Τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας σχολιάζει μέσω του iefimerida.gr o Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Kωνσταντίνος Λάβδας.
Τονίζει ότι «η Τουρκία έχει διαμορφώσει συνθήκες προετοιμασίας πολέμου» και ο κίνδυνος εκδήλωσης «θερμού» επεισοδίου μέσα στο καλοκαίρι είναι υπαρκτός, ενώ σχολιάζει τη στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας.
«Αυτή την περίοδο η στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα προσαρμόζεται πλήρως στην ιδέα της υπενθύμισης προς τη Δύση ότι υπάρχει ένα «πακέτο Τουρκία» που έχει διάφορες πτυχές και πλευρές. Μία απ’ αυτές είναι τα ελληνοτουρκικά ως προς τα οποία η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ενώ συμπεριλαμβάνονται η δίωξη των γκιουλενιστών, ο ρόλος στη Συρία, η επιμονή για την άρση των κυρώσεων και την αποκατάσταση όλων των εξοπλιστικών προμηθειών από χώρες όπως η Σουηδία εκτός ΝΑΤΟ και από ΗΠΑ και Γερμανία εντός ΝΑΤΟ κ.α.», τονίζει ο κ. Λάβδας.
«Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει θαλάσσια δύναμη και διαμορφώνει συνθήκες πολεμικής αναμέτρησης»
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία προβάλλοντας όλες τις πτυχές των διεκδικήσεών της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ώστε να καταστήσει σαφές στους πάντες ότι δεν πρόκειται να αμβλύνει τη στάση της και τις διεκδικήσεις της απέναντι στα παραπάνω ζητήματα και ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά. «Η Τουρκία σταδιακά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά με μεγάλη ένταση και ακόμα σαφέστερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, θέτει τεράστια ζητήματα. Επιδιώκει να γίνει θαλάσσια δύναμη και αυτό περνάει μεταξύ άλλων από το Αιγαίο. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει περίπτωση για μεταστροφή, όσο και αν έσπευσαν κάποιοι να θριαμβολογήσουν μετά την τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αντιθέτως, οι πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας εμφανίζονται σχεδόν όλες σήμερα ως μέτωπο σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά».
«Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία διαμορφώνει συνθήκες πολεμικής αναμέτρησης με την Ελλάδα, πολλοί αδυνατούν να αντιληφθούν τον ρόλο της συνέχισης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στη διευκόλυνση της διαμόρφωσης αυτών των συνθηκών», τονίζει ο κ. Λάβδας.
Ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας
Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις που οφείλει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις απειλές της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή οφείλει να χαλάσει λίγο αν θέλετε επικοινωνιακά -και όχι κατ’ ουσίαν- την εξαιρετικά αξιόπιστη εικόνα που πολύ σωστά έχουμε χτίσει με το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θεωρεί ότι αναβαθμίζεται με τον πόλεμο που προέκυψε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Αθήνα οφείλει να υπενθυμίσει ότι η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα καταρρεύσει αν η Ελλάδα σταματήσει να ανέχεται τις τόσο ακραίες τουρκικές κινήσεις. Η Αθήνα θα πρέπει να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Άγκυρα είναι απαραίτητη και συνεπώς χαίρει ειδικής μεταχείρισης, π.χ. δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία. Αυτή η συνολική αντιμετώπιση της δίνει τη δυνατότητα να προωθεί διεκδικήσεις. Πρέπει να κινητοποιηθούμε τόσο στο επίπεδο της ουσιαστικής προετοιμασίας όσο και στο επίπεδο των μηνυμάτων και των εντυπώσεων.
Επιπλέον θα πρέπει να διερευνηθεί ουσιαστικά το εύρος και το βάθος της συναίνεσης που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας για τα διάφορα σενάρια», εξηγεί ο κ. Λάβδας.
Απευκταία μία πιθανή κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους
Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την άποψη ότι η χώρα μας «θα πρέπει να κάνει σαφές σε συμμάχους και εταίρους ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή, εκ των πραγμάτων, να καταρριφθεί ένα τουρκικό αεροσκάφος. Δεν μπορούν να κάνουν βόλτες πάνω από τα ελληνικά νησιά ειδικά τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Ειδικά αυτές οι υπερπτήσεις, όταν γίνονται, είναι πέραν της κόκκινης γραμμής. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ΄άπειρον. Πρέπει να είναι σαφές ότι παρότι προφανώς απευκταίο, δεν αποκλείεται να υπάρξει και κατάρριψη. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να αποκλείεται αυτό εκ των προτέρων».
Σε κάθε περίπτωση σημειώνει με νόημα ότι «έχει επικρατήσει μια σοβαρή παρανόηση. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία συνήθως δεν είναι επικίνδυνη όταν στριμώχνεται. Αντιθέτως, είναι επικίνδυνη όταν αισθάνεται ισχυρή ή όταν κρίνει ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας. Το «θερμό» επεισόδιο μπορεί να προκύψει μέσω αυτής της κλιμάκωσης, παρόλο που – λογικά – και οι δυο χώρες χρειάζονται ένα ειρηνικό και τουριστικό καλοκαίρι».