Μια φωτογραφία του Στέλιου Κυμπουρόπουλου κάνει τον γύρο του διαδικτύου, την ώρα που ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ γίνεται στόχος της επίθεσης του Παύλου Πολάκη.
Τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο δεν τον συναντάμε σήμερα πρώτη φορά στον δημόσιο βίο. Η παρουσία του στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου πριν από 20 ολόκληρα χρόνια έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Ο Στέλιος, μόλις 14 ετών τότε, κέρδιζε την πρώτη του νίκη σε έναν αγώνα να ζήσει όπως όλοι, αλλά και προκειμένου να έχουν τα άτομα με αναπηρία ισότιμη συμμετοχή στην εργασία, στην κοινωνία και στην πολιτική.
Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να έσβησαν για καιρό, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος όμως δεν σταμάτησε να ονειρεύεται, ούτε φυσικά να προσπαθεί να πετύχει τα όνειρά του. Το 2003 θα μπει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, από την οποία και θα αποφοιτήσει ως αριστούχος.
Οι σπουδές του είναι κι εκείνες ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του, προκειμένου να προωθήσει την ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία. «Γεννήθηκα το 1985 στον Βύρωνα. Δεκατεσσάρων μηνών διαγιγνώσκομαι με νωτιαία μυϊκή ατροφία σε ένα μάλλον απροετοίμαστο κράτος, αλλά βιώνω μια γεμάτη παιδική και εφηβική ηλικία λόγω της αγαπημένης μου οικογένειας», σχολιάζει στο σύντομο βιογραφικό του σημείωμα.
Παράλληλα με το μεταπτυχιακό του στην Ψυχική Υγεία συμμετέχει στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού οργανισμού ανεξάρτητης διαβίωσης, i-Living, ενώ ταυτόχρονα εκλέγεται μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.
Το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία
Παρά τον ντόρο που προκλήθηκε γύρω από την ανάρτησή του και κυρίως την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος επεξεργάζεται από θέσεις ευθύνης πολιτικές στήριξης ΑμεΑ. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής έχει εντοπίσει την ανυπαρξία του κράτους στη στήριξη ατόμων με αναπηρία και έχει τονίσει πως ούτε η ιδιωτική πρωτοβουλία από μόνη της, ούτε φυσικά η υποστηρικτική και πάντα παρούσα οικογένεια, μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
«Το πρώτο βήμα είναι να θεσμοθετηθεί η εργασία του Προσωπικού Βοηθού και να βρεθούν οι δίαυλοι ώστε να αποτελούν μία κοινωνική υπηρεσία του κράτους» σημειώνει σε άρθρο του για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.
Εκείνο το οποίο στηλιτεύει και στο οποίο αντιτίθεται είναι η προστατευόμενη απασχόληση, η παραδοχή δηλαδή, όπως εξηγεί, πως άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να είναι τόσο παραγωγικά, όσο οι υπόλοιποι συμπολίτες τους.
«Εχουμε λανθασμένα συνηθίσει τα ΑμεΑ να βρίσκονται σε μία προστατευόμενη απασχόληση, σε ένα περιβάλλον διαχωρισμένο από τους υπόλοιπους, με μισθούς χαμηλότερους σε σχέση με την λοιπή απασχόληση» σημειώνει στο ίδιο άρθρο και συνεχίζει: «Το μοντέλο της προστατευόμενης απασχόλησης υποθέτει ότι τα ανάπηρα άτομα είναι λιγότερο παραγωγικά και τα «προστατεύει» από την ανοιχτή αγορά εργασίας».
Το μήνυμα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία:
Μια ζωή υπόδειγμα για την ανεξάρτητη διαβίωση
Μια ματιά στο βιογραφικό του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πείσει και τον πιο καχύποπτο πως ο νεαρός ψυχίατρος εφαρμόζει κάτι που αποζητάμε έντονα από το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας. Η καθημερινή του ζωή εμφορείται από τις ιδέες και τις αξίες του. Οι δραστηριότητές του ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο όσα πιστεύει και παλεύει να πετύχει για τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά και για όλη την κοινωνία.
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ανεβαίνει σε τελεφερίκ, κάνει βόλτα με ταχύπλοο σκάφος και περιπλανιέται στα πέτρινα σοκάκια της Μονεμβασιάς. Ταξιδεύει σε συνέδρια ανά την Ευρώπη, όπου και συνεισφέρει με τις γνώσεις του στο κίνημα της ανεξάρτητης διαβίωσης.
Αναγνωρίζει πως δεν θα είχε πετύχει όσα πέτυχε ως σήμερα αν δεν είχε στο πλευρό του ανθρώπους που τον στήριξαν σε κάθε του βήμα. Τους γονείς του φυσικά, αλλά και τον αδερφό του Σπύρο. Τον πρωταγωνιστή της φωτογραφίας που κάνει ξανά, το τελευταίο 24ωρο, το γύρο του διαδικτύου.
Ο Σπύρος είναι εκείνος που μηχανεύτηκε την καρέκλα που ζώστηκε στην πλάτη για να μπορέσει να περάσει το πέτρινο, γραφικό γεφύρι Ιζίζ Αγά στα Γρεβενά. «Και αυτός είναι ο αδελφός μου, ο οποίος προκειμένου να δω τις ομορφιές σε σημεία που δε φτάνει το αμαξίδιο έφτιαξε αυτήν την κατασκευή!» θα σημειώσει σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Είμαι στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου, έχοντας συγκεντρώσει εμπειρίες από λάθη και επιτυχίες, χωρίς ποτέ να εφησυχάσω» δηλώνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Ευρωβουλή. «Θα ήθελα μέσω της παρουσίας μου στο Ευρωκοινοβούλιο να προωθήσω κυρίως τα συμφέροντα της νέας γενιάς και της τρίτης ηλικίας, αλλά και να συνεχίσω τον αγώνα για την ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος των Ατόμων με Αναπηρία σε ισότιμη συμμετοχή στην εργασία, στην κοινωνία και στην πολιτική» συμπληρώνει.