Εικόνες βιβλικής καταστροφής με τουλάχιστον επτά νεκρούς είναι ο τραγικός απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, ενώ φόβοι υπάρχουν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.
Λίγες ώρες μετά την τραγωδία στη Χαλκιδική ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδροw του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ότι το φαινόμενο θα εμφανιστεί στο τάδε χωριό ή στο διπλανό χωριό. Υπάρχει συνήθως μια ζώνη του ενός ή δύο χιλιομέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Θα ξαναζήσουμε φαινόμενα» σαν της Χαλκιδικής
Σε ερώτηση που του έγινε για το εάν η Ελλάδα θα ξαναζήσει τέτοια φαινόμενα ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε απάντησε πως ναι, ενώ τόνισε πως σήμερα έχει παρουσίαση με τον κ. Ζερεφό γι' αυτό ακριβώς το φαινόμενο, την κλιματική αλλαγή. «Είναι ένας αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μια δίνη συνεχών φαινομένων με μεγάλη ένταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε 10 λεπτά όλη η καταστροφή στη Χαλκιδική
Σε 10 λεπτά προκλήθηκε η τεράστια καταστροφή που έπληξε τη Χαλκιδική και προκάλεσε έξι νεκρούς, σημείωσε σε δηλώσεις του λίγο μετά στο ραδιόφωνο του Θέματος 104,6, o Ευθύμιος Λέκκας. Οπως εξήγησε πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα. «Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» είπε και σημείωσε πως τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων».
«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε. Οπως είπε, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες υποδομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».