Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown, λίγο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, μπαίνει η Ελλάδα.
Τα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως στην Αθήνα, δείχνουν να παρουσιάζουν μερική πτώση. Παρά ταύτα, οι επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τους αριθμούς των διασωληνωμένων, καθώς και για τους νεκρούς, που σήμερα -με 121 νέους θανάτους- σημείωσαν ένα θλιβερό ρεκόρ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από τη Θεσσαλονίκη το δικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. «Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός».
Να σημειωθεί ότι οι Financial Times, σήμερα, προανήγγειλαν την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στη Βρετανία, αναφέροντας ως πιθανή ημερομηνία εκκίνησης των εμβολιασμών την 7η Δεκεμβρίου.
Σύψας: Lockdown μέχρι την 21 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, βάσει της εικόνας των κρουσμάτων, θεωρείται σχεδόν δεδομένη η εκ νέου παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου. Κατά αυτές τις πηγές, τα επιδημιολογικά δεδομένα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.
Στον ίδιο τόνο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας εμφανίστηκε υπέρμαχος του σεναρίου για επέκταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ως πιο ιδανική ημερομηνία από τη 14η.
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» επισήμανε. Ο καθηγητής είπε ότι οι αριθμοί των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και των θανάτων είναι απόλυτοι και τόνισε: «Αυτά τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».
Σενάριο-«βόμβα»: Να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα
Ο Νίκος Σύψας προσέθεσε ότι το lockdown που έχουμε είναι εν μέρει χαλαρό και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Παράλληλα, επισήμανε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες 15 – 20 ημέρες να αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.
«Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα. […] Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» είπε καταλήγοντας.
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με ένα μεγάλο «γρίφο»: αυτόν της εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, εξετάζεται το σενάριο - «βόμβα» να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κλαμπ και χώροι διασκέδασης. Παρά ταύτα, στην ίδια λίστα ενδέχεται να μπουν καφέ και εστιατόρια.
Κατά τις ίδιες πηγές, αρκετοί από τον κλάδο της εστίασης προκρίνουν το να μην ανοίξουν, λόγω των περιορισμών. Στο ίδιο σενάριο αναφέρθηκε και το κεντρικό δελτίο του MEGA, όπου επισημάνθηκε η θέση εκπροσώπων της εστίασης ότι δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν» -δηλαδή να ανοίξουν για δυο εβδομάδες και να κλείσουν αμέσως μετά.
Πάντως, εξίσου δύσκολη είναι η «εξίσωση» και για το λιανεμπόριο, με τα περισσότερα καταστήματα να ετοιμάζουν τα e-shops τους για τη μέθοδο του click away.
Γώγος: Πότε θα μπορέσει να αρθεί το lockdown
Νωρίτερα, ο καθηγητής Γώγος μίλησε στον ΣΚΑΪ και είπε ότι «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις». Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος, καθώς «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».
Ο καθηγητής μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. «Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000» υπογράμμισε.
Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε καταλήγοντας.
Το απόσπασμα για την εστίαση από το δελτίο του MEGA: