Στον ανακριτή θα δώσουν εξηγήσεις σήμερα (13/8) οι συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα εμπορίας βρεφών στην Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι εμπλεκόμενοι είχαν αποκομίσει πολλά εκατομμύρια πουλώντας μωρά σε τιμές που έφταναν και τα 130 χιλιάδες ευρώ. Με απόφαση του υπουργού Υγείας απομακρύνθηκε από τη θέση του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής Νικόλαος Βραχνής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφασή αυτή έλαβε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όταν ενημερώθηκε ότι ο πρόεδρος της Αρχής έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση για παράβαση καθήκοντος και δωροληψία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στην μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης των Χανίων. Εννέα στελέχη και συνεργάτες της συγκεκριμένης μονάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες.
Οι ίδιοι δηλώνουν αθώοι παρόλα αυτά αστυνομία και δικαστικές αρχές διερευνούν τους τεράστιους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις οφ σορ εταιρείες και τον μεγάλο αριθμό γυναικών από τα Βαλκάνια που γίνονταν παρένθετες μητέρες κάτω από σκοτεινούς όρους.
Δύο μέρες πριν από την παύση των καθηκόντων του, ο καθηγητής Νίκος Βραχνής μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε προαναγγείλει ότι χθες (12/8) η Αρχή επρόκειτο να ξεκινήσει εξονυχιστικό έλεγχο στη Μονάδα των Χανίων και παράλληλα διαβεβαίωνε ότι το γενετικό υλικό που βρίσκεται στην τράπεζα κρυοσυντήρησης είναι ασφαλές.
Όπως είχε δηλώσει: «Η αρχή ξεκινά αυτό το τριήμερο με μια αυτοψία στην μονάδα, θα ελέγξει αν υπάρχουν παραβάσεις και βεβαίως θα ελέγξει τη συνεχιζόμενη ασφαλή λειτουργία της μονάδας για τις επόμενες βδομάδες μέχρι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι ολοκληρώνεται η προανακριτική διαδικασία. Η λειτουργία της τράπεζας κρυοσυντήρησης της μονάδας όπου βρίσκονται αποθηκευμένα έμβρυα και λοιπό γενετικό υλικό είναι ασφαλής αυτή τη στιγμή».
Κρήτη: Οι συλληφθέντες εκμεταλλεύθηκαν εκατοντάδες ζευγάρια -Τεράστια τα οφέλη
Οι συλληφθέντες του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίου βρεφών επί μία δεκαετία φέρεται να εκμεταλλεύθηκαν 400 ζευγάρια και 200 παρένθετες γυναίκες και δότριες ωαρίων.
Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη και σωματική βλάβη.
Το όφελος που αποκόμιζε το κύκλωμα για κάθε μία παρένθετη μητρότητα κυμαινόταν από 70 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000.
Η Ρούλα Παυλαντωνέα, δικηγόρος Χανίων, δήλωσε πως: «Όταν η διαδικασία γίνεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την υποβοήθηση του γόνιμου ζευγαριού εκεί δημιουργούνται προβλήματα».
Απαντήσεις για τη στάση κρατικών λειτουργών και υπηρεσιών σχετικά με την λειτουργία του κέντρου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με το βουλευτή Παύλο Πολάκη να αναφέρει: «Οι συνέπειες τέτοιων εγκληματικών πράξεων γεννούν και δεκάδες ερωτήματα για την στάση κρατικών λειτουργών και υπηρεσιών για την οποία σειρά ενδείξεων οδηγούν σε σκέψεις πως παρείχαν ασυλία και κάλυψη στο συγκεκριμένο κέντρο.»