Την καταδίκη σε έξι χρόνια φυλάκισης για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας για τους τέσσερις καταληψίες που το 2020 πέταξαν τσιμεντόλιθους σε αστυνομικούς στο Κουκάκι.
Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, μιλώντας σήμερα στο Μega για την εν λόγω απόφαση είπε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά απόφαση που αποτελεί σταθμό για την ελληνική δικαιοσύνη.
«Απόφαση-σταθμός για την ελληνική δικαιοσύνη για την ελληνική αστυνομία»
«Είναι μια απόφαση-σταθμός για την ελληνική δικαιοσύνη για την ελληνική αστυνομία, αλλα κυρίως αυτό που βλέπουμε στις μέρες μας να μην αποδίδεται δικαιοσύνη, αυτή είναι μια υπόθεση που πραγματικά αποδόθηκαν οι ευθύνες, αποδόθηκε η δικαιοσύνη και οι ένοιχοι έχουν φυλακιστεί», είπε.
Η Εβίτα Βαρελά εκπροσώπησε, στη δίκη που ολοκληρώθηκε χθες, κάποιους από τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τον τραυματισμό τους από τα αντικείμενα (τσιμεντόλιθοι, πέτρες, καδρόνια, πρυοσβεστήρες, εύφλεκτα υλικά από απορρυπαντικά) που εκτόξευσαν εναντίον τους οι καταληψίες πριν σχεδόν πέντε χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020.
«Δεν δόθηκε αναστολή αλλά αποφασίστηκε μερική έκτιση ποινής»
Όπως η ίδια είπε «οι καταληψίες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι ετών και δεν δόθηκε αναστολή αλλά αποφασίστηκε μερική έκτιση ποινής».
Τόνισε ότι «αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό για τους 4 που ήταν μέσα στην κατάληψη και πετούσαν τα αντικείμενα. Η εισαγγελική πρόταση ήταν να γίνει μερική έκτιση ποινής που βάσει του νόμου του 2019 σημαίνει ότι θα μείνουν στη φυλακή για τουλάχιστον έναν χρόνο».
«Οι καταδικασθέντες καταληψίες μπορούν να ασκήσουν έφεση αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια καταδίκη»
«Οι καταδικασθέντες καταληψίες μπορούν να ασκήσουν έφεση αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια καταδίκη» συμπλήρωσε η κυρία Βαρελά η οποία στη συνέχεια τόνισε ότι «με τον νόμο Φλωρίδη θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη η ποινή».
Υπενθυνμίζεται ότι τα επεισόδια είχαν σημειωθεί στις 12 Ιανουαρίου 2020 όταν αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδες αντιεξουσιαστών, οι οποίες είχαν επιχειρήσει να ανακταλάβουν κτίρια που είχαν «σφραγιστεί» μερικές εβδομάδες.