Αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά δύο εισαγγελέων, της ανακρίτριας και των τριών μελών του συμβουλίου πλημμελειοδικών που χειρίστηκαν το φάκελο Λιγνάδη κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας.
Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για πρωτοφανή υπόθεση στα δικαστικά χρονικά, προσθέτοντας ότι «το να καταδικάσεις κάποιον έστω και για λίγο να μείνει στη φυλακή είναι ό,τι πιο σοβαρό υπάρχει ειδικά για έναν αθώο άνθρωπο. Πώς προέβησαν σε τόσες παραλείψεις και κακή ερμηνεία των διατάξεων; Για ποιο λόγο ένας άνθρωπος βρίσκεται στη φυλακή, όταν καθημερινά αυτά που δεν έκαναν στην υπόθεση Λιγνάδη τα κάνουν σε άλλες υποθέσεις, όπως αυτή του ηθοποιού που ακούω ότι τον έχουν καλέσει σε εξηγήσεις; Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν εξεδόθη ένταλμα σύλληψης. Ζητώ να αντιμετωπιστεί όπως όλοι οι Έλληνες. Έχουν καταρρακωθεί το τεκμήριο αθωότητας και η αρχή της δίκαιης δίκης. Θα πράξω το καθήκον μου και για πρώτη φορά θα το κάνω μέσω μίας πειθαρχικής διαδικασίας».
Μάλιστα, ο κύριος Κούγιας ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες ημέρες θα προσφύγει στο ΕΣΡ κατ’ εντολήν του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά δεν απάντησε σχετικά με το πότε θα προσφύγει κατά της προσωρινής κράτησης του εντολέα του,όπως είχε προαναγγείλει.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του προφυλακισμένου σκηνοθέτη επιμένει ότι κακώς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του εντολέα του, καθώς δεν κλήθηκε προηγουμένως σε εξηγήσεις και γι'αυτό το λόγο κατέθεσε αναφορά σε βάρος των δύο εισαγγελέων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Παράλληλα, ο Αλ.Κούγιας κατέθεσε αναφορά στην Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου κατά της ανακρίτριας για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, το οποίο χαρακτηρίζει παράνομο, αλλά και για τον τρόπο που διεξήγαγε την έρευνα έως τώρα.
Τέλος, στρέφεται με αναφορά κατά του προέδρου και των δύο μελών του συμβουλίου πλημμελειοδικών, επειδή, όπως υποστηρίζει, στο σκεπτικό του βουλεύματος περιέλαβαν στοιχεία, τα οποία ο κατηγορούμενος εξέθεσε σε μεταγενέστερο χρόνο στην απολογία του.
Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κάνει λόγο για «αβάσιμους» και «απαξιωτικούς» χαρακτηρισμούς που «εκφεύγουν κατά πολύ των ορίων του υπερασπιστικού δικαιώματος και των ακραίων ορίων της κριτικής», ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη απάντησε «αλίμονο αν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξελιχθεί σε μια συνηθισμένη συντεχνιακή ένωση που εκδίδει ανακοινώσεις για ψηφοθηρικούς λόγους».