Λινού για νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα σημαίνει πολλά παραπάνω κρούσματα - iefimerida.gr

Λινού για νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα σημαίνει πολλά παραπάνω κρούσματα

μετάλλαξη
36χρονος διάκονος στη Θεσσαλονίκη θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη © Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στον εντοπισμό κρουσμάτων μεταλλάξεων του κορωνοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε ως «δύσκολη εξίσωση και δύσκολη απόφαση» το άνοιγμα των σχολείων, ενώ επεσήμανε πως «ήταν μεγάλο το διάστημα που τα παιδιά ήταν εκτός σχολείου, ενώ παντού στον κόσμο φαίνεται πως αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία και οι ψυχικές διαταραχές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής τόνισε πως «εκείνο που πρέπει να βελτιωθεί είναι οι συνθήκες στα σχολεία» και εξήγησε ότι αναφέρεται σε ψυχολογική στήριξη, αλλά και περισσότερο χώρο για αποσυμφόρηση, από τους δήμους ή ακόμα και από τους γονείς να γίνει προσπάθεια για λιγότερο συγχρωτισμό. Εν κατακλείδι, δήλωσε «επιφυλακτική» για το άνοιγμα των σχολείων.

«Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα», εκτίμησε η Α. Λινού, επισημαίνοντας πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα τεστ στους εκπαιδευτικούς». Αυτά είναι, σύμφωνα με την καθηγήτρια, που πρέπει να «επισπευστούν ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία».

Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είπε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna, σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, είναι 50% αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις. «Όμως επειδή υπάρχουν εμβόλια, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερα εμβόλια», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με το γεγονός ότι πρώτη η Γερμανία κι έπειτα η Ιταλία δεν χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 και 55 ετών αντίστοιχα, η κυρία Λινού εξήγησε πως αυτό έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητά του και όχι με τις τυχόν παρενέργειες. «Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που σχεδιάστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και υπολόγισαν ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, απαντώντας στο γιατί αντί για φάρμακα χορηγείται εμβόλιο για την αποτροπή των χειρότερων, διευκρίνισε ότι φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά και η κολχικίνη δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν ευρέως. «Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η επιστημονική έρευνα», επεσήμανε σχετικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ