Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας θα κάνει την Ευρώπη πιο «ανθεκτική και πιο βιώσιμη» τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
«Καθώς συνεχίζουμε να πολεμάμε αυτήν την άνευ προηγουμένου απειλή, είδαμε τι λειτουργεί και τι όχι. Ίσως το πιο σαφές μήνυμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για επείγουσες υγειονομικές καταστάσεις στο μέλλον» ανέφερε, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Παράλληλα, η κα Κυριακίδου σημείωσε ότι «για την αποκατάσταση μετά την COVID που κάνει την Ευρώπη πιο υγιή, πιο περιεκτική, πιο ανθεκτική και πιο βιώσιμη, χρειαζόμαστε τολμηρή δράση σε όλους τους τομείς» και προσέθεσε ότι αυτή η δράση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.
Κυριακίδου: Η πανδημία έδειξε την ανάγκη για ισχυρότερο ECDC
Η Ευρωπαία Επίτροπος, επισήμανε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος, η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων), την ενίσχυση της εντολής του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου για την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών), καθώς και κανονισμό για σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία. «Αυτές οι προτάσεις θα συμπληρωθούν από την HERA (Aρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων Ευρωπαϊκή Υγεία) που πρόκειται να παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα» προσέθεσε η Στέλλα Κυριακίδου.
Σχετικά με το ECDC σημείωσε ότι «η τρέχουσα πανδημία έχει δείξει την ανάγκη για ένα ισχυρότερο ECDC το οποίο είχε να αντιμετωπίσει την έλλειψη πρόσβασης σε κρίσιμα δεδομένα και περιορισμένες ικανότητες αντιμετώπισης αυτής της μεγάλης κλίμακας επιδημίας» και υπογράμμισε ότι «η πανδημία έδειξε ότι η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας».
Τέλος, όπως ανέφερε ο νέος κανονισμός για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, θα έδινε στην ΕΕ ένα πιο ολοκληρωμένο σύνολο εργαλείων και θα επιτρέπει να υποστηρίζει καλύτερα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπισή τους.