Λινού στο iefimerida.gr για Καθαρά Δευτέρα και Απόκριες: Ας αποφύγουμε τον συνωστισμό -Τι είπε για τις μάσκες - iefimerida.gr

Λινού στο iefimerida.gr για Καθαρά Δευτέρα και Απόκριες: Ας αποφύγουμε τον συνωστισμό -Τι είπε για τις μάσκες

Αθήνα Λινού
Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Η χρήση της μάσκας προσώπου θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα πρέπει να αρθούν τονίζει στο iefimerida.gr η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού.

Όπως ξεκαθαρίζει η κυρία Λινού αν δεν πέσουν τα κρούσματα κάτω από 1.000 και οι θάνατοι κάτω από 30 την ημέρα τότε μια τέτοια κίνηση θα είναι πρόωρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ιός είναι ακόμη εδώ και η πιθανότητα να τον συναντήσουμε είναι πολύ υψηλή. Η άρση των μέτρων που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση είναι προς την κατεύθυνση στήριξης της οικονομίας και της ψυχολογίας των πολιτών που έχει πληγεί βάναυσα στα δυο χρόνια της πανδημίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα βασικά μέτρα προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας, δε θα πρέπει να μείνουν σε ισχύ», σχολιάζει η κυρία Λινού και ξεκαθαρίζει ότι «φοράμε πάντα μάσκα όταν πρόκειται να συναντήσουμε ανθρώπους σε λιγότερο από 2 μέτρα απόσταση και αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους».

Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι μετά την χαλάρωση των μέτρων «είμαστε ασφαλείς»

Όπως λέει, η χαλάρωση των μέτρων δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι «είμαστε ασφαλείς» και απευθύνει προειδοποίηση στον πληθυσμό να τηρεί τα βασικά μέτρα, ειδικά το επόμενο διάστημα λόγω του Τριωδίου, του εορτασμού της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. «Να χαρούμε αυτές τις μέρες αλλά προστατεύοντας τους εαυτούς μας. Ας αποφύγουμε κλειστούς χώρους και συνωστισμούς. Ο καιρός είναι καλός, ας απολαύσουμε την ύπαιθρο και ας φροντίσουμε να φοράμε μάσκα.

Για 4-5 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό είμαστε προστατευμένοι -Στη συνέχεια, δεν ξέρουμε

Η Αθηνά Λινού υπενθυμίζει ότι κάποιος που έχει εμβολιαστεί τελευταία φορά πριν από 4 μήνες έχει πιθανότητα να μολυνθεί με τον ιό κατά 50%. «Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν κάνει την τρίτη δόση είναι ακόμη χαμηλό και έχει γίνει σχετικά προσφάτως. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν περάσουν 4 με 5 μήνες. Πόσο θα κινδυνεύουμε και βεβαίως τότε τι θα γίνεται με τη διασπορά. Με τον εμβολιασμό θα πορευτούμε, με τα ίδια ή και καλύτερα εμβόλια», λέει.

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος νέας μετάλλαξης

Σχολιάζοντας, μάλιστα, το ενδεχόμενο παρουσίας μιας νέας μετάλλαξης η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας σημειώνει ότι σε πολλές χώρες ο κορωνοϊός καλπάζει διότι δεν έχουν οι άνθρωποι τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Στις χώρες αυτές πάντα υπάρχει κίνδυνος να «ξεπηδήσει» μια νέα μετάλλαξη που δεν ξέρουμε πώς μπορεί να συμπεριφερθεί. Τίποτα δε μας διαβεβαιώνει ότι δε θα είναι μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλήγει, το επιδημικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει να υποχωρεί και η επίπτωση του κορωνοϊού θα είναι πλέον τις επόμενες μέρες πολύ μικρότερη για την υγείας μας είτε λόγω προηγούμενης λοίμωξης από τον ίδιο τον ιό είτε λόγω των εμβολιασμών που έχουν γίνει. Η αποκλιμάκωση είναι αργή αλλά σταθερή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ μάσκες Κορωνοϊός πανδημία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ