Την κυβερνητική παρέμβαση προκάλεσε η απόδραση και η θανάτωση του χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το θλιβερό περιστατικό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Πάρκου.
Ειδικότερα, ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:
- για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
- για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
- για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
- για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
- για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
Επίσης, ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:
- για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
- για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
- για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.
Αύριο Δευτέρα, ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.
Τι ισχυρίζεται ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Το Iefimerida.gr έθεσε την κριτική της φιλοζωικής κοινότητας στον ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ο οποίος ήταν απόλυτος στις εξηγήσεις του:
«Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για οποιονδήποτε επισκέπτη του πάρκου, με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε το περιστατικό. Τα αντανακλαστικά μας και τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν ήταν άμεσα.
«Εδώ μιλάμε για ένα ζώο που έφυγε κυνηγημένο από τα άλλα ζώα, σε κατάσταση πανικού, που κατάφερε μάλιστα και βγήκε έξω από τα όρια του πάρκου… Οι πρώτες αντιδράσεις του προσωπικού ήταν να προσπαθήσουν να το φέρουν πίσω στον χώρο. Επί 15 λεπτά προσπαθούσαν, πριν καταλήξουμε στην θλιβερή και τραγική για εμάς απόφαση της θανάτωσης».
Η θανάτωση, δε, «ήταν επιβεβλημένη, διότι η διαδικασία της νάρκωσης δεν λειτουργεί σε ζώο σε αυτή την κατάσταση πανικού. Θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 λεπτά για να πιάσει, ενώ το ίδιο, βλέποντας ότι το χτύπησαν άνθρωποι, θα στρεφόταν εναντίον τους»…
«Φροντίζαμε το ζώο τα τελευταία 15 χρόνια - φανταστείτε πώς νιώθουμε εμείς»
Και συμπληρώνει: «Τον χιμπατζή τον έχουμε 15 χρόνια… Κατανοώ τη στεναχώρια των φιλόζωων και όλων, αλλά πρέπει να καταλαβαινετε και τη δική μας στεναχώρια… Υπάρχει ομάδα 12 ατόμων που φροντίζουν αυτό το ζώο επί 15 χρόνια! Καταλαβαινετε τι σοκ ήταν για για εμας αυτή η τελική απόφαση. Δεν υπήρχε όμως άλλος τρόπος»….
Ρωτάμε τον κύριο Λεσουέρ για τα λάθη, που εκ του αποτελέσματος έγιναν, για να συμβεί αυτή η απόδραση και αν σκοπεύει να κάνει κάποιες αλλαγές, δεδομένου και του πρώτου θλιβερού περιστατικού, του 2018, με την απόδραση δύο τζάγκουαρ από τον χώρο του, που είχε μάλιστα την ίδια κατάληξη.
«Ο χιμπατζής απέδρασε μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια - Δεν τον εμπόδισε το ρεύμα λόγω της αδρεναλίνης»
«Γενικά θεωρούσαμε ότι τα μετρα ασφαλείας είναι υπεράρκετα… Γίνονται συνεχείς έλεγχοι και τα πρότυπα που ακολουθούμε υπερβαίνουν τις διεθνείς προδιαγραφές. Δυστυχώς, όπως έγινε και με τα τζάγκουαρ -μια αντιλόπη έπεσε πάνω στο τζάμι, το έσπασε και έτσι απέδρασαν- και εδώ συνέβη κάτι το μη προβλέψιμο. Η διαφορά είναι ότι τα τζάγκουαρ δεν βγήκαν εκτός του χώρου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ωστόσο και τότε ήταν επιβεβλημένη η θανάτωσή τους για τον ίδιο λόγο».
Όσον αφορά στο χθεσινό περιστατικό, οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν τι συνέβη. «Ο χιμπατζής διέφυγε περνώντας μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ήταν τέτοια η αδρεναλίνη του, λόγω της βιαιότητας που υπήρχε με τα άλλα ζώα του είδους του, που το ηλεκτρικό ρεύμα δεν το εμπόδισε να ξεφύγει.
«Από αύριο», συνεχίζει ο ιδρυτής του ζωολογικού κήπου, «θα κάνουμε σημαντικές επεμβάσεις σε όλη τη διάταξη των ηλεκτροφόρων καλωδίων και θα επανεξετάσουμε τα μέτρα ασφαλείας παντού».
«Πρότυπο ευζωίας της άγριας πανίδας το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο»
Σχετικά με την κριτική περί της επάρκειας του προσωπικού να διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις, ο Lesouer είναι ξεκάθαρος: «Το προσωπικό μας είναι άρτια εκπαιδευμένο για όλα τα σενάρια, ενώ κάνουμε συχνά τέτοια ασκήσεις για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών. Μάλιστα, 6-7 έτομα έχουν ειδικό πιστοποητικό και στη χρήση των όπλων, όσο και στον εξοπλισμό της νάρκωσης».
Τέλος, όσον αφορά στη γνώμη φιλοζωικών οργανώσεων ότι το πάρκο δεν θα έπρεπε να λειτουργεί, παρά μόνο ως καταφύγιο, ο ιδρυτής του απαντά:
«Είμαστε ήδη κέντρο διαχείρισης άγριας ζωής. Συμμετέχουμε σε 70 προγράμματα διασωσης, βοηθαμε όλες τις φιλοζωικές οργανώσει άγριας ζωής, όπως και συμμετέχουμε σε προσπάθειες διάσωσης ειδών υπό εξαφάνιση. Τι περισσοτερο να κανουμε δηλαδή»…
Όσον αφορά στην ευζωία των ειδών, ο κύριος Λεσουέρ καταλήγει: «Η ευζωία των ζώων είναι εξαιρετική, δεν ακολουθούμε απλά τις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά τις ξεπερνούμε. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι όλα τα ζώα που έχουμε είναι γεννημένα σε αιχμαλωσία - 4η, 5ης και 6ης γενιάς, δηλαδή, γεννημένα σε ζωολογικά πάρκα… Τα προγράμματα διατροφής τους είναι τα καλύτερα, η υγεία τους παρακολουθείται καθημερινά από εξειδικευμένους κτηνιάτρους, ενώ οι χώροι όπου ζουν είναι μεγαλύτεροι από ότι προβλέπεται στις προδιαγραφές»…