Κορωνοϊός -Ο Τσιόδρας εξήγησε σε ποια φάση στην Ελλάδα θα ήταν χρήσιμα τα μαζικά τεστ - iefimerida.gr

Κορωνοϊός -Ο Τσιόδρας εξήγησε σε ποια φάση στην Ελλάδα θα ήταν χρήσιμα τα μαζικά τεστ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε συνέντευξη Τύπου
Τους λόγους για τους οποίους δε κρίνεται απαραίτητο την δεδομένη στιγμή να γίνουν μαζικοί έλεγχοι για κορωνοϊό, τόνισε ο κ. Τσιόδρας / Φωτογραφία: Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την τακτική των μαζικών τεστ κορωνοϊού, που ακολουθείται σε άλλες, συγκεκριμένες χώρες του κόσμου, μίλησε χθες ο επικεφαλής λοιμοξιολόγος του υπ. Υγείας, Σωτήρης Τσιόρδας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην χθεσινή καθημερινή ενημέρωση για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και των θυμάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα, εξήγησε με σαφήνεια γιατί δεν είναι απαραίτητο την δεδομένη στιγμή, να προχωρήσει ένα τέτοιο πλάνο. Χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει στο μέλλον (τόνισε ότι εξετάζεται να γίνει αν και όταν χρειαστεί), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους δεν θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή, να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την στρατηγική των μαζικών τεστ. Ας μιλήσουμε ακόμα μία, γιατί περισσότερα από 15.000 τεστ είναι λίγα ή δεν έχουμε ακριβή εικόνα αυτή τη στιγμή για το τι γίνεται στη χώρα μας; Ή αν πηγαίναμε και ελέγχαμε 10.400.000 Έλληνες ή 10.700.000, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας οι οποίες ήταν έτοιμες γι’ αυτήν, ήταν πολύ πιο πρώιμα στο χρόνο από εμάς και είχαν και αντίστοιχη εμπειρία από το SARS», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

«Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική. Εξετάζεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια στρατηγική στις περισσότερες χώρες του κόσμου όταν αρθούν τα μέτρα, ώστε σταδιακά κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις πρώτες γραμμές. Αυτό γίνεται ήδη, όμως, στη χώρα μας».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική του υπουργείου και ότι «μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μια στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορωνοϊός: Το 5% χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ

Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, υπολογίζεται πως το 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορωνοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. «Στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα. Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας, που συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου ο μέσος όρος φτάνει τις 15 ημέρες, ενώ το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι στο 47%.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στο σύνολο των 1.156 κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν ως χθες από τον κ. Τσιόδρα, οι 69 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Συνολικά, 39 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 71 έτη. Από αυτούς, οι 29 ήταν άντρες και οι εννέα γυναίκες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ