ΜΕπιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η προσβολή από πανώλη μικρών μηρυκαστικών, δύο εκτροφών οι οποίες και εισήγαγαν ζώα από το εξωτερικό και ήταν υπό επιτήρηση από την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας Κρήτης, αναφέρεται σε έκτακτη ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
«Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες και ακολουθείται το πρωτόκολλο που ορίζει η νομοθεσία σε ανάλογες περιπτώσεις.
Παράκληση προς τους κτηνοτρόφους της Κρήτης
Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να προσαρμόζονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο.
Επίσης, όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων, στο Ηράκλειο, παρακαλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία.
Η εντολή απαγόρευσης της Περιφέρειας
Από την Περιφέρεια δίδεται εντολή πως απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλίζονται με αιγοπρόβατα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Για τα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν θανατωθεί περίπου 14.000 αιγοπρόβατα σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, κάθε φορά που υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της.
Στις 29 Ιουλίου, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Την ίδια στιγμή, στη Ρουμανία, η οποία δήλωσε κρούσματα δέκα μέρες μετά από την Ελλάδα, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000, όπως υποστήριξε ο Κώστας Τσιάρας.