Ερωτηματικά συνεχίζουν να υπάρχουν σχετικά με τον αιφνίδιο θάνατο του 23χρονου φοιτητή σε παραλία της Σίφνου κατά τη διάρκεια των διακοπών του.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από τον θάνατο του άτυχου φοιτητή.
Λέων: Ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα, αλλά δεν οδηγούν σε συμπέρασμα
Συγκεκριμένα, ο κ. Λέων επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η ιατροδικαστική εξέτασει «δείχνει» ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα, ωστόσο τα ευρήματα αυτά από μόνα τους δεν οδηγούν σε ένα συμπέρασμα για το θάνατο του 23χρονου φοιτητή στη Σίφνο.
Μάλιστα, εξηγεί ότι η ισχαιμία του μυοκαρδίου και το πνευμονικό οίδημα είναι δύο έννοιες γενικές, οπότε πρέπει να διερευνηθεί ο μηχανισμός πίσω από αυτές. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και τίποτα να θεωρηθεί βέβαιο.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, πλήρη εικόνα θα υπάρξει μόλις ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση, εξηγώντας πως
Ήταν θετικός στον κορωνοϊό
Επιπλέον, ο 23χρονος φοιτητής ήταν θετικός στον κορωνοϊό, ωστόσο ούτε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ωςαιτία θανάτου, αλλά ούτε και να αποκλειστεί.
Υπενθυμίζεται πως ο κορωνοϊός είναι δυνατό να κάνει θρομβώσεις των στεφανιαίων αγγείων και να οδηγήσει σε έμφραγμα, δηλαδή ισχαιμία, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ισχύει στην περίπτωση του φοιτητή, καθώς πνευμονικό οίδημα και ισχαιμία μπορούν να προκληθούν και από άλλα αίτια.
Το χρονικό του θανάτου
Υπενθυμίζεται πως ο 23χρονος βρισκόταν για διακοπές στη Σίφνο. Δεν αισθανόταν καλά και την Τρίτη είχε παραμείνει στη σκηνή του μακριά από τους φίλους του.
Το απόγευμα πήγε στην παραλία, όπου και συνάντησε την παρέα του. Μόλις βγήκε από τη θάλασσα, ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία, έκανε εμετό και έχασε τις αισθήσεις του.