Τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:
Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι
- α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ
- β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και
- γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. τη Μεγάλη Εβδομάδα
Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.
Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Τι ισχύει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις
Διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα όπως είπε όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:
- Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
- Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.
- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
- Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.
Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Επομένως, μέχρι τις 10 Μαΐου η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.
«Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό. Διαφορετικό σε σχέση με το πώς συνηθίζαμε να το γιορτάζουμε, διαφορετικό όμως και σε σχέση με το περσινό. Γιατί μπορεί να καλούμαστε να το γιορτάσουμε με κάποιους περιορισμούς - μακριά από το χωριό μας, και ίσως όχι παρέα με όλους όσοι θα θέλαμε να είναι μαζί μας αυτές τις ημέρες - θα μπορέσουμε όμως να παρακολουθήσουμε από κοντά τις λειτουργίες τις άγιες αυτές ημέρες και να μοιραστούμε το γιορτινό τραπέζι, έστω με μερικά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Εκτός από τα μέτρα του Πάσχα, ανακοινώθηκε ο τρόπος που θα ανοίξουν από αύριο malls, εκπτωτικά χωριά με click inside σε όλη τη χώρα, αλλά και το πώς θα ανοίξει η εστίαση.
Υποχρεωτικά self test και στους δημοσίους υπαλλήλους από Μ. Δευτέρα
Στην εξέλιξη του προγράμματος διάθεσης των self tests αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.
Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test. Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Σημείωσε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.
Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας:
Μείωση 10% στα νέα κρούσματα
«Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης. 10% μείωση νέων κρουσμάτων, 2.640 κρούσματα την ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2%», επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία σημείωσε πως η χώρα άλλαξε και πάλι χρώματα στον ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC.
Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα μειώθηκαν και υπολογίζονται σε 25.000.
«Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η μισή Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο βαθύ κόκκινο» είπε η λοιμωξιολόγος, προκειμένου να τονίσει πως δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης, καθώς πολλές περιοχές στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταγράφουν πάνω από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε πολλές περιοχές.
Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική, την κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.
Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΥ, παρατηρήθηκε μικρή μείωση ασθενών με κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό τους στα νοσοκομεία να υπολογίζεται πλέον σε 5.400 ασθενείς.
«Για πρώτη φορά φάνηκε μια μείωση νέων εισαγωγών, με τον μέσο όρο να πέφτει κάτω από τους 500 την ημέρα», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παρά τον υψηλό αριθμό διασωληνωμένων, και στις ΜΕΘ φαίνεται μια σταθεροποίηση, με τον αριθμό των ασθενών που αποσωληνώνονται να είναι μεγαλύτερος από εκείνον όσων χρειάζονται διασωλήνωση.
Εκκληση λοιμωξιολόγων σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν
«Περισσότερους από 3 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, 1 στους 4 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας είναι άτομα άνω των 75 ετών. Ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έκαναν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Μόλις το 65%, μόνο 2 στους 3 άνω των 80 ετών, έχουν λάβει την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού για το πρώτο τους εμβόλιο. Κάνουμε έκκληση ώστε όλος ο κόσμος αλλά ιδιαίτερα τα άτομα με παράγοντες κινδύνου να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο» συνέχισε, απηχώντας την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το διάγγελμά του την Τετάρτη.
«Να μη μεταφέρουμε τον ιό στα χωριά μας»
«Όλες οι εισηγήσεις μας υπόκεινται στην αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε επιδείνωση» της πανδημίας, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, είναι κατανοητό ότι ενώ όλοι νιώθουμε μια ανακούφιση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού. Βρισκόμαστε στις «πρώτες μέρες βελτίωσης» είπε, και τόνισε πως η όποια χαλάρωση θα αυξήσει αμέσως το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι.
Η Β. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι, παρά το ότι η Επιτροπή κατανοεί απόλυτα την επιθυμία πολλών Ελλήνων να μετακινηθούν το Πάσχα, εν τούτοις το υψηλό φορτίο μεγαλουπόλεων οδήγησε στην εν λόγω απόφαση προκειμένου να μη μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά μας.
«Το άνοιγμα θα είχε σαν αποτέλεσμα ένα δικαιολογημένο αλλά και μαζικό κύμα μετακίνησης του πληθυσμού. Τυχόν έξαρση κρουσμάτων σε πολλές επαρχιακές πόλεις ταυτόχρονα θα αύξανε την πίεση στο ΕΣΥ στην επαρχία», σημείωσε.
Κυριακή του Πάσχα με self test
Τέλος, αναφερόμενη στις ημέρες του Πάσχα, η Βάνα Παπαευαγγγέλου σημείωσε πως είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις αποστάσεις τόσο μέσα στους ναούς όσο και στον εξωτερικό χώρο. Επίσης, η Επιτροπή απηύθυνε σύσταση να μένουμε στο προαύλιο του ναού και να φορούμε διπλή μάσκα.
Παράλληλα, την ημέρα του Πάσχα «προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριους χώρους» είπε, και παρότρυνε τους πολίτες να διενεργήσουν ένα ατομικό τεστ πριν συναντηθούν, γιατί είναι ξεκάθαρο πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι αυξημένη.
Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:
- Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
- Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
- Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.