Μετά από πολύμηνη έρευνα, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής κατάφερε να αποδομήσει τη δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω της περιοχής του Έβρου, με σκοπό την προώθησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις περιοχές της Κυψέλης και του 'Αγιου Παντελεήμονα, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί. Πρόκειται για ηγετικό μέλος του κυκλώματος και ένα ακόμα βασικό μέλος, που φέρεται πως είχε συνάψει σημαντικό αριθμό συμφωνιών.
Κατά τη διάρκεια της παραπάνω επιχείρησης συνελήφθη ένας ακόμη αλλοδαπός, που δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου ή εξόδου, της κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, και της πλαστογραφίας.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται κατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα ακόμη πέντε αλλοδαποί.
Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος, σε συνεργασία με εγκληματικές ομάδες που δρουν στην Τουρκία, αναλάμβαναν τη διοργάνωση παράνομων προωθήσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της περιοχής του Έβρου.
Στη συνέχεια εφοδίαζαν τους αλλοδαπούς με τα απαραίτητα, παρέχοντάς τους ρουχισμό, φαγητό και εισιτήρια, και τους προωθούσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, είτε από άλλα περιφερειακά αεροδρόμια.
Τα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν τη συνοδεία των μεταναστών στα αεροδρόμια, ώστε να βεβαιωθούν ότι θα επιβιβαστούν στις καθορισμένες αεροπορικές πτήσεις, ενώ σε περίπτωση μη επιτυχημένης επιβίβασής τους επιχειρούσαν να τους προωθήσουν από άλλο αεροδρόμιο με τη χρήση άλλων διαβατηρίων.
Το κύκλωμα, για την κάλυψη της παράνομης δράσης του, λειτουργούσε ως «βιτρίνες» ταξιδιωτικό γραφείο για την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία κατάρτιζαν, καθώς και κατάστημα εμπορίας ψιλικών ειδών (μίνι μάρκετ), το οποίο λειτουργούσε ως γραφείο παράνομων εξωτραπεζικών συναλλαγών με τη μέθοδο «HAWALA».
Από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων της υπόθεσης προέκυψε ότι το κύκλωμα έχει συνάψει τουλάχιστον 570 συμφωνίες παράνομης προώθησης μεταναστών.
Μέσα από τη λειτουργία του συστήματος «HAWALA» διαφαίνεται ότι μόνον από το Μάιο έως το Νοέμβριο του 2021 το κύκλωμα παρέλαβε από υποψήφιους για προώθηση μετανάστες χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που ηγείται η Ελλάδα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.