Aναταραχή προκλήθηκε στη Λάρισα και όχι μόνο με την είδηση ότι η πατρική οικία του εμβληματικού φωτογράφου Τάκη Τλούπα (1920-2003), στο κέντρο της πόλης, ένα μικρό χαριτωμένο σπίτι με δίρριχτη στέγη, κινδύνευε με κατεδάφιση, καθώς δεν είναι διατηρητέο.
Αμέσως πρωτοβουλία ανέπτυξε ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Λάρισας, μετά τη γνωστοποίηση της ταυτότητας της οικίας. Με επιστολή την 13η Αυγούστου, την οποία υπογράφει το προεδρείο του συλλόγου (Νέστορας Κανέλλος, Ευάγγελος Δεσκάτας, Μαλαματή Μπουκουβάλα), ζητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας να προβούν «στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανασταλεί προσωρινά η άδεια κατεδάφισης, να ζητηθούν τα σχέδια αποτύπωσης ο φάκελος τεκμηρίωσης της άδειας κατεδάφισης από την ΥΔΟΜ του Δήμου Λαρισαίων και στη συνέχεια να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή ο πιθανός χαρακτηρισμός των δύο κτιρίων (χωρίς τις νεότερες προσθήκες) ως ιστορικό μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ωστόσο, όπως εξηγεί με επιστολή ο ανιψιός του Τάκη Τλούπα, Κώστας Ταμβακάς, στο τοπικό σάιτ Onlarissa, το συγκεκριμένο σπίτι που κατεδαφίζεται είναι ιδιοκτησίας του, ενώ του θείου του βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Δείτε αναλυτικά την επιστολή του:
«Με έκπληξη είδα σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Λάρισας την είδηση ότι γκρεμίζεται το πατρικό σπίτι του Τάκη Τλούπα. Το άρθρο μάλιστα, συνοδευόταν από σειρά φωτογραφιών του σπιτιού. Η έκπληξη μου οφείλεται στο ότι οι φωτογραφίες απεικόνιζαν το δικό μου σπίτι.
Το συγκεκριμένο σπίτι, που βρίσκεται επί της οδού 23ης Οκτωβρίου 20, ανήκει από το 1958 ως προικώο, στην Αυγή Τλούπα – Ταμβακά, αδελφής του Τάκη Τλούπα και μητέρας μου. Το σπίτι του Τάκη Τλούπα καθώς και το ιστορικό φωτογραφείο στο οποίο μεγαλούργησε ως καλλιτέχνης βρίσκονται επί της 23ης Οκτωβρίου 22, ακριβώς μπροστά από την δικό μου σπίτι.
Αυτό λοιπόν θα έπρεπε να προφυλαχθεί και να γίνει ίσως «Μουσείο Τάκη Τλούπα». Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Υ.Γ.: Θα παρακαλούσα τους συντάκτες των ηλεκτρονικών μέσων που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα, να διασταυρώνουν πρώτα τις πληροφορίες τους για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις».
Ποιος είναι ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας
Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα. Γιος ξυλογλύπτη, μαθαίνει την τέχνη κοντά στον πατέρα του και συνεχίζει να την εξασκεί μέχρι την κατοχή.
Με αφορμή μια εκδρομή του ορειβατικού συλλόγου στον Όλυμπο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας. «Την πρώτη επαφή με τη φωτογραφία την είχα όταν διάβασα σε ένα περιοδικό, το “Θεατή”, ένα άρθρο που έλεγε: “Πώς να φωτογραφίζετε καλαίσθητα”. Εδινε διάφορες συμβουλές, πώς να κάθεσαι, τι να προσέχεις. Το 1936, ή κάπου εκεί γύρω, έγινε μια εκδρομή του Ορειβατικού… Στις εκδρομές αυτές με τον Ορειβατικό γνώρισα ανθρώπους που είχαν φωτογραφική μηχανή. Τον Ανέστη Καΐρη, ένα σοφό άνθρωπο, τον Βασίλη τον Γραμμενόπουλο… Τότε απόκτησα και την πρώτη μου μηχανή. Με 600 δραχμές αγόρασα ένα κουτί «Μποξ Ζαγκόρ», πολύ απλή μηχανή».
Μετά το 1945 αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία και ανοίγει στη Λάρισα το φωτογραφείο του.
Για 50 και πλέον συνεχή χρόνια αποτυπώνει φωτογραφικά χαρακτηριστικές απόψεις της μεταπολεμικής και νεότερης Λάρισας και εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του Θεσσαλικού χώρου. Με το φακό του απαθανατίζει στιγμές της ζωής, τόσο από τις μετακινήσεις των νομαδικών φυλών (Βλάχων, Σαρακατσαναίων) όσο και των ντόπιων αγροτών σε παραδοσιακές εργασίες.
Καταγράφει επαγγέλματα που έχουν χαθεί μέσα στον ιλιγγιώδη ρυθμό εκβιομηχάνισης του σύγχρονου κόσμου.
«Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έβλεπα πράγματα που δεν έβλεπαν οι άλλοι και που ένιωθα πως θα χαθούν. (…) Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η αγωνία της απαθανάτισης. Η συνεχιζόμενη φθορά που παρατηρούσα γύρω μου αποτέλεσε επίσης την αιτία για να φωτογραφήσω τα έργα των ανθρώπων».
Ο Τάκης Τλούπας έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και με τα έργα του έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί πολλά φωτογραφικά λευκώματα, λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία με φωτογραφίες του.