Σε μία ατελείωτη ψησταριά έχει μετατραπεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα η πλατεία Μοναστηρακίου, με το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία να έχει την τιμητική του.
Αν και τα αστικά κέντρα έχουν σχεδόν αδειάσει, και οι περισσότεροι απολαμβάνουν το Πάσχα στην ύπαιθρο με ανοιξιάτικο καιρό, ήλιο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι ψησταριές για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία στήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί.
Σε εικόνες που έρχονται στο «φως» από τον φωτογραφικό φακό του INTIME καταγράφονται οι πολυάριθμες σούβλες που έχουν στηθεί στην πλατεία Μοναστηρακίου, με τους μαγαζάτορες και το προσωπικό τους να βρίσκονται από τα ξημερώματα «στο πόδι», προκειμένου να ξεκινήσουν τις σχετικές προετοιμασίες.



Αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι και κοντοσούβλι έχουν, όπως επιτάσσει το έθιμο, την τιμητική τους, με τα απαραίτητα συνοδευτικά να συνθέτουν το απολαυστικό πασχαλινό τραπέζι και το παραδοσιακό πασχαλινό γλέντι να ολοκληρώνεται με τσούγκρισμα αυγών και χορούς, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.



Το θέαμα, άκρως εντυπωσιακό και για τους τουρίστες που βρίσκονται στην Αθήνα, οι οποίοι απαθανατίζουν το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία.
Κυριακή του Πάσχα: Οι σούβλες βγήκαν στα πεζοδρόμια στη Θεσσαλονίκη
Οι σούβλες βγήκαν... στους δρόμους και στη Θεσσαλονίκη, με τους επαγγελματίες που άνοιξαν σήμερα τα καταστήματά τους να τηρούν το σχετικό έθιμο.
Σε ρεπορτάζ του ERT News μίλησε ανθοπώλης που το κατάστημά του βρίσκεται επί της Αγίου Δημητρίου, και ο οποίος άνοιξε σήμερα το μαγαζί του προκειμένου να εξυπηρετήσει παραγγελίες.
Ωστόσο, δεδομένης και της ημέρας, ο ίδιος θέλησε να τιμήσει και το έθιμο, βγάζοντας σούβλες στο πεζοδρόμιο, προκειμένου και ο ίδιος αλλά και οι πελάτες του να απολαύσουν τον οβελία.
Αντίστοιχες εικόνες και στις γειτονιές, από την Καμάρα μέχρι την Τούμπα, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν μετατρέψει την πόλη σε... ψησταριά.
Την ίδια ώρα, η κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι περιορισμένη, με τους περισσότερους που κυκλοφορούν στην πόλη είναι τουρίστες.
Κυριακή του Πάσχα: Το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία σε Πάτρα και Κρήτη
Οι σούβλες στήθηκαν από τα ξημερώματα και στην Πάτρα, με τα ψητοπωλεία να έχουν την τιμητική τους, αφοί πολλοί επιλέγουν τη λύση του «έτοιμου ψημένου αρνιού».
Παράλληλα, στην Κρήτη, το Πάσχα έχει τη δική του, ξεχωριστή, «υπογραφή», αφού στην παραλία των Χανίων δεν στήνονται μόνο σούβλες, αλλά και τα «αντικριστά», κρέας που ψήνεται αργά «απέναντι» από τη φωτιά, όπως προστάζει η κρητική παράδοση.





Το γιορτινό σκηνικό ολοκληρώνουν οι λύρες που παίζουν και οι ρακές που ρέουν άφθονες, με την Ελλάδα να γιορτάζει το Πάσχα από άκρη σε άκρη.