Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε στον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στον οποίο βρίσκονται πολλές περιοχές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.
Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια εστία φωτιάς σε δασική περιοχή τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχός της.
«Ο κίνδυνος είναι τόσο υψηλός λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και του μεγάλου χρονικού διαστήματος με υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται. Κυρίως όμως, εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που σήμερα θα είναι εξαιρετικά ισχυροί, με ριπές που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τα 80 με 90 χλμ ανά ώρα», είπε αρχικά στην ΕΡΤ.
«Θεωρώ πως η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη, όπως και η αυριανή σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική και η Πελοπόννησος. Σήμερα όμως είναι ένας συνδυασμός που αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά, θα κάνει δύσκολη την κατάσβεσή της» πρόσθεσε.
«Η ένταση των ανέμων θα πέσει λίγο τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη και θέλει προσοχή. Τη νύχτα περιμένουμε ισχυρούς ανέμους, όχι όμως όπως το μεσημέρι. Θα είναι δύσκολη η κατάσταση και θέλει προσοχή αυτό το τριήμερο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή» είπε ακόμη ο Κ. Λαγουβάρδος.
Για την επόμενη εβδομάδα, τόνισε πως η θερμοκρασία θα είναι στα «όρια του καύσωνα».
Λαγουβάρδος: «Θα λέμε πως οι 37 βαθμοί φαίνονται σαν... δροσιά»
«Θα έχουμε πιο συχνά πλέον τέτοια καλοκαίρια. Δυστυχώς θα λέμε πως οι 37 βαθμοί φαίνεται σαν δροσιά, όμως η πραγματικότητα λέει ότι είναι 3-4 βαθμούς πάνω από το κανονικό αυτή τη περίοδο. Συνηθίζουμε κάτι ως φυσιολογικό που είναι όμως η αλλαγή του κλίματός μας. Τον Ιούλιο μόνο 4 μέρες είχαν κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή» σχολίασε και καταλήγοντας τόνισε πως τα μεγάλα αστικά κέντρα θα έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις θερμοκρασίες τα επόμενα χρόνια.
«Οταν στις 11 το βράδυ η θερμοκρασία είναι κοντά στις μέγιστες κανονικές τιμές, δηλαδή 31-32 βαθμούς, λογικό είναι να μη βγαίνει ο κόσμος στο μπαλκόνι και να κάθεται μέσα με το κλιματιστικό. Τα μεγάλα αστικά κέντρα θα πληγούν από αυτή την κλιματική αλλαγή και τους παρατεταμενους καύσωνες. Είναι κάτι που πρέπει να δούμε γιατί στα μεγάλα αστικά κέντρα με λίγους πόρους πρασίνου όπως η Αττική, το πρόβλημα θα γίνεται όλο και χειρότερο τις επόμενες δεκαετίες» είπε καταλήγοντας ο Κώστας Λαγουβάρδος.