Για τις αντοχές του ΕΣΥ και το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ΜΕΘ μίλησε από τη Θεσσαλονίκη ο Γενικής Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπ. Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
Ο κ. Κωτσιόπουλος, με αφορμή την 3η επίσκεψη του στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από την περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνέντευξή του στον Real FM Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «εδώ και πολλές εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Β. Ελλάδα, το ΕΣΥ είναι υπό πίεση. Η πλειονότητα των ασθενών που έχουν μολυνθεί και νοσούν βαριά είναι ανεμβολίαστοι. Πριν από μερικούς μήνες, τα ποσοστά εμβολιασμού δεν ήταν ικανοποιητικά γι΄ αυτό είχαμε προειδοποιήσει τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες, ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι δύσκολο, εάν δεν κάνουμε όλοι μας μια συστηματική προσπάθεια να αυξηθούν αυτά τα ποσοστά».
Ο ΓΓ του υπ. Υγείας επισήμανε ότι «η νέα μετάλλαξη του ιού είναι πολύ μεταδοτική, η Δέλτα και ίσως και οι επόμενες να είναι ακόμα πιο μεταδοτικές, γι΄αυτό και το μήνυμα μας είναι ένα: Το βασικό εργαλείο μας είναι ο εμβολιασμός, για να αποτρέψουμε αυτή την μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, που στερεί από άλλους συμπολίτες μας, που δεν έχουν Covid-19, την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, όπως οι ασθενείς με καρδιολογικά, ογκολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά κλπ».
Ο κ. Κωτσιόπουλος σε εκείνο το σημείο είπε ότι «όλοι πρέπει να φροντίζονται στην ώρα τους. Δεν μπορεί να κατακλύζονται τα νοσοκομεία από χιλιάδες ασθενείς με Covid-19 και να απαιτούμε να βρεθούν ως δια μαγείας κλίνες ΜΕΘ για όλους. Ήδη έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ σε όλη τη Β. Ελλάδα. Από 150 κλίνες ΜΕΘ που είχε το 2019 σήμερα πλησιάζουμε τις 300. Όμως χρειάζεται να αξιοποιήσουμε και το εργαλείο του εμβολιασμού».
«Στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη»
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικά της Β. Ελλάδας, αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ, ο κ. Κωτσιόπουλος σημείωσε ότι «η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι 100%, γιατί υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν μια ή δυο μέρες, μια κλίνη εντατικής. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, δεν βλέπουμε τη ραγδαία αύξηση στις εισαγωγές. Τώρα έχουμε περίπου 40-50 εισαγωγές καθημερινά, ενώ είχαμε φτάσει να είχαμε 80-90 εισαγωγές, ένα νούμερο που δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμο».
Ο ΓΓ του υπ. Υγείας υποστήριξε πως «όταν έχεις 90 ασθενείς με covid που κάνουν εισαγωγή, κάποιοι θα νοήσουν βαριά και θα χρειαστούν διασωλήνωση, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Είναι δύσκολο -και το ξαναλέω- είναι δύσκολο να βρεθεί κρεβάτι εντατικής, αυτή τη στιγμή, που υπάρχει τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όλους τους ασθενείς όμως τους φροντίζουμε με ασφάλεια και σιγά σιγά βρίσκονται χώροι στις ΜΕΘ».
Κωτσιόπουλος: Ανυπόστατες οι καταγγελίες Γιαννάκου για «VIP ΜΕΘ»
Ερωτηθείς για την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου για «VIP ΜΕΘ» ο κ. Κωτσιόπουλος είπε:
«Οι καταγγελίες του κυρίου Γιαννακού, εκτός από προκλητικές ήταν και ανυπόστατες, οπότε ήταν μονόδρομος η αναφορά του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη στην Εισαγγελία. Εάν έχει τέτοια στοιχεία να τα καταθέσει στον Εισαγγελία αλλιώς θα κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
»Να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό που αξίζει να ακουστεί: Η πλατφόρμα διαχείρισης των ΜΕΘ λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Διαχειρίζεται πλήρως από ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ και δεν παρεμβαίνει κανένας. Ο γιατρός κρίνει ποιος χρειάζεται κλίνη ΜΕΘ. Πρόκειται για ένα σύστημα που ανήκει στην ιατρική κοινότητα, συνεπώς δεν επιδέχεται παρεμβολές από πολιτικούς προϊστάμενους. Όταν κάποιος κάνει τέτοιες καταγγελίες προφανώς θα πρέπει να έχει αποδείξεις και στοιχεία και καλό είναι να τα προσκομίσει στον εισαγγελέα ώστε να μην μένει τέτοια εντύπωση στον κόσμο»