Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι πρωινές δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα για τη Μύκονο, καθώς ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, η σκιά του οποίου αρχίζει και πλανάται ολοένα και πιο πολύ πάνω από το νησί των ανέμων.
Μπορεί το τελευταίο διάστημα στη Μύκονο να εκτυλίσσεται μπαράζ αστυνομικών ελέγχων για την αυθαίρετη δόμηση και να ξηλώνονται κατασκευές που ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια, ωστόσο από ό,τι φαίνεται τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα από τις χιλιάδες γεωτρήσεις που υπάρχουν στο νησί.
Λέκκας: Κάποια στιγμή το θαλασσινό νερό θα μπει στην ξηρά
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον κ. Λέκκα ο οποίος, αφού ανέφερε αρχικά ότι το φαινόμενο δεν παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο στη Μύκονο, υπογράμμισε ότι στο συγκεκριμένο νησί σε ένα-δύο χρόνια «θα μπει η θάλασσα μέσα, όπως λέμε με απλά λόγια».
«Το φαινόμενο της υφαλμύρωσης είναι γεγονός. Όπου υπάρχει αυθαιρεσία υπάρχει και αυθαιρεσία στις γεωτρήσεις. Ο καθένας κάνει γεώτρηση όπου θέλει, δεν το λέω μόνο εγώ αυτό. Σε ένα-δύο χρόνια δεν θα υπάρχει νερό», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
«Το νερό εξαντλείται. Αυτό που πέφτει σε σύγκριση με αυτό που παίρνουμε είναι πάρα πολύ λίγο. Κάποια στιγμή η στάθμη του θαλασσινού νερού θα υποβιβαστεί με αποτέλεσμα αυτό να μπει μέσα στην ξηρά. Εκεί δηλαδή που είναι οι γεωτρήσεις το νερό της θάλασσας θα μπει μέσα», εξήγησε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες με τις χιλιάδες γεωτρήσεις στο νησί.
Με λίγα λόγια, η συνεχής άντληση των υπόγειων αποθεμάτων νερού με ρυθμό που ξεπερνά την ανανέωσή τους προκαλεί την ανάποδη ροή στους υδροφόρους ορίζοντες, εισβολή δηλαδή του θαλασσινού νερού στη στεριά. Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή προκαλείται η υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων.
«Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε συγκεκριμένες περιοχές της Μυκόνου που παρατηρείται το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Σημειώνεται ότι μετά τη γνωστοποίηση της είδησης του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο , το υπ. Περιβάλλοντος έβαλε προσωρινό «φρένο» στην έκδοση οικοδομικών αδειών στο νησί, ενώ οι έλεγχοι εντάθηκαν προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα τα περιστατικά αυθαίρετης δόμησης.