«Όσο περισσότεροι ενήλικοι εμβολιάζονται τόσο η COVID-19 θα γίνεται "παιδική", με την έννοια ότι στο ποσοστό των ασθενών θα υπάρχει όλο και πιο αυξημένη αντιπροσώπευση παιδιών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν».
Αυτό δηλώνει μέσω του iefimerida.gr o καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης, τονίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Λιγοξυγκάκη, «μόλις 5 από τα 1.131 εμβολιασμένα παιδιά παρουσίασαν κάποια παρενέργεια και καμία απ’ αυτές δεν συνδέθηκε με το εμβόλιο. Όπως ανακοίνωσε και το αμερικάνικο CDC, τα οφέλη από τον εμβολιασμό ξεπερνούν τους όποιους κινδύνους. Σε αυτούς τους τελευταίους συγκαταλέγονται οι σπάνιες παρενέργειες μυοκαρδίτιδας που παρατηρήθηκαν σε 1.000 από ένα σύνολο 180 εκατομμυρίων Αμερικάνων εμβολιασμένων πολιτών».
Εμβολιασμός, μάσκες παντού, πολλά self test και καλός αερισμός των σχολικών αιθουσών
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το να εμβολιαστούν τα παιδιά θα ενισχύσει την ασφάλειά τους κατά την επιστροφή στο σχολείο. «Η γρήγορη επάνοδος σε μια πρότερη κατάσταση μέσω του μαζικού εμβολιασμού, με μάσκες παντού, πολλά τεστ και καλό αερισμό των αιθουσών, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ή και να αντιστρέψει κάποια από αυτά τα προβλήματα», επισημαίνει.
Ο ίδιος θεωρεί κρίσιμης σημασίας την επιτάχυνση και υποστήριξη των κλινικών δοκιμών για τους εμβολιασμούς παιδιών κάτω των 12 ετών, ωστόσο όπως σημειώνει: «Ακόμη δεν έχουμε πειστικά δεδομένα για την ανοσοαπόκριση, ασφάλεια και επιδημιολογική αποτελεσματικότητα των εμβολίων σ’ αυτές τις ηλικίες. Αν τα αποτελέσματα των δοκιμών της Pfizer και της Moderna είναι αυτά που καταγράφηκαν για τα παιδιά άνω των 12, τότε οι εμβολιασμοί θα πρέπει να επεκταθούν και σ’ αυτές τις ηλικίες». Παράλληλα, επειδή ο εμβολιασμός μπορεί μακροπρόθεσμα να «κανονικοποιηθεί», θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα στιβαρό νομικό πλαίσιο για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων, όπως λέει.
Θα αυξηθούν τα κρούσματα COVID-19 στα παιδιά
Σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, όσο περισσότεροι ενήλικοι εμβολιάζονται τόσο η ασθένεια θα «χτυπάει» τα παιδιά. «Αν και η μόλυνση στα παιδιά είναι σπάνια επικίνδυνη για τη ζωή τους, οι μακροχρόνιες συνέπειες της, το "μακρύ" (long) COVID είναι συχνά παρόν σε εφήβους που έχουν μολυνθεί. Αυτό είναι και το βασικό κίνητρο για να εμβολιαστούν», εξηγεί και χαρακτηρίζει «ηθικά προβληματική» την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα παιδιά. «Αν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει υποχρεωτικότητα εμβολιασμών, αυτό φαίνεται ότι μακροπρόθεσμα μειώνει σε σημαντικό βαθμό την εμβολιαστική κάλυψη. Η σταθερή και ξεκάθαρη πληροφόρηση και η σταθερή καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών φαίνεται ότι μπορεί να έχει θετικότερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου», καταλήγει ο κ. Λιγοξυγκάκης.