Αναφορά στα περιστατικά των τελευταίων ημερών στη Λέσβο και το προσφυγικό -μεταναστευτικό αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, έκανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
«Να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης Κυβέρνησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε «μία κατάσταση όπου βρεθήκαμε με παραπάνω από 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου».
«Έχει επιταχυνθεί σημαντικά η απονομή ασύλου ή η απόρριψη των αιτημάτων, ως αποτέλεσμα νομοθετικών αλλαγών που έγιναν από αυτή την Κυβέρνηση. Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί, από 25.000 συνολικά πέσαμε στις 12.000», είπε συγκεκριμένα.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στη Λέσβο όπου έπειτα από φωτιές καταστράφηκε ολοσχερώς το ΚΥΤ της Μόριας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες». «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Μόρια κάηκε από κάποιους, “υπερδραστήριους” πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσουν, ενδεχομένως, την Κυβέρνηση, καίγοντας τη Μόρια και απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους από το νησί», συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό που «έγινε μέσα στην τραγωδία πρέπει να το δούμε ως μία ευκαιρία».
Εξηγώντας την τοποθέτηση αυτή δήλωσε ότι πρόκειται για «μία ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδος και ολοκλήρωσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο».
«Η δεύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσα από αυτή την τραγωδία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης «είναι να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μία μόνιμη δομή, ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης το οποίο δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη -και δικαιολογημένα».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στη Λέσβο θα υπάρξει ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, ενώ ενημέρωσε ότι ζήτησε από την ΕΕ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι συνομίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων.
Συνεχίζεται η εγκατάσταση προσφύγων στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ
Στο μεταξύ συνεχίζεται η εγκατάσταση των προσφύγων στον νέο καταυλισμό που δημιουργείται στο Καρά Τεπέ μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από τις φωτιές της περασμένης εβδομάδας. Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι 7 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους 300 που εξετάσθηκαν κατά την είσοδο τους στον νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού. Δύο από αυτούς ανήκουν στους 35 που είχαν βρεθεί θετικοί κατά τον υγειονομικό έλεγχο που υπήρξε πριν από το κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας.
Στο σύνολό τους τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στον Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την Κυριακή αναμενόταν να μπουν στη νέα δομή, αφού προηγουμένως ελεγχθούν υγειονομικά, περί τους 1000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι εισερχόμενοι στη νέα δομή πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι τους μέλη οικογενειών και ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες, αρχικά καταγράφονται. Στη συνέχεια, οδηγούνται στο ιατρείο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Unicef, όπου και εξετάζονται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αν πάσχουν από τη νόσο του κορωνοιού. Το αποτέλεσμα της εξέτασης βγαίνει σε 15 περίπου λεπτά, καθώς χρησιμοποιούνται τεστ ταχείας εξέτασης που ήρθαν στη Μυτιλήνη προχθές. Τέλος οδηγούνται σε σκηνές, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί κατά «γειτονιές εθνικοτήτων».
Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται πως έχουν διαμορφωθεί τα ιατρεία αλλά και το κέντρο διοίκηση του νέου ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ με τους ανθρώπους να τρέχουν για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν.
Σε δηλώσεις για τις εξέλιξη της εγκατάστασης των προσφύγων στο Καρά Τεπέ έκανε χθες από το σημείο και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κάνοντας λόγο για ομαλή είσοδος αιτούντων άσυλο στο νέο καταυλισμό, «στον οποίο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τόσο οι υγειονομικές μονάδες όσο και οι υπηρεσίες ασύλου».
Ο κ. Μηταράκης είπε πως συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία με φαγητό και νερό καθώς και η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους αιτούντες άσυλο «τόσο σε αυτούς που είναι μέσα στον καταυλισμό όσο και σε αυτούς που δυστυχώς είναι έξω από αυτόν».
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, όλες αυτές τις μέρες «πρώτη προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, των αιτούντων άσυλο και του προσωπικού. Σε αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο κ. Μηταράκης, «εργαζόμαστε με τη νέα δομή. Να καλύψει γρήγορα τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Και στη συνέχεια να συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση με ομαλό τρόπο, αποσυμφόρηση που ξεκινήσαμε από τις αρχές του έτους και την οποία υλοποιούμε με επιτυχία».
Προειδοποίηση Χρυσοχοΐδη σε όσους παρακινούν μετανάστες να μην πάνε στο Καρά Τεπέ: «Θα υπάρξουν κυρώσεις και συνέπειες»
Στη Λέσβο βρέθηκε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους παρακινούν τους μετανάστες να μην προσέρχονται στη νέα δομή που φτιάχνεται στο Καρά Τεπέ.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης τόνισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία είναι πολύ ισχυρή και δεν θα ανεχθούμε το παραμικρό», και συμπλήρωσε: «τους προειδοποιώ ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και συνέπειες και τους καλώ να εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες».
Παράλληλα, σημείωσε ότι στη Λέσβο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας τόσο των μεταναστών όσο και των κατοίκων του νησιού.