Σήμερα θα απολογηθούν οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και η 43χρονη «Νάνσυ», φερόμενη αρχηγός του κυκλώματος εκβιαστών.
Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Μεταξύ άλλων, κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, Δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση άνω 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων προς την οποία έγινε καταγγελία, οι υπάλληλοι φέρονται να εκβίαζαν καταστηματάρχες στην Αθήνα και αλλού σε σχέση με τους ελέγχους που γίνονταν από διάφορες υπηρεσίες.
Η εγκληματική ομάδα είχε αρχηγούς που συντόνιζαν τις ενέργειες των μελών, όριζαν το ύψος της κάθε «είσπραξης» και κατέγραφαν τα παράνομα χρήματα που αναγκάζονταν να πληρώνουν τα θύματά τους.
Δύο προφυλακιστέοι για το κύκλωμα που εκβίαζε καταστηματάρχες
Μετά τις χθεσινές μαραθώνιες απολογίες, οδηγούνται στη φυλακή δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση του κυκλώματος, στο οποίο συμμετείχαν δημοτικοί αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι υπόλοιποι έξι από τους συνολικά οκτώ κατηγορούμενους για το κύκλωμα εκβιασμών που απολογήθηκαν την Τετάρτη (10/7) αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου και υποχρεωτική εμφάνιση σε ΑΤ.
Πώς η Νάνσυ «ψάρευε» καταστηματάρχη
Εν τω μεταξύ, νέες αποκαλύψεις για την αρχηγό του κυκλώματος των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων με το όνομα «Νάνσυ» έρχονται στο φως.
Η Νάνσυ κανόνιζε τα ραντεβού με τους επιχειρηματίες, τα ποσά των εκβιασμών και τη μοιρασιά στα μέλη του κυκλώματος, ενώ στο σπίτι της εντοπίστηκαν πολλά χρήματα και 25 πανάκριβα ρολόγια.
Το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης. Παριστάνοντας τη μεσίτρια, επιχείρησε να πουλήσει ακίνητα αξίας άνω των 120.000, ενώ το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση 124.000 ευρώ από Γραφείο Γενικών Ασφαλίσεων.
Η Νάνσυ έπαιρνε λεφτά από τους επιχειρηματίες λέγοντάς τους πως θα τους γλιτώσει από ελέγχους. Δείτε τον χαρακτηριστικό διάλογο που παρουσίασε το Star:
Καταστηματάρχης: Τι κάνανε (ελεγκτές) εκεί πέρα ρε, τα σήκωσαν όλα;
«Νάνσυ»: Έρχεται η σειρά σας, γι' αυτό λέω.
Καταστηματάρχης: Έρχεται η σειρά μας;
«Νάνσυ»: Όχι επί προσωπικού, σαν μαγαζί. Έρχεται η σειρά της περιοχής…
Καταστηματάρχης: Εμείς δεν τα σηκώνουμε όμως για να μη…
«Νάνσυ»: Ναι, ακριβώς, αλλά να κανονίσουμε γιατί αυτοί δεν χαμπαριάζουνε τι βγάζουνε. Κατάλαβες;
Το προφίλ της Νάνσυς -Ψηλή, ξανθιά, με ακριβά γούστα
Όπως αποκάλυψε το Star, η Νάνσυ είναι μια ψηλή, εντυπωσιακή, ξανθιά γυναίκα. Συνήθιζε να συστήνεται ως «διεκπεραιώτρια» και άτομο που έχει πολλές διασυνδέσεις, αλλά ουδείς γνώριζε τι επαγγελλόταν.
Η ίδια ήταν ψευδώς δηλωμένη σε συμβουλευτική εταιρεία για να φαίνεται ότι είχε εισόδημα και ασφάλιση.
Κατά τις συναντήσεις της ήταν πάντα περιποιημένη, με ακριβά ρούχα, πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα, ενώ το ύφος ομιλίας της ήταν πολύ επιτηδευμένο.
Πανάκριβα ρολόγια και χιλιάδες «τουβλάκια» με ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι της
Σύμφωνα με το Star, στις έρευνες που έγιναν στο σπίτι της βρέθηκαν περίπου 25 πανάκριβα ρολόγια. Ένα από αυτά κοστίζει περίπου 7.000 ευρώ. Κατά τη σύλληψή της, βρέθηκε να έχει πάνω της 2.000 ευρώ χωρισμένα σε φακέλους.
Σε καταστηματάρχη ο οποίος είχε καθυστερήσει την πληρωμή φέρεται να είχε πει: «Εγώ έχω πάντα ρευστό, γιατί οι άνθρωποι με τους οποίους ανακατεύομαι, όταν λέω ότι θα γίνω αυτό, θέλω πάντα να σηκώνουν το τηλέφωνο».
Εντός της οικίας της εντοπίστηκαν χιλιάδες ευρώ, χωρισμένα σε «ματσάκια», τα οποία τα έκρυβε σε σακούλες με περιοδικά, στις γλάστρες του μπαλκονιού και σε τρύπες μέσα στα έπιπλα. Στους αστυνομικούς είπε ότι ανήκουν στη κόρη της, η οποία τα απέκτησε νόμιμα.
Ο διάλογος ανάμεσα στη «Nάνσυ» και στον δεύτερο αρχηγό του κυκλώματος
Μέχρι και την ΕΥΠ επικαλούνταν η Νάνσυ, κι αυτό φαίνεται στον παρακάτω διάλογο της φερόμενης αρχηγού του κυκλώματος με τον δεύτερο αρχηγό του:
- «Νάνσυ»: Το ξέρω, έπεσε μια τάβλα...
- Συν-αρχηγός κυκλώματος: Ναι, ακριβώς...
- «Νάνσυ»: Και έπεσε πάνω στον δρόμο, το ξέρω, το ξέρω.
- Συν-αρχηγός κυκλώματος: Ναι, ειδοποίησαν την Αστυνομία και η τελευταία που ειδοποιήθηκε ήταν η Δημοτική.
- «Νάνσυ»: Ναι, το ξέρω...
- Συν-αρχηγός κυκλώματος:Η Δημοτική δεν μπορούσε να κάνει τίποτα και τους έχουν ρίξει τώρα πάνω.
- «Νάνσυ»: Η Αστυνομία δεν πήγε ή δεν πήγε γιατί ο δικός μου είναι στην ΕΥΠ, οπότε τα κανόνισε.
- ΑΣυν-αρχηγός κυκλώματος:Σύμφωνοι αλλά έχει, κλήθηκε από τις διαδικασίες. Ε, κάποιος έχει στείλει και το βίντεο.
- «Νάνσυ»: Ναι, το ξέρω...
- ΑΣυν-αρχηγός κυκλώματος:Πού έχει γίνει αυτό;
- «Νάνσυ»: Μωρέ Σπύρο... Με είχε πάρει ο πελάτης πρωί-πρωί. Πήρα τον Χάρη που είναι Πολεοδομία και πέρασε ο Χάρης από εκεί, οκέι. Αλλά εσένα δεν μπορούσα να σε βρω ούτως ή άλλως, γιατί δεν απαντούσες. Και λέω εντάξει, θα το κανονίσω, ξέρεις.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ το κύκλωμα που δρούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, δρούσε ως εξής: «Τα διευθυντικά στελέχη της, προσέγγιζαν καταστηματάρχες κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία για την αποτροπή πρόκλησης βλάβης στην επιχείρησή τους, κυρίως μέσω της αποτροπής βεβαίωσης παραβάσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους που ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Για τον σκοπό αυτό, κατηύθυναν τους δημοσίους λειτουργούς να διενεργήσουν κατ’ εντολή τους στοχευμένους ελέγχους στα καταστήματα τους, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να ζητήσουν την προστασία της οργάνωσης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη δικογραφία, τα διευθυντικά στελέχη προσέγγιζαν και στρατολογούσαν υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε Δημόσιες Υπηρεσίες επιφορτισμένες με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών
εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.), οι οποίοι είχαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης.
Οι υπάλληλοι που στρατολογούνταν λόγω της θέσης που κατείχαν στον δημόσιο τομέα, γνώριζαν και παρείχαν στα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης, πληροφορίες που αφορούσαν σε επικείμενους ελέγχους καταστημάτων και ακολούθως αυτοί ενημέρωναν τους καταστηματάρχες – πελάτες τους, ώστε να είναι πάντοτε προετοιμασμένοι για τον
έλεγχο διορθώνοντας τυχόν συνήθεις παραβάσεις τους (τραπεζοκαθίσματα, κάπνισμα, μουσική κ.λπ.).
Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να μην βεβαιώνουν διαπιστωθείσες παραβάσεις ή να τις θέτουν στο αρχείο ή να βεβαιώνουν ελαφρύτερες παραβάσεις από τις πραγματικές, καθώς επίσης και για να βεβαιώνουν ψευδώς γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, προβαίνοντας καθ’ αυτό τον τρόπο στην παράνομη έκδοση αδειών και λοιπών εγγράφων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων. Πολλές φορές, για να εξυπηρετήσουν την οργάνωση, οι υπάλληλοι δεν μετέβαιναν για την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, ενώ στη συνέχεια συνέτασσαν ψευδώς εκθέσεις ότι πραγματοποίησαν κανονικά τους σχετικούς ελέγχους.