Λιάκουρας (καθ. Διεθνούς Δικαίου) για ναυάγιο: Δεν θα μπορούσε να επέμβει η Ελλάδα χωρίς να ζητηθεί βοήθεια - iefimerida.gr

Λιάκουρας (καθ. Διεθνούς Δικαίου) για ναυάγιο: Δεν θα μπορούσε να επέμβει η Ελλάδα χωρίς να ζητηθεί βοήθεια

Πύλος Ναυάγιο μετανάστες Πύλος
Διασώστες με μετανάστες από το ναυάγιο στην Πύλο / ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ/eleftheriaonline/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαντήσεις ως προς το αν μπορούσε να επέμβει το Λιμενικό και για το τι ισχύει γενικότερα ως προς τις δυνατότητες επέμβασης σε ένα πλοίο όταν βρίσκεται στην ανοικτή θάλασσα ανέλυσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιά Πέτρος Λιάκουρας, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

«Θα μπορούσε να επέμβει ένα κράτος όταν είναι γνωστό από πριν ότι το συγκεκριμένο πλοίο πάντοτε καταγίνεται σε τρομοκρατία ή σε πειρατεία», επισήμανε ως προς το γιατί το Λιμενικό δεν είχε το δικαίωμα να παρέμβει στα διεθνή ύδατα, στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιάκουρας για ναυάγιο στην Πύλο: «Βρισκόμαστε σε ανοικτή θάλασσα, κανένα κράτος δεν μπορεί να ασκεί εξουσία σε πλοίο τρίτου κράτους»

Ο ίδιος τόνισε, συγκεκριμένα: «Βρισκόμαστε στην ανοιχτή θάλασσα. Εκεί δεν μπορεί κανένα κράτος να ασκήσει εξουσία πάνω σε ένα πλοίο τρίτου κράτους, δηλαδή σημαίας τρίτου κράτους. Συνεπώς, αυτό είναι ο βασικός κανόνας».

Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Όταν αυτό το οποίο καταγίνεται το πλοίο, αφορά και θεωρείται ότι είναι σε βάρος όλης της ανθρωπότητας. Η πειρατεία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η τρομοκρατία έχει γίνει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τότε κάθε πλοίο μπορεί να επέμβει και να του κάνει έρευνα πάνω σε αυτό και προφανώς μετά να μπορέσει να συλλάβει τους υπαίτιους, δηλαδή τον καπετάνιο και οποιονδήποτε άλλον. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της ανοιχτής θάλασσας».

Σημείωσε επ'αυτού: «Οι κανόνες και η πρακτική μέχρι σήμερα λέει ότι στην ανοικτή θάλασσα αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι ή το πλοίο να εκπέμψει SOS κάποια στιγμή, οπότε εκεί θα προστρέξει σε βοήθεια το κράτος εκείνο στην θαλάσσια περιοχή όπου το κράτος αυτό ασκεί αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης».

«Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επέμβει σε ένα πλοίο το οποίο δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια»

«Ελλείμματα το διεθνές δίκαιο έχει, αλλά μέχρις ότου αυτά τα ελλείμματα καλυφθούν με την πρακτική των κρατών περνάει πάρα πολύς χρόνος. Αλλά αυτό πρέπει να πάρουμε πάντοτε υπόψη και να πούμε τι είναι τώρα η δεδομένη στιγμή. Η δεδομένη στιγμή τώρα, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επέμβει σε ένα πλοίο το οποίο δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια», πρόσθεσε ο κ. Λιάκουρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανέφερε, δε, ως προς το Ελληνικό Λιμενικό: «Αυτό το οποίο όμως έχει είναι στα συν του δικού μας Λιμενικού είναι ότι προσέγγισε να προσφέρει βοήθεια σε νερό και σε τροφή».

Σε σχέση, τέλος, με την δυνατότητα επέμβασης του Λιμενικού σε διεθνή ύδατα σε πλοίο με μετανάστες, ο καθηγητής διεθνούς δικαίου ανέφερε: «Προβλέπεται ότι δεν μπορεί να επέμβει ένα λιμενικό στα διεθνή ύδατα σε ένα πλοίο το οποίο υποθέτει ότι μεταφέρει μετανάστες. Και το δεύτερον είναι ότι δεν είναι δουλεία – ώστε να μπορέσει το κράτος να κρίνει ότι αυτό είναι δουλεμπορικό, δηλαδή δεν τους μεταφέρει με σκοπό του να πάνε κάπου και να γίνουν δούλοι. Είναι μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται κάτω από μία οδύνη, προσπαθούν να βρούνε μια καλύτερη πατρίδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ