες είναι είτε η 12η Απριλίου, είτε η 18η του ίδιου μήνα, πράγμα που σημαίνει πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά πριν την περίοδο του Πάσχα. Το άνοιγμα στην εστίαση ωστόσο, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, θα γίνει αρχικά με χρήση μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.
Το άνοιγμα στην εστίαση, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ανέφερε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, λέγοντας πως πιθανή περίοδος ανοίγματος είναι η περίοδος του Πάσχα.
Ακολούθως, από τον Μάιο, αναμένεται να γίνει σταδιακά και το άνοιγμα στον τουρισμό, που θα δώσει μία τεράστια ανάσα στην οικονομία, ενώ τελευταία φαίνεται να ανοίγουν μπαρ και γυμναστήρια.
Δερμιτζάκης: Μπορούν να ανοίξουν δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο
Στο άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση και τα σχολεία, αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα καταστήματα με ραντεβού, καθώς και η εστίασης με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους, ενώ στάθηκε και στα σχολεία αναφέροντας πως θα πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.
«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο. Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος. Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε ακόμη ο κ. Δερμιτζάκης.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», πρόσθεσε.